Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Problem z uruchomieniem, nierówna praca silnika, strzelanie w wydech i dolot.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[1200Z] Problem z uruchomieniem, nierówna praca silnika, strzelanie w wydech i dolot.

Mam problem ze swoją ST 1200, Model DP015 (stare zegary) przebieg 111 tyś km.

Motocykl zostawiłem w garażu sprawny, jeżdżący jak zły, dzień wcześniej. Następnego dnia próbuję odpalić ale nie chce zaskoczyć, strzela, kicha uj wie co, odpalił z trudem po mocnym dodaniu gazu, ale pracuje mocno nierówno, nie reaguje na manetkę gazu lub reaguje z dużym opóźnieniem albo dusi się i gaśnie. Po odpaleniu i dodaniu gazu obroty skaczą od kilkuset do czerwonego przy czym praca jest mocno nierówna, strzela to w wydech to w dolot.
    O jakiejkolwiek jeździe nie ma mowy.
    Świece i filtry nowe, luzy zaworowe w limicie, rozrząd już też nowy (foty ustawień jeszcze na starym). Elektrycznie co mogłem to zmierzyłem, cewkofajki, wtryskiwacze, czujnik położenia wału, wszystko ok.
    Po zdjęciu dekli rozrząd widoczny na fotach, generalnie góra na znakach dół minimalnie poniżej.
    Nowy i stary łańcuch widoczny na focie, różnica może 1-1,5mm.
    Błędów brak.
    Paliwo w zbiorniku wymienione na nowe i dolany dodatek do czyszczenia układu wtryskowego.

Z czasem dorzucę jakieś filmy jak to na zimnym wygląda.

Czy przestawiony rozrząd może powodować taki efekt ? Układ paliwowy, wtryski, pompa, ponoć tam jest jakiś filtr może po 111 tyś ma już dosyć ?
    Może dekompresor na wałku wydechowym ?

Liczę na Wasze doświadczenie, może coś podpowiecie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez caferacer; 5266.

ma ta tenere ten diag mode? W niektorych motorkach da sie tam sprawdzic jakies bledy.

Komentarz

Zamieszczone przez chevy Zobacz posta
      https://www.youtube.com/shorts/PlEVfx8aMBM

ma ta tenere ten diag mode? W niektorych motorkach da sie tam sprawdzic jakies bledy.
      Tak jak pisałem wyżej, błędów brak.
      Sprawdziłem też czy diag działa wypinając czujnik temp i tpsa czy chodzi liniowo i nie przerywa.

Komentarz

[QUOTE=bodec;n263451]111 tys. i Ty nie zmieniales filtra paliwa ? ? Ja mam polowe mniej i juz trzy razy zmienialem.

No nie wymieniałeś , bo nie ma interwału wymiany tego filtra, mało tego on nie występuje jako część, więc poproszę o namiary gdzie kupujesz te pampersy

Komentarz

Powinienem mieć bo kupiłem kiedys kilka sztuk. Nawet miałem to wystawione lokalnie na allegro:

Zobacz yamaha filtr na Allegro Lokalnie - Wiele ofert, ogłoszeń i licytacji w jednym miejscu. Radość zakupów i 100% bezpieczeństwa dla każdej transakcji. Sprawdź Teraz!

Komentarz

[QUOTE=bodec;n263453]Powinienem mieć bo kupiłem kiedys kilka sztuk. Nawet miałem to wystawione lokalnie na allegro:

Jak masz to biorę !!! szczegóły na PW.

Komentarz

Filtr wymieniony - dzięki Bodec

Efekt - pompy prawie nie słychać po starcie, pompuje tak jak pompowała tzn mogę tylko sprawdzić ilość nie mam czym zmierzyć ciśnienia, puki co.
              Silnik odpala z obrotu i gaśnie po 1-2 s ????

Komentarz

Zamieszczone przez caferacer Zobacz posta
                Motocykl zostawiłem w garażu sprawny, jeżdżący jak zły, dzień wcześniej. Następnego dnia próbuję odpalić ale nie chce zaskoczyć, strzela, kicha uj wie co, odpalił z trudem po mocnym dodaniu gazu, ale pracuje mocno nierówno, nie reaguje na manetkę gazu lub reaguje z dużym opóźnieniem albo dusi się i gaśnie. Po odpaleniu i dodaniu gazu obroty skaczą od kilkuset do czerwonego przy czym praca jest mocno nierówna, strzela to w wydech to w dolot.
                Ale zostawiłeś moto "jeżdżące jak złe" (czyli mega dobre) na noc i następnego dnia takie problemy?
                Czy wymieniłeś rozrząd i takie problemy?
                Czy dodałeś siwaksu do paliwa i takie problemy?

Z pozytywnym nastawieniem można góry /albo Teresę przez góry/ przenosić!

Komentarz

Zamieszczone przez Lis Zobacz posta

Ale zostawiłeś moto "jeżdżące jak złe" (czyli mega dobre) na noc i następnego dnia takie problemy?
                  uhmmmm dokładnie tak jak napisałem, działało i przestało.?

Wymiana świec, filtrów, łańcucha i paliwa w zbiorniku + dolewka szuwaksu, to już działania przy szukaniu usterki.

+ taki, że strzeliła focha w garażu, szkoda że spakowałem się na wyjazd na Sardynie i zaś rozpakowywanie i rozbieranie ?

Komentarz

Może kolega Orlik jest dalej i podpowie... https://www.xtzclub.pl/forum/mechani...ika#post263145
                    Wg mnie to coś pracą przepustnicy lub wtrysku. Było dobrze i nie jest = jakiś elektryczny problem. Każdy eksploatacyjny, zabrudzone filtry, wyciągnięty łańcuch rozrządu, itp. dawałby objawy wcześniej, tzn. z czasem.
                    Z pozytywnym nastawieniem można góry /albo Teresę przez góry/ przenosić!

Komentarz

Czekam na manometr do pomiaru ciśnienia paliwa, jak wyeliminuję kłopot z paliwem, pokopie jeszcze w prądzie, może jakiś pin czy coś tylko to powinno "wyskoczyć" jako kod błędu.

Sterownik silnika sam siebie nie zdiagnozuje ale to byłby chyba pierwszy taki przypadek podczas postoju ?

Komentarz

Zamieszczone przez caferacer Zobacz posta
                        Czekam na manometr do pomiaru ciśnienia paliwa, jak wyeliminuję kłopot z paliwem, pokopie jeszcze w prądzie, może jakiś pin czy coś tylko to powinno "wyskoczyć" jako kod błędu.

Sterownik silnika sam siebie nie zdiagnozuje ale to byłby chyba pierwszy taki przypadek podczas postoju ?
                        XT1200_.jpg

Na FB forum ktos opisywal podobny problem i winne bylo wypalenie stykow w kostce pokazanej na foto.

Podłaczona nawigacja, telefon, dodatkowe halogeny, grzanie siedzenia, manetek i instalacja sie topi.... bo jak mowi znajomy: nie ma miedzi w miedzi - w przewodach instalacji.
                        You do not have permission to view this gallery.
                        This gallery has 1 photos.
                        Ostatnio edytowany przez bodec; 6527.

Komentarz

Zamieszczone przez bodec Zobacz posta

Na FB forum ktos opisywal podobny problem i winne bylo wypalenie stykow w kostce pokazanej na foto.

Podłaczona nawigacja, telefon, dodatkowe halogeny, grzanie siedzenia, manetek i instalacja sie topi.... bo jak mowi znajomy: nie ma miedzi w miedzi - w przewodach instalacji.
                          Dzięki Bodec za następną sugestię.

U mnie to złącze wygląda ładnie, pomierzyłem dla pewności spadek napięcia i jakieś tam miliwolty, więc do pominięcia.
                          Ale warto było tam zajrzeć bo sporo piasku tam było, wydmuchane/zapsikane jedna rzecz więcej sprawdzona.

Komentarz

Motocykl naprawiony, i znowu jeździ jak zły/a !!!

Przyczyną było zbyt niskie ciśnienie paliwa, spowodowane zacięciem zaworu ciśnieniowego w pompie paliwa.

Uszkodzoną elektrycznie pompę dostałem z zaprzyjaźnionego serwisu i przełożyłem element z zaworem.

Dziękuję za pomoc osobom powyżej i do zobaczenia na drogach LwG.

Komentarz

Pracuję...
                            X