Czołem! pod koniec zeszłego sezonu zauważyłem dziwna rzecz - przy wchodzeniu w zakręty przy malej prędkości ~60 km/h przednie kolo zaczyna mi lekko uciekać tak jakby np. było złe ciśnienie w oponie, lub luźne szprychy. Sądziłem, ze to wina luzu na szprychach, tak czy inaczej nosiłem się z zamiarem ich wymiany. Wiec cale kolo jest przeszprychowane na nowe i wycentrowane. Założona jest na razie stara opona (prawie ze skończona, zostało ledwo 2 mm bieżnika). Wyważona.
Jednak po paru jazdach w kolo komina w ostatnim czasie zauważyłem dziwna rzecz, wężykowanie pozostało, szczególnie przy wolniejszej jeździe, gdy kręcę się po parkingu w kolko to daje sie odczuć, ze moto staje się lekko niestabilne - przednie kolo ucieka lekko na boki. Przy kręceniu kierownica na postoju idzie lekko w obie strony i napotyka na opór tak jakby był tam jakiś luz. Przy prędkości na drodze ok. 60 km/h czuje pompowanie przedniego zawieszenia, przy większych prędkościach to znika (ale pewnie po prostu tego nie czuje). Sądziłem, że to wina naciągu napędu ale sprawdziłem, wyregulowałem - nic nie pomogło.
Nie wiem co typować:
1/ na 100% opona do wymiany, bieżnik na pewno robi swoje
2/ łożyska kola?
3/ oś?
4/ łożyska główki ramy - jakie są tego objawy w xtzcie? W manualu znalazłem rozdział "stearing head adjustment" - ale nigdy się z tym nie spotkałem/ nie robiłęm.
Proszę o pomoc w rozkminie, więcej grzechów nie pamiętam
Jednak po paru jazdach w kolo komina w ostatnim czasie zauważyłem dziwna rzecz, wężykowanie pozostało, szczególnie przy wolniejszej jeździe, gdy kręcę się po parkingu w kolko to daje sie odczuć, ze moto staje się lekko niestabilne - przednie kolo ucieka lekko na boki. Przy kręceniu kierownica na postoju idzie lekko w obie strony i napotyka na opór tak jakby był tam jakiś luz. Przy prędkości na drodze ok. 60 km/h czuje pompowanie przedniego zawieszenia, przy większych prędkościach to znika (ale pewnie po prostu tego nie czuje). Sądziłem, że to wina naciągu napędu ale sprawdziłem, wyregulowałem - nic nie pomogło.
Nie wiem co typować:
1/ na 100% opona do wymiany, bieżnik na pewno robi swoje
2/ łożyska kola?
3/ oś?
4/ łożyska główki ramy - jakie są tego objawy w xtzcie? W manualu znalazłem rozdział "stearing head adjustment" - ale nigdy się z tym nie spotkałem/ nie robiłęm.
Proszę o pomoc w rozkminie, więcej grzechów nie pamiętam

Komentarz