Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Moto-komputerek? Czyli woltomierz, termometr, zegar i może jeszcze...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Bartas
    odpowiedział(a)
    Temat strasznie długo się ciągnie, prototypu jeszcze nie widać... Chyba pozostaje zamówienie elektronicznego voltomierza z forum AT.

Zostaw komentarz:

• Kaytec
    odpowiedział(a)
    Ja rezygnuję z bajerów, brat ma wyświetlacz 2x16 znaków w Aprilii RX 50 i jest to kompletnie nieczytelne, w dodatku bardzo rozprasza. Zrobiłem podsumowanie co było by mi potrzebne i wyszło że tylko zużycie paliwa, ale to da się zastąpić kranikiem. Także ja osobiście montuje sobie tylko gniazdo zapalniczki w moto, dodatkowy halogen i tyle Im mniej rozpraszaczy tym lepiej, i zawsze trochę mniej kabelków.

Wstępny projekt zrobiony na wykładach. Całość miała pracować na Attiny 2313 i przepływomierzu z conrada za 80PLN.

Zostaw komentarz:

• Bartas
    odpowiedział(a)
    Drgnął temat komputerka? Zima w pełni, a jeszcze prototypu nie było.

Zostaw komentarz:

• Krzsiek
    odpowiedział(a)

kilka przykladow dla inspiracji.

Zostaw komentarz:

• Kaytec
    odpowiedział(a)
    Bocian: pierwszy lepszy do nokii 10zł na allegro z przesyłką za 10 zł, możliwy obiór osobisty. KLIK. Znajdziesz takie w wielu serwisach GSM w różnych miastach w cenie max 30zł. Droższych nie warto brać.

Ja na razie nic nie buduje, bo jak wiecie u mnie stoi robota /studia i zbieranie funduszy na szlif. Także żadnych motokomputerków w najbliższym czasie nie przewiduję, ten podałem jako ciekawostkę, bo dla elektronika jest do zrobienia od zaraz. (tanie i łatwo dostępne części, lcd z allegro a reszta z TME i naprawdę idzie się zmieścić w 50zł razem z fiolką cyny)

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    Nadal czekamy na części... Takie czasy niestety nastały, że żeby mieć coś taniej to trzeba się naczekać... Mam nadzieję, że do końca tygodnia przyjdą, bo tu już lutownica się grzeje a tu przestój :/ Sam się wkurwiam...

Zostaw komentarz:

• Mateusz Woj
    odpowiedział(a)
    A Tobie bocian jak idzie?? Jakieś postępy? Pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    Trochę to 50zł podałeś zaniżone... Wyświetlacz ( zaznaczam że podaje ceny nowych części ) to 60zł, kontroller 36zł, nie licząć 3 termometrów (3*7zł) itd itp...

Zostaw komentarz:

• Mateusz Woj
    odpowiedział(a)
    Mi się podoba i nawet nie duże to. 50 zł części kosztują?

Zostaw komentarz:

• DanielD
    odpowiedział(a)
    moim zdaniem za dużo informacji na raz, taka dyskoteka troszkę... może być marnie z czytelnością tych dobrodziejstw.
    Ja jestem zwolennikiem jednej lub dwóch stale wyświetlanych info (najlepiej programowanych na wstępie) np godzina i temperatura i trzeciej informacji zmiennej do wyboru przełączanej przyciskiem.

Zostaw komentarz:

• Kaytec
    odpowiedział(a)
    Witam ponownie, znalazłem ciekawy projekt moto komputerka do zrobienia za około 50zł. (LCD od nokii 6280)
    Tak to wygląda w TDM:

źródło:
    http://www.ivica-novakovic.from.hr/M...%20lcd-eng.htm

Zostaw komentarz:

• Mateusz Woj
    odpowiedział(a)
    Jutro mam cały dzień wolny. Zadzwoń jak bedziesz w pobliżu, przejdę się z Tobą zobaczyć co i jak. 697 637 768

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    No proszę Najpewniej jakoś jutro/pojutrze będę tam chodził. Niestety tylko chodził bo Teresa została pod Bydgoszczą...

Zostaw komentarz:

• Mateusz Woj
    odpowiedział(a)
    Mieszkam przy zagłębiu elektronicznym w Poznaniu (ulica ułańska). Kiedy planujesz wpaść?

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    No relacje są takie, że woltomierz, termometr, zegar już działają i wyświetlają się na LCD Teraz tylko mamy trochę problemów z dostawcami sprzętu i to nas trochę przyhamowało. Jak dostaniemy kolejne elementy i znajdziemy jakąś dobrą obudowę to w niedzielę wrzucę filmik jak to wszystko działa na prawdę

Generalnie samo złożenie tego nie jest problemem tylko problemem jest obudowa. Ale o tym później. Pochodzę po poznańskich sklepach elektronicznych to może coś podpowiedzą.

Zostaw komentarz:

Pracuję...
X