Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Gaśnie po właczeniu biegu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Bywają jaja z tymi prądami. U mnie było było tak. Moto w czasie jazdy zaczęło słabnąć szarpać i gasnać. Zatrzymałem się ,wrzuciłem na luz i silnik zaczął chodzić normalnie. wrzucam bieg zaczyna przygasać Czyli któryś z czujników, poruszałem wtyczkami przy stopce, sprzęgle i przy dżwigni biegów ale nic nie daje. W między czasie silnik złapał temperatury więc włączyłem wiatrak(kiedyś padł czujnik i mam osobny włącznik na kierownicy) i tu zdziwko bo moto jedzie normalnie Dojechałem do garażu na cały czas pracującym wentylatorze (bo jak wyłączałem to moto gasło). Odkręciłem boczne plastiki przy aku i biorę czujnik by posprawdzać przejścia. Winna okazała się mała okrągła złączka łącząca przewody od czujników zagniotłem mocniej by ciaśniej siedziała i mam spokój do dziś. Ale dlaczego wentylator to omijał to ni chuchu nie kumam...
    Aa i obrotomierz też wariował.
    Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
    Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

9-33.jpg

Mieliście racje, super hiper dakarowy sprzęt tak ma
      Zgodnie z tym schematem czujnik sprzęgła nie masuje obwodu odpowiedzialnego za rozruch, tylko czujnik stopki bocznej jest odpowiedzialny za masowanie całego układu zapłonu. Krótko mówiąc:

moto nie odpali gdy jest wrzucony bieg i rozłożona stopka boczna nawet na wciśniętym sprzęgle, chyba że wrzucimy na neutral.

Moto odpala na wrzuconym biegu gdy złożymy stopkę i naciśniemy sprzęgło.

W lc8 jest inaczej,
      zgodnie ze schematem można moto dopalić na stopce z wrzuconym biegiem i wciśniętym sprzęgłem ale przy próbie puszczenia sprzęgła moto gaśnie, wsadzili jeszcze jedną diodę kierunkową dlatego to jest możliwe.
      Tzn tak miałem, teraz mam odpięty czujnik od stopki bocznej bo w lesie kiedyś urwałem kable .
      Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
      No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
      sigpic

Komentarz

Pracuję...
      X