Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Jaki GPS na moto

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Piotr_J Zobacz posta
    Oooo, a mógłbyś spłodzić jakąś instrukcję lub chociaż podpowiedzieć, gdzie tego szukać? Tego MapoTero zdecydowanie nie potrafi.
    Hej,
    bazowałem na tym opisie:
    [UAKTUALNIENIE 31.07.09 Wszystkie warstwy z ARS - parametry na dole strony ] W grudniu ubiegłego roku na blogu pojawił się post dotycząc...

Dorobiłem sobie na podstawie tego skrypt, który sporo automatyzuje (m.in. generowanie pliku kalibracji pod Oziego), ale na obecnym etapie wymaga (bardzo podstawowej) znajomości PHP, żeby go użyć, bo zmienne edytuje się bezpośrednio w kodzie (no i trzeba też potem odpalić). Jeśli ktoś reflektuje to mogę się podzielić. Mi starczało, jak znajdę ciut czasu to spr. go doprowadzić do jakiejś ogólnie użytecznej formy.
    Aby móc mapy z geoportalu (przynajmniej z ARS, nie wiem jak jest z WMS) użyć potem w garminie jako Custom Maps trzeba zmienić projekcję z siatki kilometrowej (PUGW 1992 czy 2000, nie pamiętam) na stopniową (WGS84) przed zrobieniem KMZta. Inaczej się mocno rozjeżdża, zwłaszcza na szerszych arkuszach. Ja robiłem to wrzucając prawidłowo skalibrowany plik Oziego do MapEdit'a (nie pamiętam już czy "zwykłego" czy "++") i eksportując interesujący mnie wycinek jako raster - wtedy na wyjściu otrzymamy WGS84 z nowym, dopasowanym plikiem kalibracji (.map). Potem normalnie już jakąś metodą trzeba zrobić z mapy Oziego KMZta (ja używałem Globalmappera) i gotowe.
    Być może do samego Google Earth robiąc KMZta nie trzeba konwertować siatek, nie pamiętam czy on sam potrafi to przekształcić - do zweryfikowania jeśli kogoś to interesuje. Jeśli chodzi o użycie w samym Ozim/OzimCE to przekształcenia można sobie spokojnie darować, tym bardziej że odbija się to ciut na jakości rastra.
    Wot i cała tajemnica

pozdrawiam, Adam

Zostaw komentarz:

• kamilltee
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez sowizdrzal Zobacz posta
    Ale przeczytałeś ten artykuł i zastosowałeś zawarte w nim porady, czy po prostu wrzuciłeś link
    do portalu sugerując się słowami kluczowymi/preferencjami/product placement* (niepotrzebne skreślić)?

Przecież ten artykuł nie podaje nic ani o programie OziExplorerCE/Android (na urządzenie mobilne PNA,
    a głównie o tej linii produktów toczy się bieżąca dyskusja), ani o najważniejszym - o robieniu map
    w formacie .ozfx3, np. programem img2ozf, z których w PNA można korzystać.

Poza tym polecanie podróżnikom softu, który na dzień dobry kosztuje ponad 300,-pln (min. 105,-$ za funkcjonalną
    parkę na PC+PNA) chyba mija się nieco z celem... Podobnie jak podłączanie odbiornika sygnału GPS do PC...
    zupełnie się na tym nie znam

proponuję jedynie by:
    - w temacie "Jaki GPS na moto" dalej prowadzić sprawy wyboru sprzętu,
    - a w temacie "ozi explorer - porady" pisać porady o Ozi explorer. Link otwierający nazywa się "dla początkujących" podaje podstawy i jest tylko początkiem do dalszych dyskusji.

ew tematy połączyć

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Bartas Zobacz posta
    Muszę to obadać. W sumie, taki mini poradnik by się przydał na forum.

Jak widać powyżej, w internecie jest już kilka miniporadników dot. konwertowania śladów, wystarczy poszukać

Zostaw komentarz:

• Bartas
    odpowiedział(a)
    Muszę to obadać. W sumie, taki mini poradnik by się przydał na forum.

Zostaw komentarz:

• sowizdrzal
    odpowiedział(a)
    Ja tylko pytam czy coś takiego jest możliwe Pomyliłem geoportal chyba z google maps
    Jasne, tylko musisz być zalogowany. Opcja ,,Zapisz w moich mapach -> Utwórz nową mapę -> KML''

Zostaw komentarz:

• ArturS
    odpowiedział(a)
    Rysować możesz m.in. w GPSies www.gpsies.com, później eksportować do pliku, a na końcu przerobić na ślad odczytywany przez AM (np http://www.gpsbabel.org/)

Zostaw komentarz:

• Bartas
    odpowiedział(a)
    Ja tylko pytam czy coś takiego jest możliwe Pomyliłem geoportal chyba z google maps

Zostaw komentarz:

• Piotr_J
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez AdamB Zobacz posta
    A możesz nam zdradzić w jaki sposób rysujesz ślad w geoportalu?
    Pewnie ołówkiem po monitorze.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Ja tam lubię robić regulacje zaworów w ST itp prace
    A w temacie- da się z geoportalu przenosić rysowany ślad do AM?
    A możesz nam zdradzić w jaki sposób rysujesz ślad w geoportalu?

Zostaw komentarz:

• Bartas
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez fxrider Zobacz posta
    No ale co kto lubi. Mnie na przykład wykończyło by psychicznie ciągłe picowanie kolejnych motórów na handel
    Ja tam lubię robić regulacje zaworów w ST itp prace
    A w temacie- da się z geoportalu przenosić rysowany ślad do AM?

Zostaw komentarz:

• Piotr_J
    odpowiedział(a)
    Głównie używam VMAPy, choć TBD i zdjęcia satelitarne też da się zaciągnąć.
    Oooo, a mógłbyś spłodzić jakąś instrukcję lub chociaż podpowiedzieć, gdzie tego szukać? Tego MapoTero zdecydowanie nie potrafi.

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez sowizdrzal Zobacz posta
    Do tego net mobilny drogi, poza Krajem jeszcze droższy... Wciąż szukam najlepszego rozwiązania,
    bo ściąganie wszystkich map offline nawet na mały podręczny kompik średnio mi pasuje...
    No ja zaciągam i przygotowuję mapy offline, bo używam ich też jako podkładu do garmina. Drugi kpl. mam na ozim (PPC), na którym łatwiej trasę wyklikać.

Zamieszczone przez Piotr_J Zobacz posta
    O jakich warstwach piszesz? Umiem sobie zrobić topo 1:25 i 1:50 przy pomocy MapoTero i Mapmerge, ale na tym moja wiedza tajemna się kończy.
    Głównie używam VMAPy, choć TBD i zdjęcia satelitarne też da się zaciągnąć.
    Czyli czegoś takiego: http://maps.geoportal.gov.pl/webclie...5&variant=TOPO
    Mając tego rodzaju mapy w terenie przy sobie można sporo zdziałać. W domu na PC mogę je wrzucić (a nawet kilka różnych) do Google Earth (jako pliki KMZ) i korzystając z przezroczystości wytyczać trasę jednocześnie na zdjęciach satelitarnych i mapach.
    Jak ktoś chce się pobawić to tutaj wrzuciłem jedną z map której czasem używam: http://d.aude.pl/mapa_przyklad (do Garmina (Custom Map) lub Google Earth)

pozdrawiam, Adam

Zostaw komentarz:

• sowizdrzal
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kamilltee Zobacz posta
    Ale przeczytałeś ten artykuł i zastosowałeś zawarte w nim porady, czy po prostu wrzuciłeś link
    do portalu sugerując się słowami kluczowymi/preferencjami/product placement* (niepotrzebne skreślić)?

Przecież ten artykuł nie podaje nic ani o programie OziExplorerCE/Android (na urządzenie mobilne PNA,
    a głównie o tej linii produktów toczy się bieżąca dyskusja), ani o najważniejszym - o robieniu map
    w formacie .ozfx3, np. programem img2ozf, z których w PNA można korzystać.

Poza tym polecanie podróżnikom softu, który na dzień dobry kosztuje ponad 300,-pln (min. 105,-$ za funkcjonalną
    parkę na PC+PNA) chyba mija się nieco z celem... Podobnie jak podłączanie odbiornika sygnału GPS do PC...
    Ostatnio edytowany przez sowizdrzal; 369.

Zostaw komentarz:

• Piotr_J
    odpowiedział(a)
    przy czym nie mam na myśli tutaj odpalenie MapoTero, bo ten nie ma wszystkich ciekawych warstw
    O jakich warstwach piszesz? Umiem sobie zrobić topo 1:25 i 1:50 przy pomocy MapoTero i Mapmerge, ale na tym moja wiedza tajemna się kończy.

Zostaw komentarz:

• kamilltee
    odpowiedział(a)
    Jak ktoś jest zainteresowany tematem to oczywiście chętnie pomogę w miarę możliwości, ale z góry uprzedzam, że tego nie da się tak po prostu nauczyć przyglądając.
    Trzeba na to poświęcić trochę czasu, potestować, poeksperymentować, poweryfikować w terenie. Zresztą co chwilę jakieś nowe programy, możliwości się pojawiają, więc niekoniecznie moje sposoby są obecnie optymalne.
    Myślę, aby napisać jakiś tutorial jak od zera zrobić mapę z geoportalu do Oziego/Garmina/GoogleEarth, bo w sumie to jest najtrudniejszy do ogarnięcia etap - dalej można już samemu eksperymentować (przy czym nie mam na myśli tutaj odpalenie MapoTero, bo ten nie ma wszystkich ciekawych warstw). Tylko na razie ciut czasu nie staje na to.
    temat o Ozi explorer tu:

Zostaw komentarz:

Pracuję...
X