Więc pompa Burgmana (AN400) o średnicy tłoczka 11 mm zamontowana.
Pozytywy:
1) krótsza droga hamowania,
2) większa regulacyjność,
3) większa siła docisku klocków, przy mniejszej sile na klamce.
Z tą drogą hamowania mogę się odnieść tylko do moich wstępnych pomiarów i dokładności mojego oka i GoogleMaps.
Oczywiście dotyczy to stanu zastanego układu hamulcowego (przed pełną regeneracją) oraz nieznanych i mocno zużytych klocków hamulcowych.
Pełna wymiana płynu hamulowego + nowe klocki z pewnością wiele zmienią. Z dodatkowych informacji - mam przewody w oplocie.
Więc analizując drogę hamowania z 50 km/h na GM mamy:
- stan przed zamianą (oryginalny układ):
XTZ_Droga hamowania 1.jpg
25-26 m
- stan po zamianie:
XTZ_Droga hamowania 2.jpg
21-22 m
Różnica ok. 4 m. Dużo i niedużo... Zawsze coś. 4m/26m = 15%
Muszę zwrócić uwagę, że pomiar jest subiektywny, ponieważ wykonany przeze mnie (mój refleks, percepcja, obycie w siodle - hamowanie na granicy uślizgu) oraz jak wskazałem wyżej, na zastanym układzie hamulcowym, który nie wiadomo kiedy był serwisowany.
Natomiast czytając tu: https://www.motorcyclespecs.co.za/mo...tz750%2095.htm
Wychodzi, że XTZ750 ma dużo lepsze hamulce: od 60-0 km/h = 14 m, ze 100-0 km/h = 42 m.
Jest o co powalczyć
Zrobię pomiar drogi hamowania ze 100 km/h i zobaczymy, czy zbliżę się do 42 m.
Minusy:
1) Niedopasowana klamka, która opiera się aktualnie o manetkę gazu.
2) Brak wyczuwalnej granicy siły hamowania, obecnie wciskam do oporu i patrzę co się dzieje. Być może to wina niedopasowanej klamki. Będę to poprawiał - dam znać jaki będzie efekt.
Ogólnie jestem zadowolony z efektu. Spodziewałem się (patrz obliczenia wyżej), że to dobry kierunek dla moich celów.
Wydaje się, że zupełnie bezpiecznie można zmniejszyć średnicę tłoczka pompy o jeden rozmiar i poprawa powinna być odczuwalna.
Panowie zz44 i diabel8, jak Wasze testy?
Pozytywy:
1) krótsza droga hamowania,
2) większa regulacyjność,
3) większa siła docisku klocków, przy mniejszej sile na klamce.
Z tą drogą hamowania mogę się odnieść tylko do moich wstępnych pomiarów i dokładności mojego oka i GoogleMaps.
Oczywiście dotyczy to stanu zastanego układu hamulcowego (przed pełną regeneracją) oraz nieznanych i mocno zużytych klocków hamulcowych.
Pełna wymiana płynu hamulowego + nowe klocki z pewnością wiele zmienią. Z dodatkowych informacji - mam przewody w oplocie.
Więc analizując drogę hamowania z 50 km/h na GM mamy:
- stan przed zamianą (oryginalny układ):
XTZ_Droga hamowania 1.jpg
25-26 m
- stan po zamianie:
XTZ_Droga hamowania 2.jpg
21-22 m
Różnica ok. 4 m. Dużo i niedużo... Zawsze coś. 4m/26m = 15%
Muszę zwrócić uwagę, że pomiar jest subiektywny, ponieważ wykonany przeze mnie (mój refleks, percepcja, obycie w siodle - hamowanie na granicy uślizgu) oraz jak wskazałem wyżej, na zastanym układzie hamulcowym, który nie wiadomo kiedy był serwisowany.
Natomiast czytając tu: https://www.motorcyclespecs.co.za/mo...tz750%2095.htm
Wychodzi, że XTZ750 ma dużo lepsze hamulce: od 60-0 km/h = 14 m, ze 100-0 km/h = 42 m.
Jest o co powalczyć

Zrobię pomiar drogi hamowania ze 100 km/h i zobaczymy, czy zbliżę się do 42 m.
Minusy:
1) Niedopasowana klamka, która opiera się aktualnie o manetkę gazu.
2) Brak wyczuwalnej granicy siły hamowania, obecnie wciskam do oporu i patrzę co się dzieje. Być może to wina niedopasowanej klamki. Będę to poprawiał - dam znać jaki będzie efekt.
Ogólnie jestem zadowolony z efektu. Spodziewałem się (patrz obliczenia wyżej), że to dobry kierunek dla moich celów.
Wydaje się, że zupełnie bezpiecznie można zmniejszyć średnicę tłoczka pompy o jeden rozmiar i poprawa powinna być odczuwalna.
Panowie zz44 i diabel8, jak Wasze testy?
Komentarz