Og艂oszenie

Zwi艅
No announcement yet.

Albania i Czarnog贸ra...01 06 24r ale czy...napewnoo...???

Zwi艅
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka偶
Wyczy艣膰 wszystko
new posts

...

20240604_201152.jpg

Komentarz

....Mostar jako miasto kr臋ci si臋 mo偶na powiedzie膰 wok贸艂 tego mostu i tej rzeki kt贸ra przep艂ywa przez centrum. Sp臋dzamy tam oko艂o 4 godzin mo偶e troche mniej. Wieczorem 艂azimy po okolicznych uliczkach s膮siaduj膮cych z naszym Penzion Rose czy jak mu tam by艂o - nie polecam za taki szmalec- warunki w pokoju jak w latach 90 tych tyle 偶e czysto. 艁azimy do oko艂o 22 godziny po miasteczku, wtedy te偶 pokazuje si臋 bardziej prawdziwe 偶ycie z m艂odzie偶膮 i z tutejszymi lokalsami. Cz臋艣膰 z nich biedniejsza cz臋艣膰 wida膰 偶e bogatsza. M艂odzie偶 z nud贸w obsiaduje na samochodach patrz膮c w telefony. Na ulicach Mostaru jak i Sarajewa na prawd臋 czasami mo偶na znale藕膰 jeszcze pere艂ki motoryzacji kt贸re s膮 ju偶 nooo ci臋偶ko spotykane na ulicach bogatszej cz臋艣ci Europy.
      Ostatnio edytowany przez lemur; 2828.

Komentarz

...Tak pisz膮c t膮 szybk膮 relacj臋 i pisz膮c j膮 od pierwszych dni z telefonu tak si臋 teraz z siebie 艣mieje 偶e sobie tym tytu艂em wywr贸偶y艂em 偶e czy aby Albania i Czarnog贸ra na pewno??? Pisz膮c tytu艂 liczy艂em 偶e to akumulator lub regulator napi臋cia jest przyczyn膮 a 偶e mia艂em zapasowy regulator to liczy艂em 偶e tylko go zmienie i wszystko b臋dzie wyregulowane. Tu jednak jeba..na w艂oszka mnie zaskoczy艂a. No nic... r贸偶nie bywa na trasie. Budzimy si臋 rano nadal w Mostarze i planujemy lecie膰 dalej do Albani poniewa偶 motocykl i 艂adowanie sprawuje si臋 ca艂kiem dobrze. Zapakowani tradycyjnie jak uchod藕cy z Bangladeszu startujemy w kierunku Czarnog贸ry. Plan jest dojecha膰 do Trsy gdzie jest m贸j sprawdzony kemping i spanie w psich budach. Pomy艣la艂em 偶e wreszcie spe艂nie moje ma艂e marzenie i wynajme sobie kajaczek i pop艂ywam w kanionie rzeki Pluzine i nikt nie b臋dzie mnie pop臋dza艂 podczas robienia zdj臋膰. Po oko艂o 20 km widze jednak ponowny problem z 艂adowaniem a wi臋c to jednak nie akumulator i nic to nie pomog艂o. Zatrzymyujemy si臋 w przydro偶nej kafejce. Szybki telefon do Mariana.... Halo Marian ???? tu Hjuston mamy problem... co sie dzieje.... lewy silnik nie pali..... Szybka decyzja cho膰 tak na prawde nie szybka i wkurwia...膮ca ale jednak decydujemy sie wraca膰 do PL. Marian to kolega ju偶 znany w moich relacjach ... mistrz elektroniki pok艂adowej i pod pok艂adowej wi臋c zawsze jak co艣 iskrzy na przewodach to dzwonie...

Komentarz

... Decyzja podj臋ta ...lecimy do PL ...widz臋 偶e jedyne co moge to maks 95 do 100km i maks 4ty艣 obrot贸w i zgaszone 艣wiat艂a, wtedy 艂adowanie jest 14,2v , je艣li przekrocze te warto艣ci spada 艂膮dowanie do 12,2. Wizja powrotu jest przera偶aj膮ca ze wzgl臋du na wleczenie si臋 po autostradach z tak膮 pr臋dko艣ci膮 i totalna nuda podczas jazdy - zero adrenaliny. Wiocha na maksa gdy tr膮bi膮 na nas Tiry lub nas mijaj膮 i wymachuj膮 艂apami wewn膮trz kabiny - wtedy wkurwiony te偶 macham - 偶e chuju zrozum nie moge szybciej bo jest awaria na pok艂adzie... no ale chuj nie rozumie i drze ryja bardziej. Waracamy po艂ow膮 tej samej urokliwej trasy w艣r贸d wysokich ska艂 - jedyna i ostatnia rekompensata. Ca艂y czas w g艂owie mam my艣l 偶e skoro mamy do morza oko艂o 150 do 200 km to czy by nie pierdoli膰 ju偶 tego regulatora skoro da sie jecha膰 bez 艣wiate艂 i utrzymywa膰 t膮 sam膮 pr臋dko艣膰 przy dobrym 艂adowaniu to czy nie zawr贸ci膰 i dojecha膰 do pi臋knego morza i chocia偶 dwa dni sie poopierdala膰 w piachu z obsranymi mewami...Jednak wizja 偶e co艣 sie spierdoli bardziej i pozostanie mi laweta za 4 ko艂a papieru troche bardziej przera偶a. Cho膰 stawiam 偶e co艣 by sie tu mo偶e wymy艣li艂o u jakiego艣 kolesia 偶eby ko艂a sie dalej obraca艂y.
          Ostatnio edytowany przez lemur; 2828.

Komentarz

...
            20240605_093142.jpg

Komentarz

...
              20240605_094648.jpg

Komentarz

Doje偶d偶amy do Osjek - u

20240605_203157.jpg

Komentarz

No dajesz dalej, czyta si臋.
                  A m贸wi艂em kup sobie Varadero a nie to w艂oskie g..no.
                  By艂 Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 a偶 w ko艅cu przysz艂o nawr贸cenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                  No i oczywi艣cie WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspomina膰 szczeniackie czasy
                  sigpic

Komentarz

...no m贸wi艂e艣 ale Varadero to to samo co Caponord - praktycznie wierna kopia do tego dro偶sze wi臋cej spala mimo 偶e na wtrysku - ci臋偶sze i rozmawiaj膮c z lud藕mi kt贸rzy sporo na Varadero je藕dzili to m贸wili 偶e wi臋kszy kloc ni偶 Capo i gorzej w艂azi w zakr臋ty. Znajomy mia艂 Varadero i tam te偶 by艂y problemy z elektryk膮, trzeba by艂o specjalny regulator zamawia膰 bo te偶 tam temat by艂 posrany. Chuj tam panie trudno .. poje偶d偶臋 ten sezon i jak b臋dzie si臋 to ponowia膰 no to zmiana tematu na co艣 innego. Lecimy z opowie艣ciami dalej.. napie....alamy ca艂e sto na h ju偶 normalnie od godzimy jak nie d艂u偶ej i musze zrobi膰 przerwe bo zaraz zniose z艂ote jajo i oddam je do pobliskiego lombardu. Kanapa przy tej pr臋dko艣ci jest mega nie wygodna, nie ma adrenaliny wi臋c kapituluje i odpoczywam. 150 km to maks na tej kanapie ale to ju偶 wspomina艂em. Celem jest Osjek w Chorwacji w tym cypelku za W臋grami. Odleg艂o艣膰 od Mostaru to jakie艣 400 km. Miejsc贸wki nie mamy, bo za ka偶dym razem w przydro偶nej cafe wyszukujemy co艣 co spe艂nia wymogi cudu i bierzemy. Zauwa偶y艂em 偶e du偶o kraj贸w posz艂o w takie szybkie hostele i noclegi i masa tego jest na bookingu wi臋c nie boimy si臋 偶e nie starczy dla nas miejsca. Do tego uwa偶am 偶e mniej teraz ludzi podr贸偶uje na moto ni偶 kiedy艣 ale to mo偶e tylko mi si臋 zdaje - chodzi mi o kwestie ekonomiczne - kiedy艣 wydawa艂e艣 1500 z艂 z noclegami, paliwem i 偶arciem a teraz 4 do 5 ko艂a papieru ale mog臋 si臋 myli膰.Nuda totalna , mijamy kilka stacji i non stop remonty dr贸g, ch艂opaki inwestuj膮 do艣膰 mocno bo wiedz膮 偶e jak nie b臋dzie dr贸g to zostawi膮 ich kraj i turystyka tak si臋 nie rozwinie. Na szcz臋艣cie pogode mamy idealn膮 ... a偶 za idealn膮 , momentami wr臋cz a偶 za gor膮co..Dwa cylindry w chuj ma膰 wielkie daj膮 strasznie du偶o ciep艂a na nogi, ma艂a pr臋dko艣膰 powoduje 偶e nie ma ch艂odzenia i ciep艂o nie ucieka tak szybko a jak spierd..ala to na mnie wi臋c czuje si臋 jak w saunie. Na Tenerze tego efektu nigdy nie by艂o ale tam silnik by艂 dalej od konduktora. Wpadamy na kolejn膮 stacje , zaczepiam Czech贸w ...pierdolimy sobie g艂upoty , te偶 wracaj膮 z Chorwacji Bo艣ni i Czarnog贸ry....ale oni..... maj膮 艂adowanie co mnie bardzo wkurwia. Byli na GSach no kurwa mo偶e to i bezawaryjne ale to motocykl dla ludu jak garbus. mieli ko艂a mieli troche rurek i baki jeszcze z zinap贸w sahara to pospawali, wygl膮du zero no ale 艂adowanie ma.

Komentarz

...

20240605_205238.jpg

Komentarz

...Doje偶d偶amy do Osjeku, zatrzykujemy sie na wcze艣niejszej stacji i szukamy noclegu 艂apiemy bardzo dobry temat, potem zostawie namiary jakby艣cie byli to polecam - kole艣 bdb gada po angielsku - ma przepi臋kn膮 偶one no ale nie da艂o by rady, no i ma jakiego艣 te偶 kolege mechanika motocyklowego wi臋c na w razie dupy co艣 by te偶 mogli pokierowa膰 jakby艣cie mieli jak膮艣 awaryjno艣膰. Proponowa艂 pomoc ale kurwaaa gdzie sie bede naprawia艂 , chuj wie czy potrafi膮 jak to elektryka i co znowu b臋de wraca艂 400km a jak sie pojebie temat i b臋d臋 艣wieci艂 w nocy na autostradzie jak pochodnia???? Jeba膰... nie korzystam z mechanika , rozpakowujemy graty moto zostawiamy przed domeczkami - tam takie ci膮gi domk贸w jeden przy drugim na 100 m jak nie d艂u偶ej z brakiem mo偶liwo艣ci przej艣cia- dopiero ci ile艣 set metr贸w jest kolejna ulica. Pok贸j na na prawde dobrym poziomie za jakie艣 tam chyba 34 eurokomuny, czysta i 艣wierza 艂azienka- jedyne co no to nie ma pod prysznicem trzymad艂膮 na myd艂o - ale ju偶 chuj potrzymam w z臋bach. Rozdzielamy sie na mie艣cie bo ka偶dy ma inne preferencje co do zwiedzania - ja osobi艣cie mam w d... miasta cho膰 nie ukrywam Mostar mnie zaskoczy艂 i to bardzo - ale mostar ma klimat pod Piwerko na brzegu wiec tam zawsze b臋de sie zatrzymywa艂. Tutaj ide bardziej posiedzie膰 na placu g艂贸wnym popatrze膰 na ludzi i wykona膰 z dwa ichniejsze piwa r贸偶nego browaru zanim jebany 偶ywiec i jaka艣 inna obsrana kampania carlsberga przejmi膮 wszystko na ca艂ym 艣wiecie i b臋d膮 pierdoli膰 偶e ich piwa s膮 na orginalnej recepturze z kociego g贸wna tak jak w pl zrobili i 偶e jest to najlepsze i 偶e musisz pi膰 taki gn贸j. Chuijowo 偶e w pl sprzedano browary - nasze rodzime browary zagranicy i teraz mamy to co mamy i trzeba sie ratowa膰 importem. Znajduje jedn膮 knajpke , nawet nie wiem czy nie jest to ta sama knajpka w kt贸rej siedzia艂em kiedy艣 z Ofc膮 bo te偶 zatrzymali艣my sie w Osjeku. Zamawiam dwa piwka r贸znego gatunku i mam chwile dla siebie i w dupie mam jebany regulator i jego niestabilno艣膰.

Komentarz

...W mi臋dzyczasie rozmawiam z w艂a艣cicielem tej knajpy - do艣膰 spora na my艣le 偶e 100 os贸b wewn膮trz i tak sobie gadamy o piwkach i m贸wi 偶e widzi to samo 偶e te piwa mimo 偶e ich rodzime to ju偶 nie to samo co kiedy艣 jak prowadzi艂 temat.jest ju偶 jaka艣 20 lub mo偶e 21... troche za p贸藕no sie wybra艂em na piwko bo najpierw skoczy艂em na jeden kebab bo chcia艂em trafi膰 na co艣 wyj膮tkowego ale kurwa trafi艂em na syf, dobra m贸wie jest jaki艣 kolejny spr贸buje tam... niby lepiej ale te偶 kupa... chuj... wi臋cej nie zmieszcze ale zesz艂o mi za d艂ugo tak to mo偶e bym po艂azi艂 wi臋cej po tym miasteczku. Cho膰 widze po ryjach przechodni贸w 偶e takie troche zakapiory a jestem sam i oni widz膮 偶em nietutejszy wi臋c ju偶 sie nie b艂膮kam po dziwnych za艂u艂kach i wracam do centrum.

20240605_195302.jpg

Komentarz

...Jako艣 mocno zm臋czony wracam do cha艂upy... pewnie gdyby by艂 kole艣 kt贸ry mia艂 jecha膰 a nie pojecha艂 i mnie wystawi艂 to by艣my posiedziali d艂u偶ej pogadali powymieniali do艣wiadczenia z regulator贸w napi臋cia, baby by sobie popierdoli艂y o brwiach kt贸rych nie maj膮 bo je najzwyczajnie w 艣wiecie wyskuba艂y a teraz kurwa wy艂udzaj膮 pieni膮dze od m臋偶贸w na jakie艣 doklejane g贸wno z w艂os贸w cipki myszy afryka艅skiej kt贸re kosztuje 500 z艂 za sztuke nad jedno oko i tak by to by艂o do godziny 2 giej w nocy a tak to wracam i padam na ryj. Rano wstajemy pakujemy tobo艂y i wyje偶d偶amy z planami kolejnych 400km bo wi臋cej z t膮 pr臋dko艣ci膮 skutera nie zrobimy. Plan co do miasta na S艂owacji si臋 waha od tego miasta gdzie jest ten olbrzymi zamek do w艂a艣nie Koszyc gdzie nie by艂em ale jako艣 ta nazwa mi si臋 skojarzy艂a z lekcji historii chyba 偶e to nie te samo miasto ale wiedzia艂em 偶e musi by膰 odjebane je艣li by艂o w 艣redniowieczu czy w jakim艣 innym wieczu ju偶 opisywane

Komentarz

...

Granica z W臋grami po milionach kilometr贸w w艣r贸d 偶yta sryta kukurydzy i maku.. W臋gry to jednak troche zatrzymany 艣wiat w miejscu

20240606_090925.jpg

Komentarz

...

20240606_174336.jpg

Komentarz

Pracuj臋...
                                X