Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Remont silnika - pytanie dot. cylindra i "panewek" rozrządu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

A jeśli mam kupować silnik dla samej głowicy to czy nie lepiej kupić cały drugi motocykl za ~3000zł (wszystkie silniki kosztują >=2000zł).
    Dużo więcej części za niewiele większe pieniądze (same koła prawie rekompensują różnicę).

Pytam bo z tego co widzę to prawdopodobieństwo, że w "nowym" używanym silniku będzie konieczność robienia szlifu cylindra jest wysokie i i tak trzeba to wliczyć w koszty.

Komentarz

"Szlif "to najczęściej jeszcze tłok, rozrząd, uszczelki i uszczelniacze. I tak minimalne minimum 1,5 klocka trzeba dodać. Z tego co widzę po aukcjach poza plastikami i gaźnikiem reszta części jest raczej niesprzedawalna. Pewnie też dlatego, że nie ma się co zepsuć, a pozostałe to części eksploatacyjne które będąc używanymi też nie znajdą nabywców.
      Trzeba by przekalkować. Ile za dobre głowice chcą?

Komentarz

Nie no najlepiej to kupić inne moto. W starej teresie każda naprawa to pół wartości motocykla.
        Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
        No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
        sigpic

Komentarz

Głowicy nie znalazłem. Potrzebowałbym kupić głowicę z wałkiem bo po dokładnym oczyszczeniu wałka widać że on też był "poprawiany" papierem ściernym.
          Wydaje mi się że najbezpieczniej kupić drugie moto które można odpalić, posłuchać jak chodzi i się przejechać.

OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

Znalazłem coś takiego, w niedzielę podjadę oglądnąć. Jedyne w promieniu 100km. Czy na coś szczególnie zwracać uwagę?

Komentarz

Czy i jak odpala na zimno bow końcu chodzi Ci tylko o silnik, sprawdź jaki olej jest na bagnecie i ile go jest, teraz z przejażdżką będzie problem więc wiele nie zobaczysz i tak.
            Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
            sigpic

Komentarz

Obdzwoniłem jeszcze dzisiaj wszystkie miejsca gdzie reklamują się że mają części do tenerki i jest tylko jedna oferta głowicy. Za 1600zł

Wnioskuje że skoro głowice są nie do dostania to to głównie pada w silniku. Czyli prawdopodobieństwo że kupię drugi motor z uwaloną głowicą jest również wysokie?

Komentarz

Moim zdaniem nie. Ale trochę zgaduję. Do tenery z używek dokupywałem gmole, stelaż kufrów i plastiki- z reguły z motocykli przeznaczonych do rozbiórki. Zwykle dopytywałem co jeszcze jest. Bo to albo może kółka sobie drugie złożyć. Albo może amor do eksperymentów, albo wahacz żeby polakierować i od razu przeszczepić i tak gadka szmatka ze sprzedającymi -to części silnikowe były, całe silniki i to raczej niedrogo. Jestem szczerze zdziwiony, że jak już głowica jest to za taka cenę.

Próbowałbym trafić motocykl po regularnym dzwonie- wtedy trochę odsiejesz te sprzedawane z powodów silnikowych.
                Rok temu przejazdem byłem na złomie koło Radomia- mieli całą 660 do rozbiórki. Ale stanu głowicy nie znam. Gość ceny miał okej. Brałem tam gaźniki do rzędówki i trochę innych pierdółek motocyklowych.

A tu? Też nie wygląda jakoś bardzo zachęcająco, cena też bez rewelacji ale jak dla mnie to lepsze niż kupno w ciemno
                Ostatnio edytowany przez Prince; 2935.

Komentarz

NIe tylko w teresie ale i innych żółtych sprzętach głowica jest na ślizgowych panewkach, czy to suzuki czy kawasaki czy yamaha z roczników 90 plus to samo rozwiązanie, honda identycznie. Jedyne co możesz zrobić to kupić silnik z gwarancją na rozbiórkę i samemu ocenić stan albo rozebrać przy kupnie u właściciela.
                  sigpic

Komentarz

marcinjunak- nie całkiem. Świnkę Hondy kupiłem miedzy innymi dlatego bo ma wałek na łożyskach

Przestałem kumać problem. Wrzuciłem w wyszukiwarkę głowice do raptora 660 i wyszukała 2 strony głowic w zajebistym stanie. Nawet jeśli są ze stanów to za połowę tego czego żąda biznesmen z allegro będzie taka czapka kosztowała razem z wysyłką lotniczą ;]

A jeśli tego sobie nie zguglałes http://allegro.pl/glowica-do-raptor-...864841466.html KRAKÓW !
                    To wisisz mi flaszkę ;]

Komentarz

Gdzieś (nie mogę znaleźć gdzie) przeczytałem ze głowica z raptora ma inny wałek rozrządu i dźwigienki zaworów. Ale jeśli zmieniam całość to to chyba nie jest jakimś problemem?

Zamieszczone przez Prince Zobacz posta
                      To wisisz mi flaszkę ;]
                      Jak tylko pasuje to spoko

Komentarz

Bo ma inne, może to być całkiem inna charakterystyka silnika niż w teresie ale to zobaczysz jak zaczniesz jeździć.
                        uszczelki na pewno są takie same
                        sigpic

Komentarz

Katalog części i do dzieła. Najlepiej wklej porównanie w temat. Wałek pewnie będzie inny (można by przeszczepić swój) ale dźwigienki to nie wiem czemu miałyby sie różnić.

Komentarz

Jego wałek też jest drutowany przez wiejskiego matadora więc nie przełoży ale sprawdzić można, pewnie różni się czasami otwarcia.
                            sigpic

Komentarz

Możliwe, że zmieni to nieco charakterystykę silnika. A może bez raptorowych gaźników to będzie kompletnie nie wyczuwalne. Ja bym eksperymentował. Zgaduje że do kładziaka był mocniejszy dół ( wyższa masa) . Gdybybam

Coś mi świta, że jak oglądałem katalog części to różniło się mocowanie zębatki napędu rozrządu i dekompresator. Ale nie mam pewności. W każdym razie walki z przyległościami można chyba zamieniać.

Przydało by sie zdjęcie tego zdemontowanego ze zwłok głowicy wałka.

Komentarz

Dźwigienki i zawory niby takie same, ale sprężyny zaworowe i wałek się różnią. W końcu większa moc z czegoś musi się brać.
                                http://www.megazip.ru/ Np.tutaj można sobie porównać.
                                Ostatnio edytowany przez Beniamin; 61.
                                "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

Komentarz

Pracuję...
                                X