Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Swap silnika xtz 750 - tdm 850

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Swap silnika xtz 750 - tdm 850

Witam serdecznie wszystkich fanatyków Babci Tereski , poszukuje wszelkich informacji dotyczących swapa silnika z tdm 850 , może ktoś robił , posiada schematy , foto itp , lub ma cały proces w swojej galerii , każde info na wagę złota . Próbowałem na naszym forum natomiast nie działają linki ?. Moja babcia w załączeniu
    You do not have permission to view this gallery.
    This gallery has 1 photos.

3VD, czy 4TX?
    Z pozytywnym nastawieniem można góry /albo Teresę przez góry/ przenosić!

Komentarz

Cześć , z tego co wyczytałem w necie to lepszy jest 4tx

Komentarz

Dlaczego?

Komentarz

Cześć Lisie , czytam , oglądam , zbieram info , szukam kogoś kto to już robił i wie co jak i z czym , nie jestem mechanikiem tylko zaciętym motocyklista , 2 lata walczyłem z odbudową mojej Tereski , rozebrana na części pierwsze wypiaskowana , odmalowana , zawias przód tyl zrobiony , wahacz itp generalnie wszystko oprócz serca . Po drodze ilość problemów i hujowych specjalistów włącznie z asami z ASO , brak słów . Taka moja fanaberia / wyzwanie da się więc robię , ekonomicznie nie uzasadnione , zadowolenie bezcenne . Plan realizacji jest w trackie , na tą chwile zebrana cała dokumentacja tdm 850 i 900 , wiem ze tdm tez pakują lepszy silnik więcej koni + wtryski oraz możliwość modyfikacji ale dużo zabawy np z dostosowaniem ramy pod silnik . Jak masz jakieś propozycje dokumentacje filmy itp lub znasz osobę która już wykonała swap to poproszę o kontakt ?

Komentarz

3vd bardziej zbliżony charakterystyką do oryginalnego silnika tyle,ze mocniejszy, 4tx lepsza góra . Przy 3vd przeróbek nie ma prawie wcale ,tuleki w mocowaniach silnika i zdaję się linki. Generalnie ta rama i zawias jest i tak na granicy fabrycznego silnika i sam mocniejszy piec jest tak sobie do wykorzystania. Dasz więcej mocy to trzeba coś z ramą i hamulcami zrobić. Polatasz, zawias nie wyrabia. Siedzisz ,liczysz kasę władowano w projekt i se dumasz kurwa mogłem kupić ktm ..... Ale kasa Twoja i jak masz z tego fun to rób
            Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
            Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

Nie no, kasa się chyba póki co nie zbliża do KTM'a. Choć Tenerki, jako baza podrożały. Też grzebałem i porobiłem wszystko prócz silnika. Kupiłem TDM850 3VD w ubiegłym roku. Jak się uda tej zimy to przerzucę silniki, ale nie mam ciśnienia, bo są w życiu inne priorytety. Natomiast moje pytanie "dlaczego" dotyczyło raczej czy wiesz coś, czego ja nie wiem i że WARTO 4TX...?
              4TX ma przełożenia XTZ, ale 850 cm3 i wykorbienie 270º, I potencjalne problemy z panewkami. Tzn. można trafić na minę. Ogólnie można z silnikiem trafić na minę więc lepiej kupić jeżdżące moto i sprawdzić silnik przed przekładką.
              3VD niby tylko 850cm3 i zmienione przełożenia (wydłużona 4 i 5), ale słyszałem głosy (sam się przekonam po przekładce), że powinno być ok. Moment od dołu do roboty w terenie i koniec z kręceniem ponad 5krpm żeby jechało. Na sam koniec, na skutek braku kręcenia na wysokie obroty powinno spaść spalanie.
              Moje kryteria? Jak najmniej rzeźby.
              Mam trochę materiałów na temat wszystkich przeróbek.
              3VD w ramie XTZ.
              4TX w ramie XTZ... + gaźniki z TPS i stosowna elektryka.
              5PS w ramie XTZ.... wtrysk, elektryka do przeszczepienia + dorobienie uchwytów, bo ten silnik nie ma przednich (chyba wszystkie z przodu trzeba dorobić). Największa rzeźba.
              Niezależnie od przeróbek, Piotr pisze prawdę, biorąc pod uwagę większą moc zalecane jest wzmocnienie ramy.
              Jest trochę o tym na naszym forum.

Komentarz

Przejrzyj tematy:

Głowice, cylindry, tłoki, sprzęgła, skrzynie biegów i tematy pokrewne

zwłaszcza wpisy fxridera.

Komentarz

Pracuję...
                X