Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Mazursko-Litewska eskapada

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

bardzo ciekawie kminicie, wspomniane okolice sa naprawde zaje, a i blisko mam na lotnisku Dajtki jest pare domkow w lesie i 'sala balowa', zarzadza moja rodzinka wiec moze by sie dalo jakos tam ulokowac, tuz obok jeziorko, tez sie dojedzie, a przy nim resztki ''toru'', ale kiepsko na nasze moto (sprawdzalem ) takze jak bedzie chec co do zebrania okolice Olsztyna to jestem za
    pomału, ale wracam!

Komentarz

Witam wasze plany są bardzo ciekawe chętnie bym dołączył do takiej wyśmienitej grupy tylko kiedy to macie zamiar realizować i oczywiście czy przyjmniecie do grona

Komentarz

Usunięte na żądanie użytkownika

Komentarz

Come-in przepadł dzięki władzom miasta...

Komentarz

Nastrugane na szybko:

Większy format mapy:

1. Olsztynek- skansen:

2. Olsztyn, zamek kapituły warmińskiej:

3. Zamek w Lidzbarku Warmińskim:

4. Wilczy Szaniec.

5. Wieża Bismarcka w Srokowie:

6. Śluza na kanale mazurskim w Leśniewie:

7. Mamerki- główna kwatera niemieckich wojsk lądowych, punkt widokowy:

8. Piramida w Rapie:

Blisko jest też pałac w Miedniuszkach, należący do von Stauffenbergów (Claus von Stauffenberg zorganizował zamach na Hitlera w Wilczym Szańcu w 1944r.):

9. Stańczyki:

10. Zamek Kiejstuta w Trokach na Litwie:

Dystans wg mapy z Torunia na Litwe wg tego co wyznaczone: 622,2 km, koszt paliwa przy cenie 4,50 i spalaniu w trasie 5,3 i w mieście 6 wychodzi 154,16zł w jedną stronę.
            Ostatnio edytowany przez Bartas; 5.
            sigpic
            "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

Bartas ale to nie zlot tylko wyjazd na jeden dzień

Rozumiem że to Wasza alternatywa do zlotu w Czechach?

Dla mnie lekką ręką licząc 1400km po 8 litrów i po 5zł to daje

14*8*5=560zł

w sumie połowę tego co na zlot do czech, jakaś alternatywa jest

ale przejechać się z blyshkrik'iem na zlot i zobaczyć Pragę po raz pierwszy - bezcenne życie pokaże co dalej ale wolę chyba jednak czechy.
              Ostatnio edytowany przez marcinjunak; 46.
              Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
              No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
              sigpic

Komentarz

Ja zawsze biore warianty turystyczne pod uwagę. Na jeden dzień nie ma możliwości zwiedzania wszystkiego.
                sigpic
                "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

Jak ze zwiedzaniem to 3 dni raczej
                  sigpic

Komentarz

No to niech ktoś zaproponuje jakiś termin, bo miejscowym to chyba większego znaczenia nie zrobi, ja jestem zawsze, robki i kojot z tego co czytam również, Łojek pewnie też się skusi. Także pytanie tylko kiedy?

Komentarz

Trasa Bartasa jest fajna i prowadzi koło mnie ale można wprowadzić pewne korekty ze względu na remont wnętrza zamku w Lidzbarku Warmińskim który nie wiadomo kiedy się skończy a i Bartoszyce nie mają zbyt wiele do zaoferowania, można to zmienić na odcinek przez Reszel i Świętą Lipkę. Był by to odcinek Dobre Miasto-Kętrzyn 76 km o wiele bardziej atrakcyjny widokowo i dużo fajnych winkielków (bardzo fajna serpentyna górska za wsią Radostowo w kierunku Jezioran) i mniejsze natężenie ruchu a w Dobrym Mieście zabytkowa Baszta Bociania, Bazylika Mniejsza razem z Kolegiatą drugi co do wielkości kościół na Warmii . W Gierłoży oprócz Wilczego Szańca jest jeszcze park miniatur zabytków Warmii i Mazur. W Gołdapii koniecznie zajechać trzeba do baru Jędruś na kartacze (pychota zawsze jak jestem w tym mieście to tam wpadam na obiad). Jest tego trochę by wymienić tylko Pałac w Drogoszach, Zamek w Barcianach (nazywany miniaturą Malborka), Pałac w Sztynorcie, Przepiękny Pałac w Galinach, wszystko mniej-więcej po trasie a po drodze stare ruiny wiatraka (Bęsia) jakieś pojedyncze bunkry z czasów II wojny(Kętrzyn i kilka miejsc na trasie),Twierdza Boyen w Giżycku(to już lekko w bok). I samo Wilno przepiękne za unijną kasę odrestaurowane zbytki byłem tam paręnaście lat temu jeszcze przed remontami a nie dawno była tam moja Mama i różnica jest kolosalna (widziałem na zdjęciach)
                      Ostatnio edytowany przez robkri; 269.

Komentarz

No jesteś z rejonu to wiesz co można dodać, bo masy rzeczy nie ma w przewodnikach, a i w necie jest często pomijane :/ Modyfikacje można bez problemu wprowadzić
                        sigpic

Komentarz

To są luźne propozycje do dyskusji ale praktycznie wszystkie pokrywają się z trasą no czasem trzeba gdzieś odbić kilka kilometrów, ale nie są to wielkie odległości. Można też czasem zjechać kilkanaście km po szutrach (żaden off tylko gruntowe utwardzone drogi)

Komentarz

No to luzik, poznawanie danych okolic z perspektywy bocznych traktów jest znacznie przyjemniejsze
                            sigpic

Komentarz

Co do off-u bierzcie proszę pod uwagę początkującą w tym temacie babę na Trampku Drogi utwardzone - nie ma problemu, ale już jakieś przeprawy przez rzeczki, pola, błotka itd? - ja odpadam
                              No heaven... no hell... only motór i Bartas

Komentarz

C tego co widze nie planuje sie hardcorowego offu

Zamieszczone przez robkri Zobacz posta
                                Można też czasem zjechać kilkanaście km po szutrach (żaden off tylko gruntowe utwardzone drogi)
                                Enduro nie klęka
                                R 1100 GS '99 - limonka
                                Pajero 3.2 DiD '03

Komentarz

Pracuję...
                                X