Moim zdaniem sunstar lepszy jest na pewno od JT, cena normalna, można brać, patrz tylko jak będą ci przysyłać żeby był VM a nie VX bo mojego kolegę ostatnio tak chcieli zrobić w balona.
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Co preferujesz? Łańcuch zapinany czy zakuwany?
Zwiń
X
-
VM i VX to oznaczenia wytrzymałości łańcucha, ale chyba DIDa, a nie Sunstara (nie kojarzę, aby oni w ogóle robili łańcuchy, tylko zębatki).
Co do zębatek - jeśli jeździły z łańcuchem, który wymaga wymiany to nie ma szansy, żeby były "ok", bo jeśli któryś z elementów zestawu (łańcuch/zębatka) jest zużyty to szybko doprowadza element współpracujący do analogicznego stanu.
Zębatkę zdawczą na pewno powinieneś wymienić - je warto zmieniać jeszcze wtedy, gdy łańcuch wygląda, że ma sporo życia przed sobą, bo one się najszybciej zużywają, rozciągają łańcuch, a ten wtedy frezuje (dociera do swoich wymiarów) tylną zębatkę - i wszystko leci w błyskawicznym tempie.
Ocena stopnia zużycia zębatek nie jest prosta, bo polega na analizie kształtu (łuku po stronie pracującej) zęba, co nie zawsze daje jednoznaczne wnioski - trzeba się "opatrzeć" z tematem. Generalnie, jeśli zauważysz, że jedna strona zęba ma (zauważalnie) inny łuk niż druga (niepracująca) to znaczy, że ta zębatka już rozpoczęła podróż w kierunku kosza (na pewno nie kwalifikuje się pod nowy łańcuch).
Jak założysz nowy łańcuch na stare zębatki, które już wykazują śladu zużycia, to skrócisz jego żywotność tak 3-4 krotnie.
pozdrawiam, Adam
P.S. uważaj przy dokręcaniu nakrętki zębatki zdawczej, bo jak przegniesz to zetniesz gwint na niej. Z drugiej strony jak zrobisz to za słabo to ryzykujesz, że się odkręci (mają tendencję) - najlepiej składać to na loctite, dbać o podkładkę zabezpieczającą. Dla pewności warto nawet jedno i drugie wymienić profilaktycznie.sigpic
Komentarz
-
VM i VX to rodzaje łańcuchów did jak napisał adam, zobacz sobie na stronce did'a. VM jest bardziej wzmocniony ale i droższy o ok 100-150zł od VMX'a. Do małej teresy spokojnie wsadzisz VX i będziesz śmigał ok 15tys km jak będziesz dbał o małą zębatkę (wcześniej ją wymieniał) i smarował odpowiednio łańcuch. Temat o smarowaniu już był poszukaj.Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz postaPanowie ale o czym w ogóle mowa. U mnie w ktmie zawsze zakładam łańcuch 520 z zapinką i po nawet najgorszych orkach w błocie, sniegu, piachu, i h.. go jeszcze wie jakim terenie nie miałem przypadku żeby zapinka się rozpięła albo pękła. Na asfalcie warunki pracy są inne, lżejszei prędkość liniowa łańcucha jest większa a nasza st nie ma porażającego momentu żeby urwać łańcuch (mowa oczywiście o łańcuchu sprawnym a nie o takim co już był skracany o 2 ogniwa bo wisiał jak nie powiem co
) bo i takie rzeczy widziałem u niektórych.
O łańcuch też trzeba dbać, smarować i nie patrzeć że jak się kończy naciąg to się wymienia. W instrukcji obsługi każdego łańcucha jest napisane że nie tylko zwis ale przede wszystkim odstęp między zębatką a odciągniętym łańcuchem od zębatki ma ogromne znaczenie i to świadczy już o zbliżającym się końcu łańcucha.
Lukass jak masz założoną zapinkę to dokup sobie taką samą i miej przy sobie albo w moto na wypadek W, ja tak robię tylko że wożę ją w kurtce razem z bezpiecznikami
Wyobraź sobie jak np zakuć łańcuch na drodze i to na motorze jak pęknie ogniwko albo coś podobnego? Bez zakuwarki albo młotka nie ma szans.
Witam Właśnie robiłem przegląd napędu i odkryłem przerażający fakt że nie mam zabezpieczenia na zapince. Cały czas sie zastanawiam co mogło być przyczyną że je zgubiłem i żeby w przyszłości znowu go nie zgubić. Podsuńcie jakieś pomysły co mam sprawdzić. A i jeszcze jedno założyć całą nową spinkę czy tylko samo zabezpieczenie??
Komentarz
-
Albo patentem ze starych czasów zabezpiecz drucikiem skręconym w ósemkęprowizorka najtrwalsza a i dreszczyk emocji całkiem gratis
A tak poważniej kup nową zapinkę najlepiej z zabezpieczeniem typu FJ dobrze załóż i śmigaj.
- - - Zaktualizowano - - -Ostatnio edytowany przez piotr13; 156.Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...
Komentarz
Komentarz