Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Gorąca prośba o poradę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[660] Gorąca prośba o poradę

GORĄCA PROŚBA O PORADĘ
    Jestem świeżo upieczonym posiadaczem XTZ660 i:
    1-Za cholerę nie mogę sprawdzić poziomu oleju za każdym razem mam inny wynik!!
    2- Gość od którego kupiłem Terese nie potrafił powiedzieć na jakim oleju chodziła (nawet nie pytajcie jak to - bo nie chcę się już na niego w k....ać)
    3- czyli nie wiadomo jaki olej- więc jaki nalać, czy płukać, i ile ( zaznaczę że moto ma 41.000 przebiegu)
    Z góry dzięki Pozdro R@dek Łódź

Link do serwisówki
    Link do serwisówki - sprawdzanie oleju

Sprawdzanie poziomu oleju:
    1. Rozgrzej silnik, wyłącz, poczekaj aż temperatura spadnie do około 70 stopni
    2. Ustaw motocykl na płaskiej powierzchni, nie na stopce.
    3. Odkręć korek i patrz na poziom.

Zalecany olej:
    20W40 SE
    10W30 SE

Przede wszystkim zorientuj się ile oleju pali ci motocykl po przejechaniu iluś tam kilometrów, potem podejmuj decyzję czy zmieniać olej i co dalej. Żebyś nie zrobił tak że kupisz dobry olej i cały spalisz
    Ostatnio edytowany przez Kaytec; 460.

Komentarz

Witam
      Dzięki za szybką poradę
      Przejechałem na nim ok 1000km i i z tego co mi się udało odczytać z bagnetu to od full stanu spadło na minimum (lub robię błędy w pomiarze) muszę wymienić olej bo nawet nie wiem co dolać
      czyli Motul 10w 40w semisyntetyk będzie według ciebie OK
      POzdro

Komentarz

Zamieszczone przez R@dek Zobacz posta
        Motul 10w 40w semisyntetyk będzie według ciebie OK

będzie ok, tylko drogi.
        najpierw dolej jakiś tani (np. z Orlenu) i zobacz czy moto "bierze" olej.
        Jeśli tak, to nie kupuj drogiego tylko zrób remont.
        Jeśli nie, to możesz kupić Motul (choć w tej sprawie zdania są mocno podzielone, ale to osobny wątek).

Oczywiście wymień wtedy całość, razem z filtrem, a nie tylko dolewaj.
        Ostatnio edytowany przez _ja; 611.
        "ja to ja, więc jako ja chcę być znany"
        =>
        Motocyklowy Klub Podróżników STRANGERS.PL

Komentarz

Nie ważne na jakim oleju chodziła. Po tym sprawdzeniu czy bierze czy nie, lej syntetyk (kij z Motulem).
          --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Jeżeli jest tak jak piszesz, to wychodziło by około 0.5 litra na 1000km. Więc nie zapomnij dolewać minerała i jeździj, albo czytaj wątki o remoncie.
            Tak ja _ja pisze sprawdź najpierw dokładnie ile oleju ci schodzi, jeżeli w ogóle schodzi, to bez sensu będzie wymiana na motula bo dosłownie puszczasz kasę z dymem W dodatku syntetyka będzie spalał jeszcze więcej.

Komentarz

OK
              Tak zrobię ale nie irytuj się - nie ma znaczenia że do starego doleję jakiś tam orlen i czy gdyby tak było że mierzyłem dobrze, to czy od fula do minimum po tysiącu to dużo bierze czy nie
              Jestem laikiem w tym temacie ale może kiedyś ci podpowiem w moim np. jak będziesz miał kłopot z zębami siedzę w tej branży to podpowiem
              Pozdro

Komentarz

Nie wiem czy to z irytacją to do mnie, ale nie irytuje się, raczej w takich wątkach gadamy konkretnie co komu ślina na klawiaturę przyniesie , wiec "sorki" że mnie tak zrozumiałeś. Oleje są mieszalne, wiec dolewaj orlena. Z tego co pamiętam za czasów dolewek () to full a min to około 0.5 litra oleju.

A co do zębów, jaki smar polecasz bo olej do łańcucha dobry ale trzeba często lać i brudzi

Komentarz

Jak już zęby brudzą to polecam plastikowe bo z tamtymi to już dupa
                  Ale ok doleję Orlena około 0,5 przejadę 500km zobaczę co się dzieje dam ci znać to dalej podpowiesz
                  pozdro

Komentarz

Jak już zęby brudzą to polecam plastikowe bo z tamtymi to już dupa
                    Ale ok doleję Orlena około 0,5 przejadę 500km zobaczę co się dzieje dam ci znać to dalej podpowiesz
                    pozdro
                    A ja w ogóle zrobiłbym inaczej.
                    Biorąc pod uwagę, że poprzedni właściciel nie wiedział za dużo o motocyklu, to kupiłbym orlenowską bańkę, filtr i wymienił olej.
                    Zalewam tyle ile kazała fabryka i wiem, że mam full. Od tego momentu mierzę.
                    koszt niewielki (ok 100 zł), a głowa spokojna i wiem na czym jeżdżę. Motocykl z pewnością się nie obrazi

Pozdrawiam
                    Również zębowy pracownik
                    "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Witam
                      A podpowiedz jaka nazwa tego oleju z Orlenu i to jest minerał czy jaki
                      Pozdro

Komentarz

Witam
                        A podpowiedz jaka nazwa tego oleju z Orlenu i to jest minerał czy jaki
                        Pozdro

Komentarz

Dodam jeszcze że bańka 4L półsyntetyka Platinum kosztuje 65 zł, więc kolego nie walcz z dolewkami do starego nieznanego oleju tylko go wymień.
                          Powyższa cena to brutto, bez żadnych kombinacji, w oddziałach Platinum:

P.S. Ja jeżdżę na takim już trochę i nie czuć różnicy w stosunku do 2x droższego Motula.

Komentarz

Robiąc porównanie innych olejów do Orlena to nie wypada on tak wcale tragicznie, mieści się w dolnej średniej, nawet gdyby parametry jego były lekko zawyżone.
                            --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Zamieszczone przez Kaytec Zobacz posta
                              Sprawdzanie poziomu oleju:
                              1. Rozgrzej silnik, wyłącz, poczekaj aż temperatura spadnie do około 70 stopni
                              2. Ustaw motocykl na płaskiej powierzchni, nie na stopce.
                              3. Odkręć korek i patrz na poziom.
                              Z punktem 1. bym się nie zgodził. Jeżeli pompa jest nieszczelna, to przez ten czas olej spłynie i wynik będzie niewiarygodny.
                              Osobiście sprawdziłbym po zgaszeniu motocykla.
                              "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Pracuję...
                              X