Zamieszczone przez giani xtz
Zobacz posta
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Problem z dolnym łożyskiem amortyzatora
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez LukaSS Zobacz posta"Sprężynką" do środka mają byćJa u Ciebie widze, że jest odwrotnie.
Teraz tak.
Znalazłem śrubę podobną. Trochę nad nią musi popracować tokarz.
Chodzi o to, że ten odcinek bez gwintu jest dłuższy. Oznaczona jest 8.8
Chyba będzie dobrze. Gdzieś widziałem w temacie, że 8.8 powinno wystarczyć.
Jak macie inne zdanie na ten temat proszę o wskazówki.
- - - Zaktualizowano - - -
Aha.
Jak coś to mam dostęp do uszczelniaczy. Tylko są trochę grubsze tzn. 18/26/5
Te co ja miałem założone to były 18/26/4.5
Jeszcze jedną mam informację odnośnie łożyska.
Wewnątrz ma 12mm z małym haczkiem
Zamieszczone przez lukasz_vip Zobacz postaŁożysko, które tam siedzi ma wymiary 12x25x11 i nie da się tego rozmiaru dostać.
Tak czy siak dla pewności zawiozę tokarzowi śrubę razem z amorem i łożyskiem, żeby to ładnie dopasował
Jestem dobrej myśli bo tokarz to dobry magik(w dobrym tego słowa znaczeniu). Już nie jedną rzeczy mi wyrzeźbił z metalu...tylko silnych los obdarza hojnie...
Komentarz
-
Zamieszczone przez giani xtz Zobacz posta
Mam jeszcze jedno pytanie?
Czy na zdjęciach które wrzuciłem z łożyskiem to te uszczelniacze są prawidłowo włożone?
Nie powinny być przypadkiem odwrotnie?"Na dobry początek - jedź na koniec świata"
Komentarz
-
No właśnie.
Czasu jeszcze jest trochę. Najprawdopodobniej w sobotę dopiero będę składał
Zamieszczone przez Beniamin Zobacz postahttp://www.megazip.ru/ru/bike/yamaha...172394#g172494 Z tego rysunku wynika że było dobrze.
Poza tym faktycznie miało by to sens jak pisał Adam. Wtedy dociskają się przy skręcaniu te podkładki z tulejkami i wszystko się uszczelnia.Ostatnio edytowany przez giani; 102....tylko silnych los obdarza hojnie...
Komentarz
-
W.g. mnie ustawienie tego ścianką do środka (sprężynką i wargą na zewnątrz) jest o tyle sensowne, że podczas pracy łożyska (skręcania na boki) wraz z jego talerzykami jest odkształcana sama warga, która jest elastyczna. Gdyby dać simmering ścianką na zewnątrz to byłaby ona zgniatana, zwiększając ryzyko jej uszkodzenia i nie zapewniając tak dobrego uszczelniania jak elastyczna warga uszczelniacza.sigpic
Komentarz
-
Oj tam, zastanówcie się jak pracuje simmering, jak uszczelnia i co uszczelnia. Popatrzcie na oś koła (a właściwie na tulejki w które siedzą w simmeringach) - ta sama zasada pracy. Jak są tam włożone uszczelniacze? Śruba amora to jest ten wałek obracający się.--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Komentarz
-
Zamieszczone przez LukaSS Zobacz postaŚruba amora to jest ten wałek obracający się.
A tak swoją drogą to n.p. w LC4 w przednim kole jest jeden simmering z wargą na zewnątrz. I nie pamiętam czy w ślimaku w ST też nie jest podobnie.
pzdr, Adamsigpic
Komentarz
-
Pytanie gdzie jest większe ciśnienie.
Jeśli sprężynki będą do środka wtedy uszczelnienie nie pozwala żeby wydostawał się smar na zewnątrz(pewnie taka był idea żółtych ludzi).
Jeśli natomiast będą na zewnątrz zapobiegają dostawaniu się syfu do środka łożyska.
Wahnięcia łożyska są w granicach 1mm więc myślę że nie powinno mieć to wpływu na pracę uszczelniaczy i zamontował bym je sprężynkami na zewnątrz.
Podobna sytuacja miała miejsce z uszczelniaczami wahacza w kowala teresie albo moim xt, (tylko tam nie ma wahliwej pracy) niby powinny być sprężynkami do środka (tak było przynajmniej na fiszkach) ale wtedy przy dobijaniu smaru przez kalamitki wypychało wargi uszczelniaczy, więc wsadziłem uszczelniacze odwrotnie i sprawa rozwiązana.Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Znalazłem takie uszczelniacze. Tylko nie są twarde jak zimering. Tzn. nie maja tego utwardzenia jak w zimeringu.
Zdjęcie0582.jpg
Zdjęcie0583.jpg
Zdjęcie0586.jpg
Zdjęcie0588.jpg
Zdjęcie0589.jpg
Śrubę tokarz mi robił. Ale nie wiem jaka twardość. Na pewno twardrza niż 8.8
Powiedział, że twarda bo ledwo wytoczył...tylko silnych los obdarza hojnie...
Komentarz
-
Zamieszczone przez rootolf Zobacz postaWymiary łożyska są już na wiki:
http://wiki.xtzclub.pl/xtz/wiki/lozysko_xtz750"Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin
Komentarz
Komentarz