Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Jaki kask

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Zamieszczone przez ArturS Zobacz posta
    Nie chodzi o głośność - fakt, ta jest masakryczna w przypadku tego kasku, ale odkąd mam szybę turystyczną + deflektor (darkojak) jest cisza jak makiem zasiał Chodzi o rozmiarówkę i wygodę. Może i mam duży baniak, ale pożyczyłem kiedyś Nolana N43 od kumpla, rozmiar L i był cud miód i zdejmować mi się go nie chciało po 3 godzinach latania (wg centymetrów powinienem mieć właśnie L), a SVkę mam XL i nie dość że jest ciasna, to w dodatku mogę brodą szczęki dotknąć. Na deszczu niestety kask lubi przeciekać, co też przeszkadza, bo kapie akurat przez środek i ścieka po szybce (kombinowałem i nie udało mi się tego pozbyć). Oczywiście koniecznie trzeba dokupić AntiFoga, bo bez tego non stop szybka musi być uchylona, bo paruje jak szalona. Kolejna sprawa - co chwilę trzeba sprawdzać czy się zawias szczęki nie odkręcił - jakoś niespecjalnie to przemyślano, bo co najmniej raz na miesiąc trzeba zdjąć szybkę i dokręcić śrubkę.
    Z niewygodą próbowałem walczyć ugniatając tą twardą piankę wewnątrz i trochę pomogło (dzięki temu jakoś wytrzymałem 2h za jednym zamachem), ale nadal jest daleko od pojęcia "wygodnie", bo w pewnych miejscach ucisk na czaszkę tworzy coś jakby odleżyny i aż pali z bólu. Poza tym bardzo szybko urwał się pasek z rzepem, który swoją drogą jest za krótki. Na zdjęciach SV-55S występuje zawsze z podbródkiem żeby nie podwiewało, ale faktycznie to go w komplecie nigdy nie ma, a akcesoryjnie kosztuje chyba 100 czy 150zł (nie pamiętam dokładnie) i nie wyobrażam sobie otwierania szczęki z takim utrudnieniem (i tak łatwo nie jest przez ciasnotę). Ogólnie nie polecam i tyle. Lepiej trochę dołożyć i mieć kask, który nie wymusza nieprzewidzianych przystanków. Jak do ceny SV-55s dodać cenę podbródka i antifoga (dobrego), to się robi kwota nie do przyjęcia.
    Sobie pomyślę, że za niecały tysiak mogłem mieć Scorpiona EXO 900 A teraz to kombinuję kasę na inny kask, bo z tym chcę jak najszybciej skończyć przygodę
    Kurcze jak czytam Twoją opinie o użytkowaniu kasku w którym ja także jeżdżę to zastanawiam się czy aby na pewno jeździmy w tych samych bańkach.
    W moim przypadku wybór SV 55 S poprzedzony był przeczytaniem połowy internetu i to nawet dwa razy:-)
    Chodziłem przymierzałem, wybierałem, macałem, lizałem rożne kaski i ten podchodził mi bardzo - był zwyczajnie wygodny.
    Cena podbródka którą podajesz jest bardzo wysoka, w Łodzi w sklepie ( adres dla zainteresowanych na PW) można go kupić za 30 pln.
    Zgodzę się, że średnio wygodne jest zapięcie, ale katastrofy nie widzę.
    Co do ogólnej wygody to myślę, że tutaj bardzo dużo zależy od naszej czaszki - trzeba dobrać taki kask, który już w sklepie nam leży i jest wygodnie.
    Osobiście na każda dłuższą niż 30 minut jazdę zakładam stopery i głośność mi nie przeszkadza.
    Z przeciekaniem się nie spotkałem pomimo jazdy w deszczu, a był to niemiecki deszcz, więc wiesz...nie to co nasz POLSKI kapuśniaczek;-)

A, ja napiszę, że polecam bo moim zdaniem to dobrze wyposażony kask w rozsądnych pieniądzach, ale szanuję zdanie kolegi i mam nadzieję, że znajdzie wygodny dla siebie kask.

Komentarz

Zamieszczone przez LukaSS Zobacz posta
      Widzę, że gdzie indziej zasiegamy informacji.
      No tak rzeczywiście gdzie indziej... poniżej link do strony i cytat z opisu:
      (...)Further, HJC has 3 helmet factories in 3 strategic locations; Korea, China and Vietnam. These factories provide strategic venues to produce high end, mid, and entry level products to satisfy the high demands of consumers worldwide (...)

Fakt był taki - firma powstała w 1971r, w Cerritos w Kalifornii, od 1979 centrum R&D (badawczo-rozwojowe) znajduje się w Korei. Południowej oczywiście.(...)For additional distribution information regarding all other countries, please call HJC Korea at: TEL: 82-31-333-5451 or by FAX: 82-31-339-4104(...)

Ale oczywiście to wszystko to drobne szczegóły.
      Ostatnio edytowany przez cochise; 18.
      ...prawdziwy afrykaner sam wymyśla swoje historie, a potem zaczyna w nie wierzyć...

Komentarz

Laguna, dlatego do wyboru kasku należy podejść bardzo rozsądnie i dobrze poprzymierzać wszystko co nas w danym zakresie finansowym interesuje. Ja niestety byłem napalony i niedoświadczony w temacie i nie bardzo wiedziałem jak garnek powinien na dyńce siedzieć. Faktem jest, że bardzo wielu osobom SV55 przypadł do gustu. Wielu jest też niezadowolonych i ja się znalazłem w tym gronie. Kolejny zakup będzie już "mądrzejszy" - niekoniecznie droższy. Przez pewien czas jeździłem w typowym kasku enduro (tańszy był od sv) firmy nie pamiętam jakiej i było git Najlepiej byłoby za każdym razem pożyczyć od kogoś dany model i sprawdzić jak się w nim czuje dyńka po 2-3h, tylko z reguły nie ma takiem możliwości
        Ostatnio edytowany przez ArturS; 427.

Komentarz

Uvex Enduro 3in1- cena od ok.800zł do 1700zł (carbon).
          Aby założyc kask nowy trzeba miec sporo samozaparcia i nie mogą nam przeszkadzac piekące uszy. Kominiarka bardzo pomaga. Kask gdy się już ułoży po kilkunastu dniach jest dośc wygodny (choc dla mnie zbyt wąski w okolicy policzków, ale ja mam raczej okrągła twarz więc szczuplejszym nie powinno to przeszkadzac).
          Daszek kasku ma możliwośc ustawienia położenia za pomocą śruby z plastikowym łbem pod plastikową atrapą na szczycie kasku. Śruba ta notorycznie się luzuje i daszek swobodnie lata sobie tu i tam. Zastosowanie podkładki sprężynowej sprawę rozwiązało, jednak częste na początku dokręcanie jej spowodowało połamanie badziewiastego plastiku który ja osłaniał.Daszek jest dośc elastyczny i potrafi wpaśc w wibracje podczas jazdy które doprowadzają rajdera do szału, trzeba ustawiac go pod kątem wysokości jeźdźca i szyby w moto, a nie własnych preferencji na sucho (mi najbardziej odpowiadałoby przesuniącie daszka w połowie regulacji jednak wtedy cierpię podczas jazdy z powodu hałasu).
          Wnętrze jest wyjmowane do prania, ale jako że to dopiero jego pierwszy sezon a ja zawsze używam kominiarki to nie musiałem go wyciągac.W tylnej części pojawiły się dośc spore zmechacenia materiału od zimowego kołnieża kurtki co nie wygląda zbyt estetycznie.
          Wentylacja kasku jest dobra. Nad szybką mamy otwory które otwieramy lub zamykamy przesuwając plastikową pokrywkę. Po sezonie używania pojawiły się tam lekkie luzy i mimo zamkniętej pokrywki dmucha mi lekko po zatokach, co do przyjemności nie należy. Kask bardzo głośny, szum wiatru jest mocno dokuczliwy dlatego dłuższe wycieczki bez stoper??w potrafią zmęczyc.
          Standardowa szybka jest lekko przyciemniana. W dzień to fajna sprawa, nocą na drogach także tragedii nie ma. Problem zaczyna się w lesie, zwłaszcza o zmierzchu na wąskich ścieżkach. Jedziemy wtedy prawie na ślepo. Rozwiazaniem może byc akcesoryjna, biała szybka lub gogle enduro, które podobno mają pasowac bez demontażu szyby (nie testowałem). Antyfog działa średnio, często trzeba uchylac lekko wizjer (przy niższych temp., we mgle czy w deszczu to koniecznośc wręcz).
          Skorupa jest wytrzymała, kilka upadków, mój ślizg po asfalcie nie zrobiły na niej wrażenia i nadal wyglada prawie jak nowa. Jest dośc duża w porównaniu z innymi kaskami (mam rozmiar L) więc może byc problem z umieszczeniem w kufrze centralnym (w moim Gobi 42l muszę lekko docisnąc pokrywę by kufer z leżącym na boku kaskiem domknąc).
          Design kasku bardzo mi się podoba, lecz jest to oczywiście rzecz gustu. Bardzo wygodne zapięcie "zatrzaskowe" otwierane jedną ręką, nawet w rękawiczce i w zasadzie bez możliwości samoczynnego otwarcia czy poluzowania.

Nie polecam tego kasku nikomu, sam bym go drugi raz nie kupił.
          hominis est errare, insipientis in errore perseverare
          Komar 2350; WSK 175 Kobuz; JAWA TS 350 Sport; YAMAHA XT660Z; KTM LC4 ADV; KTM LC8 ADV; obecnie KTM 625 SXC

Komentarz

No to ładnie. A tak mi się ten Uvex podobał. Ma ktoś obiektywne porównanie do konturencji? Np Shoei Hornet DS (cena powala na kolana ), Airoh S4, czy Arai Tour X3 (też cena niezbyt przyjazna)? LS2 chyba nie ma co wkładać do jednego worka z w/w, bo to tandeta
            Arai zagościł zdaje się na głowach Ewana McGregora and Charleya Boormana w tułaczce long way down.
            Ostatnio edytowany przez ArturS; 427.

Komentarz

Ja tak jak Trocin ujeżdżam Airoha S4 i poza fajnym wyglądem i szybą nie ma nic nadzwyczajnego, w trasie głośny, zimno bo wszedzie wieje, szyba paruje bo nie ma żadnego anti cos tam, możliwość założenia gogli się przydaje, wyjmowany środek do prania, parę razy już leżał tzn spadł z motocykla i nic mu nie było, daszek sztywny i nie wibruje nawet przy 180km/h. Ogólnie uniwersalny kask potwierdzający przysłowie że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Cena po promocji 550zł. LS2 o połowę tańszy ale do Airoha się nawet nie umywa.

Artur znajdź posty trocina on opisywał jak mu się jeździ w tym kasku na malej teresie.
              Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
              No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
              sigpic

Komentarz

Airoh S4, zalety:
                -wygląd
                -relacja cena/jakość
                -solidny i mocny
                -mozliwosc demontazu szybki i daszka (sa w komplecie specjalne spojlerki do zalozenia)
                -wyjmowany srodek
                -wygodny
                -uniwersalny

wady:
                -dosc glosny przy wyzszych predkosciach
                -paruje przy nizszych predkosciach i w terenie jak szybka jest na maxa opuszczona
                -nawet LS2 za 240zl lepiej sprawdza sie w trasie
                -obsługa szybki wymaga przyzwyczajenia

Podsumowujac: za ta cene kask calkiem niezly, mozna smigac w trasie i w terenie, zajebisty design. Jesli ktos chce miec 1 kask na enduro do wszystkiego to ok. Na trase mozna odczepic daszek, w teren zdjac szybke i ew. zalozyc gogle. Ja jestem zadowolony po 2 sezonach. Jak ktos lata wiecej w terenie to mozna poszukac innego... Najlepiej w trase miec jeden a w teren drugi, ale mi jezdzac 50/50 pasuje
                Za 550zl nie widzialem nowego, w Poznaniu w zeszlym roku kosztowal 700-800zł. Teraz pewnie mozna taniej wyrwac...
                Ostatnio edytowany przez trocin; 48.
                Enduro nie klęka
                R 1100 GS '99 - limonka
                Pajero 3.2 DiD '03

Komentarz

Kask

Witam we Francji kupiłem kask po promocji http://airoh.pl/katalog/model/58 tylko mat nie było wyboru bo końcówka z 219 euro na 100 pasował test przeszedł w listopadzie na trasie Bielsko Biała -Wrocław temp,4-6 st.przelotny deszcz dzięki wentylacji nie parował tylko na światłach podchodził mgiełka letkie uchylenie i po kłopocie w drodze do 130 km nawet cichy powyżej już jest huk ale to już 140-160 km krople deszczu ładnie ściekały po 100km przejechanych sucho tyle na temat tego modelu mogę powiedzieć reszta wyjdzie w lecie a buty mierzyłem pare modeli i decyduję się jednak na Pumy Desmo pozdrawiam

Komentarz

Zamieszczone przez dartirwroc Zobacz posta
                    Pumy Desmo
                    Tylko niecały tysiąc złotych
                    Zresztą Pumy są przepiękne i warte swojej ceny!
                    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Tez mi się podobają tylko mało opinii na ich temat
                      Ostatnio edytowany przez darco; 601.

Komentarz

ceny faktycznie super fajne, dla mojej żony szukam kasku.
                        To są nowe kaski?
                        Czy wiesz moze czy maja także inne rozmiary?

Komentarz

Zamieszczone przez Laguna Zobacz posta
                          ceny faktycznie super fajne, dla mojej żony szukam kasku.
                          To są nowe kaski?
                          Czy wiesz moze czy maja także inne rozmiary?
                          Mają wszystkie rozmiary, kaski są nowe - ze sklepu. Rozmiary są chyba standardowe - Miałem Nolana, 103, Lazera Granville i Schubertha - wszystkie w rozmiarze L i były dobre.
                          ...prawdziwy afrykaner sam wymyśla swoje historie, a potem zaczyna w nie wierzyć...

Komentarz

Zgodzę się z przedmówcami odnośnie kasku Airoch S4 ma swoje wady i zalety ale jak obserwuje znajomych i ich problemy z kaskami to czasami czuje ze pieniądze dobrze zainwestowane.

Komentarz

Czy ktoś ma/miał DS HORNETa od AIROHa? Bardzo mi się ten sprzęt podoba, oglądałem w sklepie (Uvex Enduro vs Hornet względem jakości wykonania to przepaśc, opinia subiektywna po macaniu horneta i używaniu uvexa). Jakieś zastrzeżenia wobec powyższego sprzętu??? (oprócz ceny oczywiście)
                              hominis est errare, insipientis in errore perseverare
                              Komar 2350; WSK 175 Kobuz; JAWA TS 350 Sport; YAMAHA XT660Z; KTM LC4 ADV; KTM LC8 ADV; obecnie KTM 625 SXC

Komentarz

Pracuję...
                              X