Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Trzpienie, prowadnice klocków hamulcowych.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[660] Trzpienie, prowadnice klocków hamulcowych.

Witam. Wiecie może jaka jest cena tego ustrojstwa? Wymieniałem klocki no i jedno gniazdo na klucz się obrobiło. Rozwierciłem wiertłem 7 i wykręciłem płaskim śrubokrętem. Następnie w powstały w trzpieniu otwór włożyłem śrubkę M6 na klucz 10 i przyspawałem. Wkręciłem i wsio gra. Tylko wizualnie trochę mało fabrycznie. Stąd rodzi się pytanie czy idzie dostać same trzpienie, czy trzeba kupić cały zestaw naprawczy? Wie ktoś może?zacisk.jpg

Znalazłem już jakiś sklep ceny od 29 zł sztuka (kawasaki) do 45 nie podali marki. Chyba zostanę przy swojej rzeźbie 45 zł za śrubkę to trochę agresywnie
    Ostatnio edytowany przez małoś86; 2539. Powód: Baran ze mnie, nie CZPIEŃ tylko TRZPIEŃ

jak możesz zrób foto i zwymiaruj bo może podejdą od ST a mam jakiś stary zacisk

Komentarz

Okej, jak będę u rodziców (tam trzymam motór) wykręcę i pomierzę.
      Dzięki.

Komentarz

Nawet u tokarza za sztukę zapłacisz min 30zł więc cyba problemu tak łatwo nie da się rozwiazać, po drugie na forum jużbyło o tym wiele , jest rysunek do pobrania więc można samemu rzeźbić i drutować.
        Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
        No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
        sigpic

Komentarz

Jeżeli trzpienie są takie same jak w ST, to w olekmotocykle były w zeszłym roku po ok 15 zł.
          Poszukaj na forum, był zarówno rysunek do dorobienia, jak i namiary na sklep gdzie można kupić.
          "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Odświeżam. Zrobiłem taki myk: W otwór w który wkłada się klucz imbusowy po uprzednim rozwierceniu włożyłem śrubkę M6 i przyspawałem. Teraz będę odkręcał trzpień kluczem 10 i będzie spokój. Jak gniazdo w drugim trzpieniu też się obrobi zrobię to samo.

Komentarz

Odświeżam temat. Teraz męczę się z tym samym. Podaję wymiary trzpienia do zacisku na przód do małej tenery: dł. całkowita 72, śr. trzpienia: 6; śr. główki: 10; dł. główki: 11. Jeśli znajdę jakiś zmiennik to dam znać - po 2 dniach poszukiwań na razie lipa. W yamasze genłine parts 1 szt. 80 zł
              Ténéré is the way to go!

Komentarz

W wiki masz rysunek. Jak za drogo w aso to dorob sobie u Pana miecia ale przeczytaj uwaznie temat. W olku masz wszystko dostępne.
                Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                sigpic

Komentarz

Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
                  W wiki masz rysunek. Jak za drogo w aso to dorob sobie u Pana miecia ale przeczytaj uwaznie temat. W olku masz wszystko dostępne.
                  Zabij mnie ale w wiki nic takiego nie widzę (niezły tam burdel btw). Czy za drogo? Uważam, że tak. 80 zł za jedną szt. za coś takiego to przegięcie. Jutro zadzwonię do Olka i zapytam. Dam znać.
                  Ténéré is the way to go!

Komentarz

szybka aktualizacja: jedyne trzpienie jakie udało mi się znaleźć przez net to te z Olekmotocykle - wszedzie indziej nie ma dłogości 72 mm (są tylko krótsze) ale... będzie trzeba trochę scustomizować ponieważ mają długość trzpienia, z tego co się dowiedziałem krótszą niż 61 mm (te z tenery) za to dłuższy gwint i gniazdo na imbus 8ke, więc w grę wchodzi sfrezowanie na tokarce części gwintu od strony trzpienia. Cena za to jest zachęcająca: 15 zł za szt.
                    Ténéré is the way to go!

Komentarz

Porównanie trzpienia z Olekmotocykle i tego oryginalnego http://tenere.blox.pl/resource/trzpien.JPG

a oto moja historia i jak to wszystko się zaczęło - dla potomnych

Ténéré is the way to go!

Komentarz

W tym temacie masz wszystko opisane i rysunek jak Ci pisałem wcześniej, wystarczyło poszukać

jest też link do trzpienia z larssona
                        Larsson Polska - dostawca techniki motocyklowej, skuterowej i warsztatowej. Dystrybutor renomowanych marek: Yuasa, RK, TRW, EBC, NGK, JM Products, Hiflo, Vesrah, Motul, Osram.
                        sigpic

Komentarz

Stary, dziękuję ale chyba jasno pisałem od samego początku, że chodzi o trzpienie na PRZÓD 72 mm a to co tu podajesz to.. sam widzisz, że to nie o to chodzi.

PS. Tourmax w ogole nie robi 72.

Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
                          W tym temacie masz wszystko opisane i rysunek jak Ci pisałem wcześniej, wystarczyło poszukać

jest też link do trzpienia z larssona
                          http://www.larsson.pl/?c=r&no=NDEwNDAwMw==&bid=111419
                          Ostatnio edytowany przez nomadeurope; 341. Powód: PS. Tourmax w ogole nie robi 72.
                          Ténéré is the way to go!

Komentarz

A to ciekawe,
                            myślałem że na przodzie i na tyl są takie same trzpienie ale to chodzi o st, w małej teresie w takim razie jest inaczej, niedługo będę robił nowe rysunki więc jak możesz podeślij mi na marcinzak82@op.pl zdjęcia z wymiarami sworzni do małej teresy, wrzuci się na forum jeśli ktoś będzie chciał to sobie dorobi albo po prostu zaznacz na rysunku krótkiego sworznia które wymiary są inne.
                            sigpic

Komentarz

Nie ma sprawy! Wysyłam Ci na mail dwg.
                              A tu link do pdf-a gdyby ktoś w przyszłości potrzebował: http://tenere.blox.pl/resource/xtz660trzpienprzod.pdf
                              Ténéré is the way to go!

Komentarz

Pracuję...
                              X