Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Tylny amortyzator
Zwiń
X
-
Włoska belgarda robila takie zawodnicze kity dla xt 600 i xtz 660 i całe tt .Nie kojarzę 750'tki ale kto ich tam wie,trzeba by poszukać u nich na stronach
-
Do takich zabaw zawieszenie Tenerki nie było projektowane, a 30 lat różnicy w stosunku do współczesnych maszyn to przepaść w zawieszeniu. Nie ma rzeczy niemożliwych, ale to oznacza przeszczep przedniego zawieszenia i tylnego amortyzatora jako minimum.
Lata temu wzorowałem się na tym Włochu...
Ale jak obserwuję profil Alberto od lat ujeżdża T700 i inne lżejsze maszyny.
Alberto...2.png
Alberto....png
Zostaw komentarz:
-
Witam wszystkich.
Sorki, że odgrzewam temat nie ślędząc forum, ale mam taki plan, aby XTZ 750 zrobić na taką nazwijmy ją dakarówkę normalnie w pola tor itd. Jestem zawodnikiem, a w zasadzie już weteranem w klasie i chcę zrobić tereskę na zawody, są takie klasy gdzie można takim motocyklem startować, a już na pewno na Słowacji. Mam np. RMZ 450 i inne motocykle klasy enduro i są to petardy, ale jednak pseudo dakarówka z XTZ 750 będzie dla mnie millsza bardziej pojednawcza. I pytanie ponieważ nie zapoznałem się z wszystkimi tematami na forum z braku czasu to chciałbym dopytać, czy podchodził ktoś do takieo tematu? tzn. jak posłać tereskę wyżej na zawiasie, wzmocnienia ramy, zestawy napędowe itd. Proszę jedynie o linki lub ewentualnie jakąś praktyczną podpowiedź będę wdzięczny bardzo.
Pozdrawiam
Zostaw komentarz:
-
Witam Panowie,
temat odgrzewam po latach. A czy przekładka tylnego amortyzatora z XT 600 wchodzi w grę?
Pozdrawiam,
Zostaw komentarz:
-
No dobra, nowa do 750 odpada, zostaje szukanie używki
napisałem do dystrybutora Hyperpro czy jest jakiś numer na sprężynie w oryginalnym kompletnym amortyzatorze za ponad 2tys
, ciekawe co odpiszą.
Dziwne to jest, że jest kompletny amor a nie ma samej sprężyny, hmmm, no nic.
Napiszę na forum, że szukam używki z 750
Zostaw komentarz:
-
Nowa z ST nie wiejdzie, ja wkładałem uklepaną poad 15 mm i ledwo się zmieściła, trzeba było wywalać dystans żeby było można skręcić amor. Jak zrobisz tył to przód będzię przeszkadzał;]
Zostaw komentarz:
-
To krótko. NOWA sprężyna pod klocka co wazy 50kg wiecej i ma inaczej zaprojektowany zawias jest najgłupszym rozwiązaniem. Bo nowa? A stara to pękła po 30 latach? Będziesz czekać 20 lat az sie uklepie? Dogadaj sie z komuś co ma do wymiany w ST i tyle. Ta co wyjąłem a amortyzatora Kuby była jakieś 20 milimetrów uklepana w stosunku do nowej Hyperpro. Nowa zwyczajnie albo nie wejdzie albo jak wejdzie będzie Cie katapultować przy każdej okazji.Zamieszczone przez ketrab Zobacz postaTEMAT SPRĘŻYNA:
Dobra jeszcze raz napiszę czy może ktoś w skrócie napisać jaka spreżyna pasuje do XTZ660? Chodzi mi bardziej, o nową z możliwie najbardziej zbliżonymi wymiarami/parametrami
Używana z 750 jest loterią bo też może zaraz klęknąć i tylko szkoda kasy, poza tym na razie nie ma na sprzedaż (nie znalazłem) więc ...
@Mishieck : " sprężyna z kata albo ohlins z GSa", niewiele to wyjaśnia trochę jak szyfr ;-)
Czy ktoś monotował opisaną wyżej: Hyperpro SP-HO06-SSB010?? NOWĄ??? jej cena to 450 zł więc jak za nową raczej warto, ale ... nie wiem czy będzie robić robotęOstatnio edytowany przez Prince; 2935.
Zostaw komentarz:
-
TEMAT SPRĘŻYNA:
Dobra jeszcze raz napiszę czy może ktoś w skrócie napisać jaka spreżyna pasuje do XTZ660? Chodzi mi bardziej, o nową z możliwie najbardziej zbliżonymi wymiarami/parametrami
Używana z 750 jest loterią bo też może zaraz klęknąć i tylko szkoda kasy, poza tym na razie nie ma na sprzedaż (nie znalazłem) więc ...
@Mishieck : " sprężyna z kata albo ohlins z GSa", niewiele to wyjaśnia trochę jak szyfr ;-)
Czy ktoś monotował opisaną wyżej: Hyperpro SP-HO06-SSB010?? NOWĄ??? jej cena to 450 zł więc jak za nową raczej warto, ale ... nie wiem czy będzie robić robotę
Zostaw komentarz:
-
@Prince, raczej martwię się, że nie ma takich sprężyn obecnie na rynku, nie wiem czy nie kupić nowej do 750 lub coś w tych okolicach i czekać aż się uklepie w sumie mam 188cm i 90kg więc może nie będzie dramatu, tak czy inaczej czekam na koniec sezonu na wymianę bo i tak robię remont silnika, nie załapałem, że przez chwilę praktycznie nie było oleju ;(
więc czeka mnie wydatek w kwocie nowej XTZ660
Zostaw komentarz:
-
Na FAT ktoś robił sekcję zwłok YSS po jakimś niewielkim przebiegu i to co miał w środku było jakimś dużym uproszczeniem amortyzatora. Mam 185cm wzrostu- dla mnie regeneracja u Pekaesa i sklepana sprężyna od supertenere 750 była kluczem do szczęścia z tyłu. Przód nie przystawał. Ale jeśli ktoś jest niższy to może mu nie pasić.Ostatnio edytowany przez Prince; 2935.
Zostaw komentarz:
-
@mishieck - wiem wiem że YSS to wynalazek z dalekiego wschodu, ale zawsze nowy. sam już no nie wiem, nie wiem bardoz chcę zachować max oryginalność maszyny, którą mam zamiar przekazać z czasen juniorowi.Zamieszczone przez mishieck Zobacz postaMam wrażenie że słabo szukałeś. Na forum przynajmniej w dwóch wątkach pisałem co można wsadzić do małej Teresy.
W skrocie: sprężyna super tenere, sprężyna z kata albo ohlins z GSa.
Dedykowane są hyperpro i wilbers, ale kosztują więcej niż moto jest warte.
Co do amora - YSS nie wzbudza mojego zaufania - tajski wynalazek, ciut lepszy niż chińszczyzna. Wolałbym zregenerować oryginał.
Czy Seba może dorzucić sprężynę? Czy możne coś zaproponować jakiś zamiennik, czy masz/cie w tej sprawie jakieś doświadczenie?
Chciałbym wysłać amor jak już i odebrać gotowy po regeneracji najlepiej NOWĄ sprzężyną.
Zostaw komentarz:
-
Mam wrażenie że słabo szukałeś. Na forum przynajmniej w dwóch wątkach pisałem co można wsadzić do małej Teresy.
W skrocie: sprężyna super tenere, sprężyna z kata albo ohlins z GSa.
Dedykowane są hyperpro i wilbers, ale kosztują więcej niż moto jest warte.
Co do amora - YSS nie wzbudza mojego zaufania - tajski wynalazek, ciut lepszy niż chińszczyzna. Wolałbym zregenerować oryginał.Ostatnio edytowany przez mishieck; 2689.
Zostaw komentarz:
-
no niby koszty niższe, ale do tego dochodzi jeszcze sprężyna, która u mnie już sklepana do zera praktycznie. cały czas nie wiem czy jest jakiś logiczny zamiennik samej sprężyny jakiejś nowej w cenie do 500zł.
do kitu jest, że nikt nie robi dedykowanej do XTZ660
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: