Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Głowica - kompleksowa odbudowa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] Głowica - kompleksowa odbudowa

Jest może ktoś kto poddał głowicę kompleksowej odbudowie?

-wymiana gniazd zaworowych
    -wymiana zaworów
    -wymiana prowadnic zaworowych
    -nowe sprężyny
    -oczywiście planowanie i uszczelniacze

Jeżeli nie robił nikt całości to może zróbmy zestawienie poszczególnych czynności żeby przekonać się jaki jest koszt łączny takiej zabawy ....

kiedyś robiłem planowanie,docieranie gniazd i wymianę uszczelniaczy - zapłaciłem 250 - jak z innymi wymianami?

Szacuję, że w ST ok. 2500 zł
    sigpic

Komentarz

Kupa hajsu. Wymieniając zawory i prowadnice masz już przynajmniej połowę nowego (używanego) silnika od 3VD
      --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

A samo docieranie zaworów do gniazd, wymiana uszczelniaczy i ewentualnie planowanie?
        I gdzie taką naprawę można zrobić?

Komentarz

Coś koło 200 zł (bez samych uszczelniaczy oczywiście, te trzeba oddzielnie kupić).
          Ja takie tematy zlecałem tutaj: http://www.kozieranski.com.pl/ (Warszawa Praga Płd.) i mogę śmiało polecić ten zakład.
          sigpic

Komentarz

Uszczelniacze to już stówa

Komentarz

Zamieszczone przez dex Zobacz posta
              A samo docieranie zaworów do gniazd, wymiana uszczelniaczy i ewentualnie planowanie?
              I gdzie taką naprawę można zrobić?
              Ja taką robotę zleciłem za 250 - z uszczelniaczami. Poza planowaniem głowicy taką naprawę mozna zrobić samemu - wbrew pozorom nie jest to trudne - ale czasochłonne

Zastanawiałem się nad taką robotą bo jedną głowicę mam praktycznie wykończoną - ale koszty zaworów,gniazd,prwadnic jest masakrycznie wysoki - faktycznie łatwiej kupić jakieś 3vd ...

Komentarz

Kilka lat temu robiłem głowice w Kielcach zresztą. Ale tylko nowe prowadnice i szlifowanie gniazd/zaworów. Koło 20 zł za zawór płaciłem.

W starej książce nawet polecali metodę na samodzielne planowanie głowicy: tafla szkła jako wzorze płaszczyzny i papier ścierny. Ale kiedyś różne dziwne rzeczy ludzie robili sami. Nawet chleb piekli

Racja zawory można samemu dotrzeć ale:
                -dożo roboty tak jak Czeczen pisze, no chyba że masz dwa zawory
                -jak są mocno wyklepane/wypalone to od docierania robi się "rowek" w gnieździe a nie stożek gładki jak być powinno.

Zawory i gniazda do Yamahy na pewno są b drogie. Może dorobienie w zakładzie takim jak Parandowscy było by tańsze.

Prowadnice-można zażyczyć sobie w zakładzie żeby dotoczyli z czegoś innego. Mi dotoczyli brązowe, lepsze i tańsze niż oryginalne żeliwne.

Nie wiem jak takie poskładanie głowicy z części różnych sprawdzi się w ST. W Uralu chodzi super, do tych 5 tysięcy obrotów się kręci.

Komentarz

Cena którą podałem (2500) była liczona w.g. zamienników, bo jakby chcieć w ASO zamawiać to pewnie by kupienie całej ładnej ST kaski starczyło.
                  Same zawory (zamienniki) do ST to jest już koło 1000 zł.
                  sigpic

Komentarz

- zawór dolotowy: 98 zł
                    - zawór wydechowy: 220 zł (od XTZ już nie ma, są 5PS - to chyba tdm900)
                    - sprężyna zaworowa: 30 zł
                    - prowadnica dolotowa: 195 zł
                    - prowadnica wylotowa: 194 zł

Gniazda są niewymienne.

Komentarz

3965zł... SIC(!)
                      plus uszczelniacze 100zł i robocizna ze 200, ale to już pikuś...

Komentarz

Zamieszczone przez dex Zobacz posta
                        robocizna ze 200
                        Z wymianą prowadnic? Nie ma mowy.
                        Uszczelniacze z ASO też pewnie koło 30zł/szt by kosztowały.
                        Potem uszczelki, płytki i jeśli chcielibyśmy jeszcze gniazda jednak dorabiać albo chociaż frezować to już w pod okolice 6k dociągamy.
                        sigpic

Komentarz

Frezowania nie polecam, chyba że jest tam jeszcze sporo materiału. W moim przypadku po frezowaniu i docieraniu rozmiar płytki wyszedł 120 i mniej, a mniejszych nie ma. Płaciłem 15pln za zawór, plus uszczelniacz w larssonie po ok. 8 pln, uszczelka pod głowicę itp. W sumie taniej byłoby znaleźć inną głowicę, ponieważ ta się rozsypała przed następną kontrolą luzów.
                          Hvězdy chtějí patřit Tobě...

Komentarz

Czuli podsumowując (poprawcie mnie, jeśli się mylę), dopóki silnik trzyma kompresję, to głowicy się nie dotykać (nie mówię tu o regulacji luzów oczywiście)?
                            A jak już przestanie i nie będzie to wina tłoków/pierścieni, to szukać używanej głowicy?

Komentarz

Nie do końca tak ... poprawić głowicę można poprzez docieranie gniazd i wymianę uszczelniaczy - taką czynność można a nawet trzeba zrobić. Teraz moja głowica jest po regulacji luzów i wychodzi na to ze dokonuje żywota bo na następną regulację już nie będzie możliwości. Dlatego przygotowałem sobie inna głowicę gdzie jeszcze płytki są w zakresie 180 - na jakiś czas wystarczy

Komentarz

Pracuję...
                              X