Zamieszczone przez Piotr_J
Zobacz posta
bazowałem na tym opisie:
Dorobiłem sobie na podstawie tego skrypt, który sporo automatyzuje (m.in. generowanie pliku kalibracji pod Oziego), ale na obecnym etapie wymaga (bardzo podstawowej) znajomości PHP, żeby go użyć, bo zmienne edytuje się bezpośrednio w kodzie (no i trzeba też potem odpalić). Jeśli ktoś reflektuje to mogę się podzielić. Mi starczało, jak znajdę ciut czasu to spr. go doprowadzić do jakiejś ogólnie użytecznej formy.
Aby móc mapy z geoportalu (przynajmniej z ARS, nie wiem jak jest z WMS) użyć potem w garminie jako Custom Maps trzeba zmienić projekcję z siatki kilometrowej (PUGW 1992 czy 2000, nie pamiętam) na stopniową (WGS84) przed zrobieniem KMZta. Inaczej się mocno rozjeżdża, zwłaszcza na szerszych arkuszach. Ja robiłem to wrzucając prawidłowo skalibrowany plik Oziego do MapEdit'a (nie pamiętam już czy "zwykłego" czy "++") i eksportując interesujący mnie wycinek jako raster - wtedy na wyjściu otrzymamy WGS84 z nowym, dopasowanym plikiem kalibracji (.map). Potem normalnie już jakąś metodą trzeba zrobić z mapy Oziego KMZta (ja używałem Globalmappera) i gotowe.
Być może do samego Google Earth robiąc KMZta nie trzeba konwertować siatek, nie pamiętam czy on sam potrafi to przekształcić - do zweryfikowania jeśli kogoś to interesuje. Jeśli chodzi o użycie w samym Ozim/OzimCE to przekształcenia można sobie spokojnie darować, tym bardziej że odbija się to ciut na jakości rastra.
Wot i cała tajemnica

pozdrawiam, Adam
Zostaw komentarz: