Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Jakie opony są najlepsze do XT i XTZ? Opinie, oceny, zestawienia....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Zamieszczone przez guliwer Zobacz posta
    W rozmiarze 90/90-21 nigdy nie trafiłem na metzelery i pirelli made in germany tylko na made in brazil. Niby da się na tym jeździć ale po trzech latach opona jest cała spękana i dużo bardziej zużyta niż tył made in germany.Już w trakcie zakupu nowych widać różnice w kolorze i twardości opon brazylijskich i europejskich.Dlatego ja już nie kupuje metzelerów i pirelli a jeśli trafią się w super promocji najpierw sprawdzam czy nie są made in china . Kolega miał w TDMce chińskie metzelery i to są naprawdę niebezpieczne opony. To samo opisywał raz w świecie motocykli chłopak który do Vstroma założył chińskie metzelery tourance.

Dlatego przekonałem się że teraz nie jest ważne jakiej marki to są opony a gdzie były wyprodukowane.I np wole założyć dunlopy ( made in france ) z 2017r niż brazylijskie metzelery czy koreańskie continentale z 2020r . Guma dobrej jakości wolniej się starzeje. Według mnie jeśli chodzi o szosowe opony do turystycznych enduro będą opony dunlopa i bridgestone'a robione w Japonii i we Francji.O dziwo micheliny made in Thailandia nie mają problemów z jakością gumy. Niestety zauważyłem że tych dobrych opon dunlop czy bridgestone jest u nas jak na lekarstwo na allegro najwięcej jest metzelerów pirelli heidenałów i mitasów czyli tego czego ja akurat bym na koła swojej tenery nie założył.
    Czyli doradzasz bym zadzwonił do oponeo i spytał gdzie zostały wyprodukowane opony ?

Komentarz

Myślicie, że jakość nie jest utrzymywana w zależności od kraju produkcji?

Komentarz

Ja nie myśle tylko to wiem .Wielokrotnie się o tym przekonałem że pirelli z chin i brazylii to nie to samo co pirelli z fabryki z niemiec. Chociaż raz widziałem wyjątek chińskie szosowe pirelli w XT660X kolegi były miękkie i przyczepne ( przynajmniej jako nowe )

Komentarz

Zamieszczone przez kalwar Zobacz posta
          Myślicie, że jakość nie jest utrzymywana w zależności od kraju produkcji?
          Jak wyżej, my to wiemy na pewno.
          Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
          No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
          sigpic

Komentarz

No to bajka... To będzie ich drugi sezon zobaczymy co będzie

Komentarz

A co powiecie na michelin sirac ? Znalazlem taka oferte https://allegro.pl/oferta/michelin-s...eze-7300027387
              Ogólnie chodzi mi o oponę do 300zł,

Komentarz

Mam drugi komplet Pirelli Scorpion Rally STR wyprodukowany w Chinach i złego słowa o nich nie powiem

Komentarz

Jakbym był złośliwy dodał bym że nic dobrego też

Komentarz

Oj, to dobrze, że nie jesteś złośliwy
                    STR-y mam w sprzęcie którym jeżdżę na dłuższe wycieczki często z żoną za plecami i do zabrudzenia zbroi mnie nie doprowadziły, choć warunki były różne, łącznie ze śniegiem. Mam do nich o wiele większe zaufanie niż do Anakee III, które miałem wcześniej.
                    Szukając porady odnośnie opon do babci Tereski trafiłem tutaj. Niestety po przeczytaniu tego wątku mam jeden wielki bałagan w głowie.
                    Najczęściej powtarzany schemat to TKC 80 z przodu i Mitas 09 z tyłu. Już prawie je zamówiłem, jednak odezwał się mój oponiarski anioł stróż i każe kupić Michelin Anakee Wild.
                    Tak to chyba będzie.
                    Faktem jest, że przez wiele lat kupowałem do samochodu Nokiany, ale gdy produkcja została przeniesiona z Finlandii do Rosji to już nie było to samo - że tak wrócę do wątku z miejscem w którym dana opona została wyprodukowana.

Komentarz

Zakladał ktoś ostatnio karoo street do ST?
                      "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

Komentarz

Jakie opony do starej ST wato teraz nabyć? Jazda głownie asfalt rzadko szutry.

Komentarz

Michelin annakee jak głównie asfalt ,jak tych szutrów coś więcej to tkc
                          Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
                          Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

Pracuję...
                          X