Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Problem kolejny, przegrzewanie, nie pali na ciepłym i inne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Witam. Ściągacz zrobiony, przed chwilą ściągnąłem magneto i wyciągnąłem mój urwany element wałka. Już z powrotem je założyłem, nie obyło się bez pneumata przy odkręcaniu ściągaczem. Teraz pytanie czy da radę pospawać to? Wieczorem fotki wrzucę, może coś podpowiecie. Co z tym nalotem zrobić na cylindrze? Próbować to wodnym czy pierścienie zgarną z czasem? I najważniejsze, czy trzeba dać nowe śruby głowicy? Bo słyszałem opinię mechanika, że niekiedy procedura tego wymaga. Nie chcę znowu bawić się w to samo. Może jakieś wskazówki specjalne przy dokręcaniu głowicy? Wiem, wiem, bez dynamometrycznego klucza nawet nie podchodzę

Komentarz

Poniżej zdjęcia wałka i ściągacza własnej roboty Tak myślę czy jakiś magik pospawałby mi to? Myślałem nawet spawem żeby załał ładnie otwór na śrubę, a potem ponownie ładnie wywiercić i nagwintować otwór.
      Używka wałek ok. 400zł, dostepność nikła, więc gra warta świeczki.. I czy w ogóle jest to materiał nadający się do spawania zwykłym migomatem?

Komentarz

skoro tak pękł to prawdopodobnie będzie to jakiś stopmetalu. poszukaj oznaczeń na tym elemencie lub kogoś kto będzie potrafił określić z jakiego materiału zostało to wykonane

Komentarz

Mam nadzieję że to zwykły jakiś metal i pójdzie migomatem.. Jeśli nie to szukam wałka w razie co

Komentarz

Krzywki na pewno są ulepszane albo hartowane powierzchniowo ale jak masz gdzie sprawdź twardość tego elementu w miejscu pęknięcia, będziesz wiedział czy da się pospawać czy nie.
            Ja bym nie ryzykował, używany wałek z czasem sie trafi a lepiej nawet teraz wydać 400zł niż potem nie daj boże kupować nowy silnik albo głowicę bo spaw pęknie podczas jazdy. Sprawdź jeszcze numery katalogowe wałka w xt600 powinien być taki sam ale głowy nie daje.
            Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
            No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
            sigpic

Komentarz

Sprawdziłem numery wałka z XTZ i XT i nie są takie same, ale krążąc po Alledrogo natrafiłem na aukcję z wałkiem od XT i na oko takie same, na oko Sam już nie wiem..

Komentarz

A właśnie ten wałek chyba nie posiada tego dekompresatora, w XT jest to chyba uruchamiane z inny, ręczny sposób, a nie automatycznie jak w XTZ?

Komentarz

Masz tu katalog, zobacz sobie jak jest w XT i XTZ i porównaj numery części. Będziesz wiedział czy jest takie samo czy nie.

Komentarz

Witam ponownie, wałek został pospawany, chciałem go zamontować i obrócić kilkakrotnie wałem zobaczyć tak prowizorycznie czy od razu się nie rozpadnie, tak zapobiegawczo i jak dokręcałem zębatkę to puścił spaw. Całe szczęście, że na tym etapie, bo byłem gotów go odpalać.. W każdym razie nie polecam takich praktyk, szukam wałka koledzy. Przeglądnę te katalogi później

Komentarz

O, znalazłem swój stary temat. na dzień dzisiejszy wszystko w jak najlepszym porządku, zrobiłem do końca tamtego roku kilkaset km. Pora na rozpoczęcie sezonu, niezbędne czynności i zaczynamy sezon, dzięki wszystkim za rady, bez was nie było szans na sukces

Komentarz

Zamieszczone przez adamk1990 Zobacz posta
                        O, znalazłem swój stary temat. na dzień dzisiejszy wszystko w jak najlepszym porządku, zrobiłem do końca tamtego roku kilkaset km. Pora na rozpoczęcie sezonu, niezbędne czynności i zaczynamy sezon, dzięki wszystkim za rady, bez was nie było szans na sukces
                        A jak rozwiązałeś problem tego wałka?
                        "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Zamieszczone przez rootolf Zobacz posta
                          A jak rozwiązałeś problem tego wałka?
                          Kupił używany jak radzili koledzy z forum
                          Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                          sigpic

Komentarz

Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
                            Kupił używany jak radzili koledzy z forum
                            No i dobrze, bo myślałem, że na tej spawanej bombie z opóźnionym zapłonem jeździ
                            "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Zamieszczone przez rootolf Zobacz posta
                              No i dobrze, bo myślałem, że na tej spawanej bombie z opóźnionym zapłonem jeździ
                              Pisał o tym w innym wątku, pękł mu spaw od razu, już nie pamiętam dokładnie.
                              sigpic

Komentarz

Usunięte na żądanie użytkownika

Komentarz

Pracuję...
                                X