Witam, w poprzednim sezonie miałem problemy z ładowaniem w mojej tenerce (np. wyjazd z naładowanym dzień wcześniej aku, przystanek na stacji benzynowej i problem z ponownym odpaleniem moto, ponieważ akumulator był praktycznie rozładowany, kończyło się na klemach lub popychu). Dużo czytałem na forum o tym problemie (zaśniedziałe kostki, regulator napięcia itp). Dziś kupiłem nowy akumulator i zrobiłem pomiary na dwóch regulatorach (obecnie założonym i z tenerki 660 92r, ktory mam jako zapasowy). Na tym etapie rozpoczyna się mój problem. Poniżej odczyty z obu regulatorów:
Oryginalny :
- bieg jałowy bez świateł - 13,9 V
- bieg jałowy z światłami - 13,6 V
- bieg jałowy bez świateł i 2000 obr - 13,6 V
- bieg jałowy z światłami i 2000 obr - 13,3 V
Zauważyłem też, że im wyższe obroty np. 3000 obr tym jest niższe napięcie.
Zamiennik z tenerki 92r:
- bieg jałowy bez świateł - 14,7- 15 V
- bieg jałowy z światłami - 13,7 - 14 V
- bieg jałowy bez świateł i 2000 obr - 17,9 V
- bieg jałowy z światłami i 2000 obr - 16,4 V
Tutaj natomiast odwrotna sytuacja, im więcej obrotów tym większe napięcie.
Zakładam, że oryginalny wraz ze wzrostem obrotów rozładowywał mi akumulator, natomiast zapasowy daje moim zdaniem zbyt wysokie napicie przy wzroście obrotów. Boję się ze zapasowy rozwali mi nowy akumulator, jeżeli jestem w błędzie to mam nadzieję, że ktoś miły wyprowadzi mnie z błędu
P.S. Nowy akumulator przed włożeniem miał napicie 12,5 V, a po pół godzinnych testach 13.3 V - czy to nie jest zbyt wysokie napięcie?
Oryginalny :
- bieg jałowy bez świateł - 13,9 V
- bieg jałowy z światłami - 13,6 V
- bieg jałowy bez świateł i 2000 obr - 13,6 V
- bieg jałowy z światłami i 2000 obr - 13,3 V
Zauważyłem też, że im wyższe obroty np. 3000 obr tym jest niższe napięcie.
Zamiennik z tenerki 92r:
- bieg jałowy bez świateł - 14,7- 15 V
- bieg jałowy z światłami - 13,7 - 14 V
- bieg jałowy bez świateł i 2000 obr - 17,9 V
- bieg jałowy z światłami i 2000 obr - 16,4 V
Tutaj natomiast odwrotna sytuacja, im więcej obrotów tym większe napięcie.
Zakładam, że oryginalny wraz ze wzrostem obrotów rozładowywał mi akumulator, natomiast zapasowy daje moim zdaniem zbyt wysokie napicie przy wzroście obrotów. Boję się ze zapasowy rozwali mi nowy akumulator, jeżeli jestem w błędzie to mam nadzieję, że ktoś miły wyprowadzi mnie z błędu

P.S. Nowy akumulator przed włożeniem miał napicie 12,5 V, a po pół godzinnych testach 13.3 V - czy to nie jest zbyt wysokie napięcie?
Komentarz