Og艂oszenie

Zwi艅
No announcement yet.

Albania i Czarnog贸ra...01 06 24r ale czy...napewnoo...???

Zwi艅
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka偶
Wyczy艣膰 wszystko
new posts

...
    20240604_114721.jpg

Komentarz

...spotykamy bardzo du偶o murali przypominaj膮cych masakry i walki...

20240604_122817.jpg

Komentarz

20240604_130105.jpg

....je艣li b臋dziecie potrzebowa膰 cz臋艣ci do aut i stawiam te偶 偶e do motocykli to mo偶ecie 艣mia艂o szuka膰 na terenie ca艂ej bo艣ni przedstawicielstw tej firmy. Ja w niej kupi艂em akumulator poniewa偶 wykluczali艣my wszystkie mo偶liwe przyczyny braku 艂adowania. Szcz臋艣cie 偶e uda艂o nam si臋 dojecha膰 do Sarajewa a bardzo przychylna w艂a艣cicielka nam pomog艂a wyszuka膰 przez swojego brata mechanika i dopasowa膰 akumulator dzwoni膮c do sklepu z cz臋艣ciami. W og贸le Bo艣niacy s膮 tak przyja藕ni 偶e a偶 by艂em w szoku. Nic nie chc膮c w zamian staraj膮 Ci sie pom贸c jak tylko potrafi膮. Polecam nocleg u taj kobiety - apart okey ca艂y d贸艂 domu na wy艂膮czno艣膰 je艣li by艣cie byli do tego mo偶liwo艣膰 dost臋pu do tarasu , zamykany parking - kwota 26 euro za dwie osoby.. polecam.. na prawde bardzo w porz膮dku kobieta , rozmawia p艂ynnie po angielsku i jest na plus nastawiona do ludzi z PL . Na pocz膮tku my艣la艂em 偶e to jaka艣 艣ciema 偶e lubi motocyklist贸w ale po tym jak zaanga偶owa艂a si臋 w pomoc z za艂atwieniem i t艂umaczeniem ze swoim bratem wszystkiego odno艣nie aku 偶ebym nie je藕dzi艂 po ca艂ym Sarajewie od sklepu do sklepu i pyta艂 o dost臋pno艣膰 - uwierzy艂em 偶e jest mega uczynna. Standard bdb apartu - zawsze tam b臋de nocowa艂
        Ostatnio edytowany przez lemur; 2828.

Komentarz

Czyli przygody by艂y?
          "Na dobry pocz膮tek - jed藕 na koniec 艣wiata"

Komentarz

Zamieszczone przez Beniamin Zobacz posta
            Czyli przygody by艂y?
            .. no niestety...no ale c贸偶 takie czasy...

Komentarz

....no dobra lecimy dalej z opowie艣ci膮... i tak ... ojebali艣my dobry obiad i my艣limy lecie膰 dalej aleee tutaj jest nowy problem.. ponownie nie moge odpali膰 motocykla.. dalej naiwnie wierze 偶e to problem z rozrusznikiem jednak co艣 kieruje mnie 偶e to akumulator i za s艂abe 艂adowanie. widz膮c moje m臋ki dw贸ch Bo艣niak贸w podchodzi do mnie zsiad艂szy z MZ 150 i proponuje pomoc w odpaleniu na popych. Pr贸bujemy wielokrotnie lecz wszystko spe艂za na niczym. Bardzo im dzi臋kuje i zaczynam si臋 grubiej martwi膰. Jednak偶e jeste艣my w motelu z restauracj膮, nie jest 藕le.. troche zaczyna pada膰 i wiemy ju偶 偶e dupa z dalsz膮 podr贸偶膮 w kierunku Sarajewa wiec pytamy o nocleg i przmi艂a kelnerka m贸wi 偶e jest miejsce na w razie czego. Pytam r贸wnie偶 czy mo偶emy sprawdzi膰 czy moto odpali z kabli z jej auta. Z wielk膮 ch臋ci膮 kobieta nam u偶ycza auta, pytam r贸wnie偶 o mechanika motocyklowego czy zna kogo艣 w okolicy... od razu wyci膮ga tel dzwoni w kilka miejsc i m贸wi 偶e je艣li nie odpalimy maszyny to na 7 rano mamy tu um贸wionego mechanika... kurna m贸wie Ci ludzie s膮 wspaniali. Lemur zawsze ma przewody do odpalenia na kr贸tko mimo 偶e Terezzzzzaaaa nigdy czego艣 takiego nie odjeba艂a, zawsze mam zapasowe regulatory - a na t膮 wyprawe wzi膮艂em a偶 dwa i mia艂em te偶 przewody do cewek jak i dwie cewki zapasowe Niestety kurna z przwod贸w nie dali艣my rady odpali膰, zbyt cienkie i zbyt g贸wniane - ( teraz mam ju偶 grube.. mo偶na na nich odpali膰 koparke - kupi艂em w Bo艣ni) no wi臋c decydujemy sie na nocleg.

Komentarz

... w wolnej chwili lece jeszcze na stacje kupi膰 przewody i podpyta膰 czy moge dosta膰 prostownik... bo nikt w okolicy z s膮siad贸w nie mia艂 prostownika...co jest dla mnie dziwne no ale ok. kupuje przewody. Rano czekam od 7 dmej - mechanika nie ma nie przyjecha艂, mi艂ej kelnerki r贸wnie偶 nie ma a tak mia艂bym mo偶liwo艣膰 zapytania co sie sta艂o 偶e nie ma kolesia. Podje偶d偶a bus z ekip膮 remontow膮 na 艣niadanie do motelu .. podchodzi do mnie jeden z Bo艣niak贸 i pyta co si臋 sta艂o m贸wie co i jak on od razu za tel i za艂atwia mi mechanika - t艂umaczy mi 偶e za jaki艣 czas podjedzie jego znajomy i mi pomo偶e. W miedzy czasie pr贸bujemy z iveco odpali膰 na przewodach moto jednak bezskutecznie - okazuje sie 偶e przewody kupione na stacji w og贸le nie przewodz膮 pr膮du - kurwa dobre- po porstu nie ma nawet iskry jak je stykamy. pr贸bujemy z tych moich cienkich -ni chu chu nie idzie .. dobra m贸wie czekamy.... nie wiem mo偶e to 贸sma by艂a godzina mo偶e dziewi膮ta podje偶d偶a auto wysiada kole艣 i pyta sie co sie odpierdoli艂o .....no m贸wie mu 偶e chuj wielki i b膮belki.....kole艣 nawleka do mnie bo hitlerowsku wiec ciesze sie niezmiernie bo ja te偶 gadam w tej gwarze, troche po angielsku jak nie mam s艂owa ale g艂贸wnie po germa艅sku. Kole艣 czai faze m贸wi 偶e mia艂 kiedy艣 Varadero i tu jest ten sam silnik i te same problemy z elektryk膮, obcinamy regler dajemy nowy testujemy i jest ok - widzimy r贸偶nice w 艂adowaniu. zak艂膮damy siedzenie i m贸wi 偶ebym lecia艂 za nim do jego warsztatu 偶eby po艂ozy膰 luty na kablach. Zna艂 temat bo od razu sprawdzi艂 mi czy alternator daje poprawny pr膮d. Okazuje sie 偶e kolo ma sw贸j klub motocyklowy , ma sw贸j warsztat i naprawia motocykle. Nie chcia艂 przyj膮膰 ani grosza ode mnie ale k艂ade mu na blacie 25 euro... odwozi mnie pod hotel wymieniamy sie numerami. Gadamy jeszcze chwile jakie s膮 ceny do motocykli w pl i w Bo艣ni i okazuje si臋 偶e ceny cz臋艣ci opon i aku s膮 w PL ni偶sze ni偶 w Bo艣ni i je艣li dobrze zrozumia艂em to oni zarabiaj膮 oko艂o 2500 z艂 a np cena opony jest dro偶sza o oko艂o 100 z艂 do 200 z艂 a akumulator o oko艂o 100 z艂 a wi臋c ceny z kosmosu

Komentarz

.... a wi臋c mamy 艂adowanie... pod艂膮czamy jeszcze na p贸艂 godziny aku u niego 偶eby je pod艂adowa膰, potem sie pakujemy i startujemy do Sarajewa z my艣l膮 kupna aku bo na wszelki wypadek mo偶na spr贸bowa膰 wykluczy膰 ten temat ko艅cowo, on u siebie nie mo偶e mi takiego aku za艂atwi膰 na miejscu bo to za ma艂a mie艣cina i czeka膰 by trzeba 2 do 3 tygodni. No nic a wi臋c spakowani startujemy na Sarajewo. Moto odpala od strza艂a i je艣li dobrze pami臋tam nie 艣wiruje ju偶 艂adowanie , jedziemy na wy艂膮czonych 艣wiat艂ach 偶eby da膰 mu lepsze 艂adowanie. Troche pada troche nie pada, jest r贸znie. Po czasie jakim艣 widze jednak problem 偶e je艣li za艂膮cze 艣wiat艂a to ponownie jest problem wiec lecimy dalej w deszczu bez 艣wiate艂... w艂膮czam tam gdzie musze. Jest 17 a ju偶 sie robi do艣膰 mrocznie mamy jeszcze troche do Sarajewa. Ja ju偶 do艣膰 mocno wkurwiony i z lekka spanikowany co si臋 stanie jak sie wszystko zesra na trasie. Specjalnie odpuszczamy autostrade 偶eby na wrazie dupy by艂o gdzie rozbi膰 namiot na nocke lub 艂atwiej z艂apa膰 pomoc ze strony przejezdnych.. 艂atwiej te偶 zawr贸ci膰 lub z艂apa膰 jakie艣 domostwo.

Komentarz

... po drodze dopada nas ulewa... ubieramy durexy i lecimy dalej... udaje sie wreszcie dojecha膰 do Sarajewa. Gdzie艣 kr膮偶ymy po mie艣ci z nadziej膮 z艂apania Fi Fi z darmowego spota 偶eby zarezerwowa膰 nocleg. Wpadamy do restauracyjnki ma艂ej , starej jak z PRLu zamawiamy te ich t艂uste mi臋sa z chlebkiem i czym艣 tam..waln膮艂bym piwerko Niksi膰 ale wiem 偶e jade chulajnog膮 i nie moge...w restauracji obok poznajemy Polk臋 kt贸ra wysz艂a za m膮偶 za wyznawce Allacha - ca艂a pozawijana w te ich chusty ale oboje bardzo mili pytamy o mechanika czy jakiego艣 tutaj znaj膮 i czy jest jaki艣 sklep z cz臋艣ciami - chwila moment zaraz nam za艂atwiaj膮 mechanika - od motocykli. To jest niesamowite... udostepniaj膮 nam Fi Fi i ju偶 mamy nocleg w Sarajewie - 26 euro za dwie osoby lub 34 - ju偶 nie pami臋tam ale zostawmy niech bedzie 26 - dobra mam znalaz艂em 26 euroko艂cho藕nik贸w komunistycznych.

Komentarz

... Dobra teraz troche zdj臋膰 偶eby nie zanudzi膰 tematem... kwatera w Sarajewie - polecaaaammmmmm ma klimat na zewn膮trz bardziej ni偶 wewn膮trz

20240603_200345.jpg

Komentarz

... no i troche wr贸ce do miasta i widok贸w.. od razu po zamledowaniu lecimy na miasto po艂azi膰. Pami臋tam 偶e z Ofc膮 mieli艣my hacjende bardziej w centrum a tu z kolei mamy na szczycie g贸ry w labiryntach domk贸w...

20240603_202312.jpg

Komentarz

...zdj臋膰 mamy mase tak wi臋c nie wiem troch臋 co wybiera膰- to bardziej nadaje si臋 na opowie艣膰 i na slajdowisko... szkoda 偶e nie wypali艂a sama Albania i Czarnog贸ra - wtedy to by艂a by na prawde wyprawa na opowiadania przy dw贸ch butelkach dobrej w贸dki

20240603_204628.jpg

Komentarz

... a tak byli艣my zapakowani... tradycyjnie jak uchod藕cy z Bangladeszu...czy ja sie tego kiedy艣 wyzb臋d臋 ?????

20240603_210953.jpg

Komentarz

...nadal 艣lady...

20240604_103852.jpg

Komentarz

...dalej Sarajewo...

20240604_120147.jpg

Komentarz

Pracuj臋...
                                X