Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Podnośnik, stojak motocyklowy.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Pod koniec zeszłego sezonu nabyłem podnośnik, który mogę śmiało polecić chociaż miałem mały problem z uszczelniaczem w siłowniku hydraulicznym (wymiana na nowy). Wiadomo, że na wyprawę się go nie zabierze ale warunki pracy przy motocyklu są naprawdę fajne.

forumxtz.jpg

Zalety i wady

Z uwagi na gabaryty Teresy XTZ750 podnośnik zdaje się być ciut za mały...

forumxtz1.jpg

ale po dorobieniu "adaptera" - drewnianego łoża pod silnik problem znika. Dodatkowo "adapter" pozwala podnieść motocykl na wygodną wysokość.

forumxtz2.jpg

W zestawie podnośnika znajdowały się również dwa pasy - zabezpieczenie pasami to konieczność bo inaczej po ściągnięciu np. tylnego koła środek ciężkości przesuwa się na tyle, że moto może spaść z podnośnika.

forumxtz3.jpg

Co ważne, podnośnik posiada blokady widoczne na poniższym zdjęciu - jest to zabezpieczenie przed ewentualnym uszkodzeniem hydrauliki podnośnika no i oczywiście odciąża siłownik.

forumxtz4.jpg

- Podstawa podnośnika posiada śruby kotwiąco-regulujące.
    - KonstrukcjÄ™ oceniam na solidnÄ….
    - Podnośnik jest stabilny i śmiało można się z podniesionym motocyklem (pełna wysokość) przemieszczać po warsztacie. Myślę że po domu też by dał radę

Wady to przede wszystkim waga i cena - trochę waży na ale w końcu coś za coś - albo solidna konstrukcja albo mała waga. Ja go kupowałem na Allegro od gościa lift moto którego nie polecam - miałem problem z nim przy wymianie siłownika na nowy. Ostatecznie wymienił ale mocno musiałem naciskać.

Nośność 681 kg
    Wytrzymałość bezawaryjna- 1.5 TONY
    Minimalna wysokość: 12,5 cm
    Maksymalna wysokość podnoszenia: 44 cm
    Rączka umożliwiająca kierowanie
    4 kółka ( 2 skrętne ) pomagające w precyzyjnym prowadzeniu
    Dźwignia nożna umożliwiająca podnoszenie
    Dźwignia nożna umożliwiająca DELIKATNE opuszczanie

Komentarz

Podnośnik jest świetny tylko zapewne cena że tak powiem zaporowa i to jest podstawowa wada tego podnośnika

Komentarz

Cena jak pamiętam ca. 300 i to chyba nie całe. Nie jest to mało ale jak się pomyśli że podnośnik kupuje się raz.......to jakoś łatwiej

Komentarz

Masz rację ja nadal walczę z decyzją co wybrać podnośnik czy podstawka centralna a na razie moto stoi na feldze od BMW i grubych deskach

Komentarz

podnośniki pro

sorki za archeologie
            ale jestem na etapie poszukiwania czegoś co ułatwi grzebanie przy moto.

właśnie przetestowałem pro podnośniki z alledrogo , >przód< i >tył<

byłyby ok ( wysokość, łatwość podnoszenia, dopasowanie końcówek) ale niestety są składane i w miejscu łączenia rurek jest luz powoduje że całość wygina się na boki po podniesieniu motoru

czy ktoś przez ten rok czasu odkrył coś nowego w tej dziedzinie?

jak nie wymyślę jak usztywnić te swoje to idą do zwrotu i będę szukał dalej.

pozdrawiam

ps. podnośnik hydrauliczny kilka postów wyżej wygląda bardzo interesująco

Komentarz

był już o tym, najtaniej wychodzi kupno centralki od pawła
              Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
              No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
              sigpic

Komentarz

Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
                był już o tym, najtaniej wychodzi kupno centralki od pawła
                Już pisałem do niego w tej sprawie, zaraz po testach tych nieszczęsnych podnośników.
                na razie jednak nie dogrzebałem się jeszcze do konkretów na temat tych centralek, typu foto zamontowanej, sposób montażu itp itd.

ale nie poddaje siÄ™ i szukam dalej

Komentarz

Ja generalnie mam dwa pomysly na to:

http://www.louis.de/_205d75046aefd39...nr_gr=10003265

albo

http://www.louis.de/_205d75046aefd39...nr_gr=10059185

Jeszcze nie wiem co kupie, ale na pewno jeden z takowych. Mam podnosnik do tylniego kola od SV-ki i bede z niego korzystal przy tylniej czesci maszyny Ale do serwisu zakupie na pewno cos takiego jak z powyzszych linkow.

Kamyk
                  ER5 -> SV650K3 + ST XTZ750 '89

Komentarz

Jak ktoś może sobie coś załatwić to polecam wózki paletowe wysokiego podnoszenia, u nas w firmie poszedł taki w cenie złomu, i w sumie sam się dziwie że go nie przygarnąłem. Oczywiście był w gorszym stanie, gdzieniegdzie rdza, brak płynu. Oczywiście jako nowy cenowo nie ma rewelacji, ale jako skombinowany może być niezły jeżeli ktoś ma garaż.
                    Wady: Nie można w pełni podejść od drugiej strony
                    Zalety: Uniwersalność, wysokie podnoszenie.

wozek_podnosnikowy_a.jpg IMG_20120626_212130.jpg

Komentarz

paleciaki spoko pomysł ale aż tak dużego garażu to nie mam żeby takie klamoty przechowywać

ten jest czadowy
                      napisałem już do Św mikołaja w tej sprawie

Komentarz

Masz jakies namiary na niego? Gdzie go mozna zakupic i za ile?

Kamyk

Komentarz

Zamieszczone przez Kamyk Zobacz posta
                          Masz jakies namiary na niego? Gdzie go mozna zakupic i za ile?

Kamyk
                          czeska firma ekotez
                          karta katalogowa >klik<

Komentarz

No dobra ale 339EUR to jakas masakra! 1600zl

No trudno wracam do swojego pomyslu, albo poszukam na necie.

Kamyk

Komentarz

takowy posiadam i polecam

Komentarz

darti - mozesz poprawic linka? Bo mi nie dziala.

Kamyk

Komentarz

PracujÄ™...
                                X