Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Problem z uruchomieniem xtz1200

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[1200Z] Problem z uruchomieniem xtz1200

Cześć

Moja XTZ1200 stoi w garażu, temperatury powyżej zera. Ostatnio próbowałem odpalić - silnik kręci ale nie zaskakuje.

Jakieś pomysły co może być przyczyną?

Dzięki i pozdrawiam
    Marcin
    Ostatnio edytowany przez MarcinB; 2967.

Słaby aku. Może jak rozrusznik kręci to zabiera reszte prądu i na iskre brakuje.

Komentarz

Zamieszczone przez MarcinB Zobacz posta
      Cześć

Moja XTZ1200 stoi w garażu, temperatury powyżej zera. Ostatnio próbowałem odpalić - silnik kręci ale nie zaskakuje.

Jakieś pomysły co może być przyczyną?

Dzięki i pozdrawiam
      Marcin
      Przycisk ON/OFF na kierownicy w pozycji OFF
      „To mój motocykl. Jest takich wiele, ale ten jest mój. Mój motocykl to mój najlepszy przyjaciel – Jest moim życiem. MuszÄ™ nad nim panować tak, jak panujÄ™ nad moim życiem. Beze mnie mój motocykl jest niczym, ale i ja bez motocykla jestem niczym….”

Komentarz

ciezko powiedziec, ale u mnie pomagalo zawsze przechylenie moto na lewa strona na siebie i inne zabiegi magiczne jak spuszczenie zwietrzalego paliwa z gaznika, pomacanie jej po swiecy, poczekanie 5 min, wypalenie fajki i pozniej zapalala od razu. ale z tymi nowymi sprzetami z wtryskiem to panie nie wiadomo.
        Ténéré is the way to go!

Komentarz

a jakiś kranik tam jest czy wszystko super podciśnieniowe? a może imobilaser bo pewnie gadzina ma ?
          Ostatnio edytowany przez Janas_WaWa; 642.

Komentarz

naładuj aku, jeśli dalej nie będzie palić to halo serwis i komibinowanie z imobilajzerem.
            Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
            No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
            sigpic

Komentarz

Sprawdź przede wszystkim iskrę na świecach. Jeżeli odpalałeś go zimą i dobrze nie rozgrzałeś silnika przed zgaszeniem, wówczas istnieje duże prawdopodobieństwo powstania nagaru i w konsekwencji brak przerwy na świecy(ach). W takiej sytuacji delikatna szczotka druciana + wypalenie nad palnikiem gazowym (kiedyś takie były w kuchniach ) i powinno pomóc. Jeżeli pomimo tych zabiegów nadal nie masz iskry trzeba szukać dalej. Możesz sprawdzić też dla świętego spokoju spadek napięcia na akumulatorze podczas odpalania. Nie wiem jak to jest w XTZ1200 ale wg. mnie normalny spadek nie powinien przekraczać 1,5V (pewny nie jestem ale może w manuału coś jest na ten temat).

Żeby moto odpaliło musisz mieć iskrę i mieszankę i od tego polecam wyjść i przeprowadzać diagnozę. Drogą eliminacji dojdziesz do przyczyny lub ją wstępnie zlokalizujesz. Szukaj najprostszych usterek póki co i nie zagłębiaj się w czujniki położenia wału czy wałków rozrządu ).

Komentarz

Zamieszczone przez gruby88 Zobacz posta
                Przycisk ON/OFF na kierownicy w pozycji OFF

Chociaż nie ma co się śmiać. Ja kiedyś jak zostawiłem moto u kamilla i przyjechałem go zabrać to uparcie chciałem odpalić na zakręconych kranikach
                Tylko, że ja nie zakręcam kraników a Kamil mi zakręcił. I dopiero po 0.5h zauważyłem, że kraniki zakręcone(moto już było pchane, z kabli palone itp.). Nie zmienia to faktu, że winowajca też zapomniał o tym, że mi zakręcił
                Ostatnio edytowany przez giani; 102.
                ...tylko silnych los obdarza hojnie...

Komentarz

aleśmy się wtedy opchali Panie ... "uwielbiam pchać busa pod górę" jak mawiał klasyk
                  ST legenda Dakaru http://passion4travel.pl/index.php/c...dow/motocykle/
                  FB: http://www.facebook.com/kamilltee

Komentarz

Nie wiem czy masz tam jakieś systemy zabezpieczające moto przed kradzieżą ... - jesienią znajomy wybierał się do Lwowa nową Yamaszką XJ6F - dotarł tylko do Stalowej Woli ponieważ moto domówiło posłuszeństwa - przyczyną braku możliwości odpalenia okazał się ... fabryczny alarm w którym "coś się porąbało" i moto wróciło busem - usterka usunięta po kilku dniach przez elektromechanika. Trzeba zwrócić uwagę na systemy elektroniczne- alarm,immobiliser ...

Komentarz

Zamieszczone przez nomadeurope Zobacz posta
                      ciezko powiedziec, ale u mnie pomagalo zawsze przechylenie moto na lewa strona na siebie i inne zabiegi magiczne jak spuszczenie zwietrzalego paliwa z gaznika, pomacanie jej po swiecy, poczekanie 5 min, wypalenie fajki i pozniej zapalala od razu. ale z tymi nowymi sprzetami z wtryskiem to panie nie wiadomo.
                      U mnie tez pomagały tajemnicze rytuały (dmuchanie w bak, przechylanie na lewa stronę, itp) do czasu az zrobiłem remont silnika (szlif, tłok, pierscienie, głowica).Po remoncie pali idealnie bez czarów. Pewnie świece nienagżane padły przy przepalaniu.

Komentarz

przepchnij moto kawałek do przodu i spróbuj raz jeszcze

Komentarz

zawsze jakas "magia" musi byc aby nie bylo nudno!

ps. przypomnialo mi sie! w zimne dni i noce w szczegolnosci typu pozna jesien/wczesna wiosna na slabym aku pomagalo czasami rozpedzenie sie z moto w postawie "odpalic samemu na pych" czyli:

1/ sprzeglo, bieg (wystarczala 3ka)
                          2/ rozpedzenie ze sprzeglem ale nie za szybko
                          3/ puszczenie klamki tak aby sie tlok ruszyl - jak odpali to super ale jak nie.. to nie wszystko stracone, poniewaz tlok sie jakos tam ruszyl (przynajmniej tak to sobie tlumacze) i na slabym aku spokojnie juz udalo mi sie odpalic z rozrusznika.

Sam bylem zdziwiony ale pomoglo (:

Nie radze naduzywac.
                          Ténéré is the way to go!

Komentarz

panowie fajnie tak poczytać jak to się odpala na pych ale to nie mała teresa albo st, tego kloca to jedynie za samochodem ciągać

a tak na poważnie, nie słuchaj ich, zadzwoń do serwisu
                            Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                            No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                            sigpic

Komentarz

Tak zupełnie OT ciekawe jak będą się sprawować nowe "dzisiejsze" motocykle po 20 latach eksploatacji. Tutaj chyba większość z nas ma motóry co najmniej pełnoletnie . A i na takie nowinkowe problemy jak ten MarcinaB niewielu z nas ma coś do napisania. Elektronika może i precyzyjniejsza, ale czy niezawodna i długowieczna? Dowiemy się za 20 lat )

Komentarz

PracujÄ™...
                              X