Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Jaki GPS na moto
Zwiń
X
-
Niestety zupełnie zapomniałem zabrać larka do pracy. A rano na niego patrzałem Z domu mam za słaby transfer, kilka GB wysyłałoby się z dwa dni. W biurze mam ponad 50-150Mb na wyjściu, to pójdzie raz dwa. Wrzucę na dysk google, tam chyba można udostępniać.
-
ArturS: udało Ci się umieścić gdzieś tę paczuszkę pod Larka?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez ututalap Zobacz postaA co myslicie o garminie ZUMO 350 LM lub 660 LM jak Ktos uzywa prosilbym o uwagiZamieszczone przez marcinjunak Zobacz postaO takie sprzęty musisz pytać ludzi na ADV.pl, tu raczej mało ludzi ma nawigację za połowę ceny motocykla
endurzenie (kompas, wysokościomierz, mapy ,,customowe''...). Zaletą Zumo jest duży i dość czytelny wyświetlacz.
Masz tu kilka argumentów: http://advrider.pl/viewtopic.php?p=163698#p163698
Ostatnio edytowany przez sowizdrzal; 369.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez ututalap Zobacz postaA co myslicie o garminie ZUMO 350 LM lub 660 LM jak Ktos uzywa prosilbym o uwagi
Zostaw komentarz:
-
A co myslicie o garminie ZUMO 350 LM lub 660 LM jak Ktos uzywa prosilbym o uwagi
Zostaw komentarz:
-
W jakimś interpreterze PHP.
Domyślam się, że masz Windowsa, więc najlepiej byłoby chyba zainstalować jakiś pakiet typu WAMP czy XAMPP, odpalić konsolę (cmd) ustawić zmienną PATH aby wskazywała na katalog z interpreterem PHP (bodajże to było tak: "set PATH=%PATH%;c:\php\bin" - oczywiście trzeba wskazać właściwy katalog) i wtedy dopiero można odpalić skrypt poleceniem "php nazwa.php"
Ew. możesz popróbować w online'owych interpreterach, tak na szybko sprawdziłem, że w tym: http://sandbox.onlinephpfunctions.com/ jak się wytnie "<?php" z początku i "?>" na końcu to odpala ten skrypt.
Jak wszystko się uda to skrypt powinien Ci wypluć komendę z parametrami dla programu gdal_translate i zawartość okrojonego pliku kalibracji .map
Wtedy w konsoli (cmd) wchodzisz do katalogu x:\FWTools\ (podstawić prawdziwą nazwę katalogu; wcześniej trzeba doń skopiować wskazane katalogi z pakietu), uruchamiasz setfw.bat a potem wklejasz komendę otrzymaną ze skryptu:
(przykład)
Kod:setfw.bat [enter] bin\gdal_translate.exe -of png -projwin 649079.94396005 479109.46900423 659322.59887443 473330.05957838 xml\ars_vmap_l1.xml mapy\test_vmap_l1.png [enter]
Kod:OziExplorer Map Data File Version 2.2 test_vmap_l1.png test_vmap_l1.png 1 ,Map Code, WGS 84,WGS 84, 0.0000, 0.0000,WGS 84 Reserved 1 Reserved 2 Magnetic Variation,,,E Map Projection,Transverse Mercator,PolyCal,No,AutoCalOnly,No,BSBUseWPX,No Point01,xy, 0, 0,in, deg, 52,9.47562,N, 21,10.80228,E, grid, , , ,N Point02,xy, 818, 461,in, deg, 52,6.18786,N, 21,19.61886,E, grid, , , ,N Projection Setup, 0.000000000, 19.000000000, 0.999300000, 500000.00, -5300000.00,,,,, Map Feature = MF ; Map Comment = MC These follow if they exist Track File = TF These follow if they exist Moving Map Parameters = MM? These follow if they exist MM0,Yes MMPNUM,4 MMPXY,1,0,0 MMPXY,2,819,0 MMPXY,3,819,462 MMPXY,4,0,462 MMPLL,1, 21.180038, 52.157927 MMPLL,2, 21.329689, 52.155065 MMPLL,3, 21.326981, 52.103131 MMPLL,4, 21.177503, 52.105988 MM1B,12.5 MOP,Map Open Position,0,0 IWH,Map Image Width/Height,819,462
Proponuję, żebyś na początek odpalił gdal_translate z w/w podanymi danymi przykładowymi (są ok - powinna wyjść ta sama mapka jak przykładowa załączona w pakiecie).
pozdrawiam, Adam
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez fxrider Zobacz postana obecnym etapie wymaga (bardzo podstawowej) znajomości PHP, żeby go użyć, bo zmienne edytuje się bezpośrednio w kodzie (no i trzeba też potem odpalić)
pozdrawiam, Adam
Mam zainstalowany FWTools 2.4.7, umiem sobie wyedytować współrzędne w skrypcie przy pomocy Notepad++, ale co dalej?
Z góry przepraszam za moją niekwestionowana ułomność informatyczną.
EDIT: Już sobie poradziłem. Postawiłem szybko XAMPP. Jednak używanie Google nie boli.Ostatnio edytowany przez Piotr_J; 2564.
Zostaw komentarz:
-
Zmieniła się AM Oziego, Igo i innych nie ruszałem, bo nie używam.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez ArturS Zobacz postaTa paczka była ode mnie. Jutro postaram się wrzucić na jakiś serwer.
Coś się zmieniło od tamtego czasu jak ją tworzyłeś?
Zostaw komentarz:
-
Ta paczka była ode mnie. Jutro postaram się wrzucić na jakiś serwer.
Zostaw komentarz:
-
Na forum AT była dostępna pod linkiem paczka "usprawniająca" do LARKa 35AT ale link niestety już nie lata... czy ktoś jest w posiadaniu takiej "paczki" i mógłby udostępnić lub wysłać mi na maila? Z "usprawnianiem" chyba sobie poradzę, bo u czarnuchów dość obficie to opisywali.
No chyba, że ktoś ma już do tamtego tematu upgrade to będę jeszcze bardziej wdzięczny
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez fxrider Zobacz postaJeśli chodzi o rastry: ja mając garmina obsługującego (odczytującego) tracki z plików GPX (czyli dot. to outdoorowców od Colorado w górę) robię to w ten sposób: mam PPC z Ozim(CE), z analogicznym zestawem map rastrowych jak na garminie. W Ozim wyklikuję sobie ślad (track), zapisuję, otwieram w programie G7ToWinCE w którym konwertuję ślad (i ew. też waypointy jeśli trzeba) do pliku .GPX. Z garmina wyciągam kartę MicroSD....
a na Ozi juz nie kombinować. Chodzi o to, żeby rysować ślad na jednym urządzeniu i nawigować na drugim na tych samych mapach. I nieważne,
czy łączę się z mapami w Garminie via BaseCamp, czy mam w netbooku/tablecie/... MapSource'a z tymi samymi mapami w wiadomej wersji.
Z drugiej strony wiem, że jeśli w PDA masz alternatywne urządzenie nawigacyjne, to jest bezpieczniej. Ale tych map nie chcę dublować
na dwie wersje, do wygodnego minimalizmu dążę.
EDIT: oczywiście dzięki za skrypt.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez sowizdrzal Zobacz postaJa bym był chętny. Hardcoding to to, co lubię. Wpisywanie danych w GUI przez userów to zbędna fanaberia, zabiera 50-80% czasu pracy nad projektem
paczka jest do pobrania tutaj: http://d.aude.pl/geogetter04b
Na początku pliku .php jest komentarz który powinien większość kwestii wyjaśnić.
Wymaga zainstalowanego pakietu FWTools.
Im większy numerek levelu tym większy i bardziej dokładny plik wynikowy (2x większa rozdzielczość krawędzi). Z praktyki do endurzenia polecam VMAP Level 1. TBD za bardzo szczegółowe są (i nie mają też pokrycia całego kraju).
BTW: Jak to zrobić, żeby do rysowania sladów gdzieś poza normalnym kompem (np. w namiocie) nie trzeba było dwóch kompletów map,
tylko jeden. Przy AM, Ozi albo iGO było ok, ale teraz przy Garminie? Ideałem byłby MapSource albo BaseCamp na iPhone/iPad, Android
lub na WindowsPhone 7/8. Nie znalazłem, ale może słabo szukałem. Ew. malutki netbook z MS/BC zalatwia sprawę... (??)
Wygodniejszej metody nie znalazłem. Można jeszcze z podłączeniem kabla i wysyłaniem tracków kombinować, ale gra chyba nie warta świeczki.
Przy okazji (jeśli potrzebuję) za pomocą PPC podmieniam pliki .KMZ (Custom Mapsy) na karcie MicroSD garmina (tzn. tak na prawdę tylko rozszerzenia im zmieniam), żeby w ten sposób obejść ograniczenia narzucane przez ten format.
Być może G7ToWinCE można też inne ślady konwertować (AM, iGo?), bo całkiem sporo tego obsługuje - taka biedniejsza, ale działająca na PPC wersja GPSBabel'a. Tu już zachęcam do samodzielnych testów.
pozdrawiam, Adam
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez fxrider Zobacz postaDorobiłem sobie na podstawie tego skrypt, który sporo automatyzuje (m.in. generowanie pliku kalibracji pod Oziego), ale na obecnym etapie wymaga (bardzo podstawowej) znajomości PHP, żeby go użyć, bo zmienne edytuje się bezpośrednio w kodzie (no i trzeba też potem odpalić). Jeśli ktoś reflektuje to mogę się podzielić.
BTW: Jak to zrobić, żeby do rysowania sladów gdzieś poza normalnym kompem (np. w namiocie) nie trzeba było dwóch kompletów map,
tylko jeden. Przy AM, Ozi albo iGO było ok, ale teraz przy Garminie? Ideałem byłby MapSource albo BaseCamp na iPhone/iPad, Android
lub na WindowsPhone 7/8. Nie znalazłem, ale może słabo szukałem. Ew. malutki netbook z MS/BC zalatwia sprawę... (??)
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: