Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Pomiar kompresji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Zamieszczone przez fxrider Zobacz posta
    Zbyt bogata mieszanka powodowałaby dymienie na czarno, a nie błękitno-biało.
    Co do ubywania oleju są 2 możliwości: albo na ziemię, albo przez wydech.
    Zobacz, czy w airboxie nie jest mokro.

pzdr, Adam
    Zmierzyłem dziś luzy:
    Lewy:
    Ssące 0,15/0,11/0,15 Płytki 180/188/180
    Wydechowe 0,26/0,26 Płytki 162/172

Prawy:
    Ssące 0,07/0,08/0,1 Płytki 178/190/180
    Wydechowe 0,25/0,23 Płytki 175/175

Wydechowe zamierzam zostawić no może za wyjątkiem 0,23
    Lewy garnek środkowy 0,11/188 zamierzam zamienić na 180
    Prawy garnek 168/180/170 czyli wszystkie płytki o 10 mniejsze.
    Znalazłem info że płytki można kupić w motocrosie tylko coś tego sklepu coś odnaleźc nie mogę. Jeśli macie sprawdzone sklepy gdzie można zakupić podeślijcie proszę.

Napinacz mam na 11 ząbku. Z tego co zauważyłem to tylko 10 i 11 ząbek są wytarte tak jakby jego zakres zaczynał się od 10-tego. Szukałem info na temat na którym ząbku jest napinacz po założeniu nowego łańcucha ale nie znalazłem.
    Ostatnio moto jakie miałem to DR i tam zaraz po zakupie napinacz wykręcał się o 3,5 obrotu z 5 zakresu, po przejechanych 8 tyś km. wynik był ten sam.
    Dlatego zastanawiam się nad sensem zmiany już teraz bo wydaje mi się ze te 10-12tyś km powinien nawinąć co wy na to?
    Teraz będe zciągał głowice celem wymiany uszczelniaczy zaworowych-jakiej firmy zakładacie Athena będzie ok? u mnie mają po 8-10 PLN za sztukę-komplet oryginalnych 400PLN
    Ostatnio edytowany przez Glaza; 2921.

Komentarz

http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=12333578&order=p zawsze brałem płytki od nich , zamawiałem przez fon ,potwierdzałem mailem i wszystko było git.
      "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

Komentarz

Zamieszczone przez Beniamin Zobacz posta
        http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=12333578&order=p zawsze brałem płytki od nich , zamawiałem przez fon ,potwierdzałem mailem i wszystko było git.
        Widze że mają odstopniowanie co 0,05mm.Czy ssace 0,15/180 zmieniać na 0,20/175 czy raczej zostawić?

Komentarz

Zależy kiedy chcesz nast. razem do tego zaglądać, ale jeśli masz to na wierzchu to IMO lepiej zmienić. Luzy w 750 mają tendencję do zmniejszania się, a z tego co piszesz już teraz są na samym dole tolerancji.
          Ja bym jeszcze wrzucił tą płytkę z lewego wydechowego 172 na prawy cylinder (luz 0.25->0.28) i w lewym cylindrze na wydechach też zamontował płytki o "oczko" mniejsze (160 i 170), wtedy będziesz miał na wszystkich wydechowych bezpieczne 0.28mm.
          EDIT: wtedy nie będziesz musiał kupować 175 bo zostanie Ci z prawego wydechowego.
          EDIT#2: kontrolnie pomierz wszystkie płytki na mikrometrze, bo ktoś mógł je już wcześniej szlifować.

pzdr, Adam
          sigpic

Komentarz

Witam.
            Zacząłem składać, a że niezbyt często to robię mam pare pytań. Ustawiałem tłok w GMP (wykręciłem świece i włozyłem śrubokręt oba w górze)następnie założyłem wałek wydechowy obracając i naciągając na maxa(na znaki)

20141207_101219.jpg20141207_101256.jpg

Następnie wałek ssący analogicznie
            20141207_101244.jpg20141207_101306.jpg

Po skręceniu tak to wygląda20141207_101345.jpg20141207_101408.jpg

Czy tak ma to wyglądać?
            Pamiętam,że podczas kontroli luzów zaworowych wałki miały krzywki ustawiane w przeciwnym kierunku-więc chyba jest ok?
            Zdjęcia robione są od przodu motocykla więc jak bym chciał dokonać kontrolnego pomiaru luzów to mogę od razu zrobić to na lewym prawda?Po obrocie o 360 na prawym-skręcać i zapier..czy tak?

Komentarz

A mógłbyś oznaczyć gdzie jest przód (wydech) moto na tych zdjęciach?
              sigpic

Komentarz

Adam ,to akurat widać bez oznaczania
                "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

Komentarz

Skoro rozrząd jest po prawej bo po lewej go nie widać to...
                  Chodzi mi o to czy przy składaniu mam się tylko kierować GMP i znakami na kołach zębatych i nie zwracać uwagi na to w którą stronę są krzywki skierowane tak? Dodam że kół zębatych z wałków nie odkręcałem tylko wymontowałem i założyłem je w całości.

Komentarz

GMP oczywiście potwierdź znakiem na kole magnesowym, a nie wkrętakiem w otworze na świece Krzywki tak mają być - w GMP krzywki ssace i wydechowe napierają delikatnie na zawory bo jedne kończą się domykać a drugie zaczynają się otwierać (zmiana suwu). Dla pewności zakręć silnikiem (kluczem nasadkowym przez zaślepke w pokrywie alternatora) żeby się wszystko ułożyło i spawdzić czy nie ma kolizji tłok-zawór. Ja jeszcze wcislełem wkrętakiem napinacz rozrządu o jeden ząbek po dociśnięciu go "wstępnie" sprężyną fabryczną.

Komentarz

Wkrętak w otworze to najpewniejsze sprawdzenie GMP.
                      Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                      No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                      sigpic

Komentarz

Zamieszczone przez Beniamin Zobacz posta
                        Adam ,to akurat widać bez oznaczania
                        Racja, coś mi się potentegesowało.
                        sigpic

Komentarz

Na wiki masz poradnik o regulacji zaworów, tam masz pokazane jak są wałki ustawione.
                          "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Próbując zdjąć samą głowicę(dość mocno trzymała)poruszyłem delikatnie cylindrem.Poleciało spod niego trochę oleju, ale go nie sciągałem. Czy kwalifikuje sie to do wymiany uszczelki pod cylindrem? Czy jak skręce wymieniając tylko uszczelke pod głowicą to nie bedzie ciekło?Jakie macie doświadczenie w tej materii?

Komentarz

Doświadczenie mam takie - raz się udało i nie ciekło - innym razem się nie udało .... wtedy ponowne rozbieranie i nowe uszczelki = koszt x2

Komentarz

Jak masz już rozłożony silnik to dla spokoju można pomierzyć cylindry i tłoki, a uszczelkę delikatnie bym posmarował silikonem z dwóch stron oczywiście tą pod cylinder.

Komentarz

Pracuję...
                                X