Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Rozebrałem silnik - ocena cylindra i tłoka.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Witam. Gdzie kupie komplet pierścieni oryg. za 120zł? W częstochowskim serwisie wołają minimum 160zł...

Komentarz

Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
      Witam. Gdzie kupie komplet pierścieni oryg. za 120zł? W częstochowskim serwisie wołają minimum 160zł...
      Zadzwoń do innych serwisów i zapytaj, oryginalne dostaniesz tylko w serwisie albo u handlarza który handluje dla yamaha ale takich jest bardzo mało
      Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
      No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
      sigpic

Komentarz

Dorzucę jeszcze ceny różnych sklepów.

namura.pl (zapytanie o tłok i uszczelki do XTZ660)
        Witam
        kpl tłokowy 498zł
        uszczelki TOP-END 175zł
        uszczelki FULL SET 280zł
        pozdrawiam
        Hubert Bucior
        NAMURA POLSKA
        Sklep w Olsztynie "Motozbyt"
        kpl tłokowy "PROX" nadwymiar - 479 +- 10 zł

Komentarz

czytam ten ciekawy temat i troche mnie dziwi wymiana tłoka przy 50 tysiach w jednocyl. czterosuwie chłodzonym cieczą,podobno w biblii do 660 piszą o wymianie pierscieni przy tym przebiegu, sam jak znajde to dam znac... mnie podobna zabawa czeka na wiosne,ponieważ jak mojej sie da w palnik to potrafi wziąc swoje ok 1l oleju na 1 tys KM (denerwuje mnie to "rozrabianie mixolu") a nakulane ma wlasnie raptem co lekko ponad 50 tysi

Komentarz

Biblie pisali 20 lat temu, przy projektowaniu. Jak były filtry powietrza zmieniane to przy 50 tyś wystarczy wymiana pierścieni. Ale jak filtr miał tak jak u mnie kawałki puszki, szkła i ogólnie kwitło w nim życie, a cale powietrze brał bokiem, to cylinder się wiele nie zastanawiał i zrobił co do niego należało. Po dupie dostało się trochę gaźnikom, lekko porysowane przepustnice, ale nie przeszkadza w tworzeniu mieszanki. U mnie poprzedni właściciel nie robił w moto nic poza kozaczeniem. Nawet światło z tyłu było nie przykręcone tak jak powinno - latało, pewnie po wymianie żarówki. Opony przeżyły chyba całą kadencję, ale może to i dobrze bo dzięki temu felgi są w idealnym stanie. Chyba próbował naprawiać silnik, zaczął od głowicy, gdzie urwał jedną śrubę i na tym remont się skończył, również z plusem dla Tenere bo było by pewnie więcej strat, wiec tenerka w ten sposób się chyba ratowała. Ze mną już współpracuje, bo wie że będzie jej najlepiej.

Reasumując Tenerka też człowiek.

Komentarz

Więc łatwo wywnioskować,że dużo zależy od tego co wcześniej przechodziła Tenerka...
              w mojej objawy niepokojące wskazujące na "remont" to wlasnie znikajacy olej i oraz V-max,nie chce sie rozpedzic wiecej jak 150 km/h,do tej predkości normalnie przyspiesza wiem bo mialem porównanie z DR 650 SE.

Nie tak dawno rozmawiałem z mechanikiem stwierdził,że narazie wymienic gumki/uszczelniacze i zrobic głowice na cacy,ew. pierscienie... (zakładajac ze wymiary tulei cylindrycznej i tłoka sa w normie oraz bez dużych niespodzianek typu rysy itp.)
              i teraz moje pytanie czy ktoś z 4rumowiczów robił taki zabieg?
              dzięki z góry
              Pozdrawiam,Jarek

Komentarz

Masz już rozebrany silnik i porobiłeś pomiary?
                Jeżeli nie, to wydaje mi się, że dopiero po tym będziesz wiedział co tak naprawdę jest odpowiedzialne za taki stan rzeczy.
                Niech jeszcze wypowie się ktoś z większym doświadczeniem od mojego.
                "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Moim zdaniem nie ma sensu rzeźbić, no chyba że poważny brak kasy Ci doskwiera, z doświadczenie wiem że nawet jak cylinder jeszcze będzie mieścił się w wymiarach to tłok na pewno będzie do wymiany, przez uszczelniacze nie weźmie litra oleju. Dopóki nie rozbierzesz, nie będziesz wiedział co teresa kryje w środku
                  Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                  No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                  sigpic

Komentarz

Powiem jedno.Nie opłaca się zakładać nowych pierścieni do starego tłoka.Po takim szpasie zestaw wytrzymuje 20% tego co powinien.Przerabiałem ten temat dwa razy i nikomu nie .radzę tak robić.Ale żeby po 50tys. były takie jaja z olejem to faktycznie musiałeś się mocno starać,niektórzy użytkownicy naszych tenerek twierdzą ,że po takim przebiegu silnik jest dopiero dobrze dotarty.Pzdr

Komentarz

Mój kolega miał Dominatora, który po 50kkm żarł olej - rozebrał go, pomierzył i wyszło, że tylko pierścienie nie trzymają wymiarów. Kupił nowe w ASO, założył i zanim go sprzedał dojeździł jeszcze ponad 40kkm bez problemów.
                      Tak więc reguły nie ma - jeśli tłok i tuleja trzyma wymiar (ale nie na oko, tylko w.g. przyrządów pomiarowych) to IMO można zaryzykować z ORYGINALNYMI pierścieniami.
                      sigpic

Komentarz

Tu nie chodzi o to ,że wymiar tloka jest dobry,tylko oto ,że kanałki pod pierścienie zmieniają swój kształt dopasowywując się z pierścieniami.Jak zdemontujesz silnik i masz tloki na wierzchu to każdy mechanik Ci powie,że jak nie musisz to nie ruszaj pierścieni.Nowy pierścień założony do starego tłoka nie ma już takich pasowań jakie powinny być fabrycznie i cały układ tłok-pierścienie-cylinder dużo szybciej się zużywa.A w tego Dominatora to za bardzo nie chce mi się wierzyć,singiel chłodzony powietrzem zużywa się dość szybko ,chyba ,że ten kolega bardzo delikatnie jeżdził.Pzdr

Komentarz

Pracuję...
                        X