Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

moc silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

wiedza Adama jest powalająca - i posiadanie 3 zapasowych gaźników też

najlepiej poszukaj w sieci jakiegoś pasjonata lub tjunera- ktośto na pewno już zrobił po co wyważać otwarte drzwi

btw: nie wspomnieliśmy jeszcze o wtrysku tutaj przeróbka DR650 - razem z wykresem i filmem YT jak to zasuwa

i na skróty fotostory http://www.msruns.com/viewtopic.php?f=93&t=23004
    ST legenda Dakaru http://passion4travel.pl/index.php/c...dow/motocykle/
    FB: http://www.facebook.com/kamilltee

Komentarz

Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
      te fcr 39 ale do st sprzedawał kiedyś jakiś kolega na forum bo miał je zamontowane w st i zamienił je na oryginały a te na początku chciał sprzedać za 400zł chyba z tego co pamiętam.
      Ale pojawia się jeszcze jedna sprawa a mianowicie czujnik położenia przepustnicy który steruje przyspieszeniem zapłonu bo te gaźniki mają pompkę wtryskującą paliwo do cylindra i jak nie będzie odpowiedniego przyspieszenia będzie zalewało świece, ciekawe czy te fcr35 mają pompkę czy to tylko mechaniczne gaźniki.

A i jeszcze jedna sprawa, w tych gaźnikach jest tytanowa płytka która z czasem się wyrabia i pęka wpadając do cylindra, trzeba na to uważać, sprawa powszechnie znana użytkownikom wr lub yz 250 400 450 albo ktmów 250-530 z gaźnikami fcr. Więc jeszcze jedna sprawa dlaczego trudno o dobrą używkę jeśli w ogóle się znajdzie.

Gaźników fcr 35 można poszukać na forach tunerów xt albo raptorów, na pewno coś by się znalazło.

Z tymi gaźnikami od seryjnego raptora to nie był bym tak od razu na NIE, na pewno ich zastosowanie poprawiło by napełnianie komory a tym samym reakcje na gaz, oczywiście ma się to nijak do zastosowania fcrów ale zawsze to coś w przypadku tak rzadko spotykanych gaźników.
      Gaźniki od ST (opadowe) nie będą pasować - tamte to był niezły egzotyk, bo opadowe (pionowe) keihiny FCR można kupić tylko nówki po ok. 1200zł/szt (używa się ich głównie do ducati). Zresztą wstawianie większej średnicy gaźnika niż seria w tym przypadku nie ma sensu - to się stosuje, jeśli chce się walczyć o "górę", możliwość osiągania wysokich obrotów i osiągi na nich (gdy mała przepustowość gaźnika staje się wąskim gardłem). Na niskich większa Å›rednica wręcz może sprawę pogorszyć - po prostu silnik (w uproszczeniu) w suwie pracy wciąż zaciąga taką samą ilość mieszanki , ale jeśli będzie to robił przez gaźnik o większej średnicy to wytworzy w nim mniejsze podciśnienie.

Co do wyprzedzenia zapłonu - w wielu moto te gaźniki działają bez tego. W LC4 TPS (czujnik położenia przepustnicy) pojawił się dopiero (FCR montowano w wersjach wyczynowych i wcześniej) od 2003 r. a i tak po odpięciu czujnika są w stanie dobrze jeździć (choć temat jest dyskusyjny - mogę podesłać linki). Tak czy siak uwzględnienie TPSu wymagałoby przebudowy zapłonu - choć podejrzewam, że od tej nowszej LC4 640 (03+) dałoby radę go w miarę prosto zaadaptować - kwestia tego czy impulsator podaje sygnał przy tym samym położeniu wału(to w pewnym zakresie można skorygować umiejscowieniem czujnika). Dodatkowo ma on wyżej odcinkę i możliwość przestawienia na tryb benzyny niskooktanowej (opóźnienie zapłonu), więc można by przy okazji kompresję zwiększyć i zachować możliwość jazdy na gorszym paliwie. Mam schematy jakby ktoś był zainteresowany - sam będę go próbował wstawiać do swojej LC4, właśnie ze względu na ten "octane switch" (dedykowany moduł z przełącznikiem do mojego rocznika kosztuje ok. 1000zł - ja mam się zamiar zrobić to za mniej niż 100 ). Przy okazji będę miał ten moduł luzem z wyprowadzonymi kablami, więc będzie można potestować i w innych moto.

W FCR urywa się element przepustnicy, jest to typowy objaw jego zużycia. Trzeba patrzeć czy przepustnica nie jest powycierana - jest ona dostępna jako element zamienny, ale kosztuje ok. 600zł.

Zamieszczone przez kamilltee Zobacz posta
      wiedza Adama jest powalająca - i posiadanie 3 zapasowych gaźników też

najlepiej poszukaj w sieci jakiegoś pasjonata lub tjunera- ktośto na pewno już zrobił po co wyważać otwarte drzwi

btw: nie wspomnieliśmy jeszcze o wtrysku tutaj przeróbka DR650 - razem z wykresem i filmem YT jak to zasuwa

i na skróty fotostory http://www.msruns.com/viewtopic.php?f=93&t=23004
      Ano nazbierało się tego, zazwyczaj przy okazji (tzn. trafiła się "okazja" a potem jeszcze jedna i ... ) Efekt jest taki, że do LC4 mam masę gratów w zapasie: 2 silniki na części, 2kpl. kół enduro (z zapasem opon), kpl. SM do używania i jeszcze 2 kpl. kół SM i kpl. kół enduro na sprzedaż.... trochę kaski zamrożonej leży - efekt uboczny "kombinacji" i zdobywania doświadczenia.

Co do rzeźbienia wtrysku - jak sam widzisz na podesłanej stronie temat jest eksperymentalny, dosyć praco/kasochłonny i wiąże się z robieniem układu zasilania i zapłonowego od nowa, dodatkowych czujników, pompy, a potem pozostaje jeszcze zaprogramowanie tego aby co najmniej nie było gorzej - generalnie wymaga gigantycznej wiedzy i sporej praktyki (która przyjdzie w trakcie rzeźbienia ). Z drugiej strony daje bardzo duże możliwości regulacji i dostosowania pod swoje potrzeby - kwestia opłacalności i możliwości. Gdybym chciał zająć się tym tematem poważniej to zacząłbym od studiowania tematów związanych z Power Commanderem III - taki zamienny, programowany sterownik wtrysku do moto, można do niego też dokupić programowany moduł zapłonowy.

pzdr, Adam
      sigpic

Komentarz

chciałem wyczerpać tylko wachlarz możliwości ... no zostaje jeszcze jak pisałem turbo lub podtlenek azotu

słuchajcie - nie ma żadnego tjunera do XT ?

DR ma swojego Guru : http://www.hessler-motorsport.de/sit...=93&Itemid=113
        m.in gaźniki, wałki itd
        kolega BIGa mocno dooinwestował - wszystko właściwie gotowe do montażu - http://suzukidr.pl/forum/index.php?a...m=5&topic=8530
        ST legenda Dakaru http://passion4travel.pl/index.php/c...dow/motocykle/
        FB: http://www.facebook.com/kamilltee

Komentarz

No Panowie!!!
          podrozemotocyklowe.com

Komentarz

Zresztą wstawianie większej średnicy gaźnika niż seria w tym przypadku nie ma sensu - to się stosuje, jeśli chce się walczyć o "górę", możliwość osiągania wysokich obrotów i osiągi na nich (gdy mała przepustowość gaźnika staje się wąskim gardłem). Na niskich większa średnica wręcz może sprawę pogorszyć - po prostu silnik (w uproszczeniu) w suwie pracy wciąż zaciąga taką samą ilość mieszanki , ale jeśli będzie to robił przez gaźnik o większej średnicy to wytworzy w nim mniejsze podciśnienie.
            Tu się zgodzę bo przy większej średnicy prędkość przepływu w kanale się zmniejsza.

Z tych wszystkich dywagacji na tematy gaźnikowe nieźle zamotaliśmy kowalowi w głowie
            wynika też fakt że nie ma co kombinować zbytnio bo na pewno będzie drogo i niewymiernie do wyników przeróbki. Żeby rozjaśnić kowalowi w głowie proponował bym małe podsumowanie tematu.

1.Zmiana tłoka na doprężający (jeśli oczywiście obecny się kończy)
            2.Polerka kanałów dolotowych w głowicy
            3.Zmiana gaźnika -ów najlepiej na mechaniczne FCR35 ew, trochę słabsze od raptora 660 podcisnieniowe (sprawdzić średnicę gardzieli)
            4.Zmiana przełożenia na krótsze, tył na 48 zębów.

Celowo nie pisałem m.in. o zmianie modułu na jakiegoś Power Comandera albo zmianie głowicy lub zaworów bo wydaje mi się to bardziej kosztowne więc już całkowicie nieopłacalne.
            Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
            No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
            sigpic

Komentarz

Na razie moto ma przejechane jakieś 30 tyś po remoncie. Jak mniemam wymiana tłoka w jedno cylindrówce odbywa się po około 50 tyś km. Myślę że dłubanie zacznę dopiero w następną zimę ale skopiuje sobie wszystkie Wasze porady, zakupię powoli gaźnik lub gaźniki, ułożę wszystko w głowie. Teraz już nie ma czasu na eksperymenty , za 40 dni wyjazd do Maroka. Maszyna działa jak na razie bardzo poprawnie. Za Waszą namową zamienię tylko tylną zębatkę na większą bo i tak prędkości rozwijał tam nie będę a elastyczności przybędzie. Jeszcze raz wielkie dzięki. Do zobaczenia we wtorek na piwku.
              Ostatnio edytowany przez kowal73; 528. Powód: cóś
              podrozemotocyklowe.com

Komentarz

Cała ta dyskusja to same super pomysły, ale raczej na pomysłach pozostanie

Kowal, zobacz czy można kupić zestaw dysz Dynojet i filtr K&N do XT600 Z. Warto by było to założyć i przy okazji jakiś przelotowy wydech dać. Bedziesz raczej zadowolony z tego rozwiązania.
                Ew. na upartego można dodatkowo splanować głowicę o 0,5-0,8 mm i o tyle samo wycięcia pod zawory w tłokach jeśli takowe są.
                --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

LukaSS jak na razie to wolne dywagacje. Jak pisałem już na to czasu nie ma. Przed wyjazdem jeszcze rozwiercę oryginalny wydech / w środku jest takie skrzydło które należy obciąć i otwory w rurze rozwiercić kolega podesłał z rosyjskiej strony xt/ dam jak pisałem większą tylną zębatkę i tyle. Reszta w przyszłości. Gaźniki kuty tłok i inne dłubania zostawiam na następną zimę. Zobaczę ile km w tym sezonie zrobię i czy tłok już będzie do wymiany.
                  Ostatnio edytowany przez kowal73; 528. Powód: cóś
                  podrozemotocyklowe.com

Komentarz

Gdzieś czytałem o poprawieniu wchodzenia na obroty dzięki kombinacji z podciśnieniowym otwieraniem drugiej gardzieli,coś trzeba przewiercić w tłoczku bodajże,ale to po niemiecku było więc ktos z lepszą znajomością niemieckiego powinien się wypowiedzieć
                    Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
                    Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

W gaźniku podciśnieniowym można rozwiercić otworki wyrównujące ciśnienie - zazwyczaj są od dołu plastikowej przepustnicy, zaraz obok iglicy. Można też minimalnie skrócić sprężynę. Te zabiegi poprawią czas reakcji na dodanie gazu w takim gaźniku (przepustnica podciśnieniowa będzie szybciej się otwierać).
                      sigpic

Komentarz

Przypadkiem natrafiłem:

Ciekawa rzeźba - XTZ z takim silnikiem to byłaby rakieta - ciekawe tylko jak długo
                        sigpic

Komentarz

Ciekawa rzecz,ale przy takim sprężaniu to seryjny korbowód nie za wiele wytrzyma ,ale jeżeli wymieniono wał na lepszy to seryjnego ktm powinna przetrzymać
                          Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
                          Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

Witam, chciałem się zapytać czy jako dawcę gaźników można wykorzystać takie z litrowego sporta i pozostawić jedynie dwa?

Pozdrawiam

Komentarz

Słaba szansa, aby udało Ci się to sensownie zgrać i osiągnąć efekt lepszy niż na gaźnikach seryjnych (ew. lekko dłubniętych).
                              Mówiąc grać mam na myśli dobranie iglic, 3 różnych dysz i kilku innych parametrów.
                              No nawet jeśli to i tak efekt nie będzie rewelacyjny. Moc litrowych sportów nie kryje się w gaźnikach.

pzdr, Adam
                              sigpic

Komentarz

Gaźników szukać tylko wśród crossówek?

Komentarz

Pracuję...
                                X