Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Moto-komputerek? Czyli woltomierz, termometr, zegar i może jeszcze...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez bocian Zobacz posta
    fx->
    Generalnie to ja z wykształcenia jestem elektronikiem. Jak mi powiesz jak dostać jakiś "sygnał" z wału to myślę, że dało by radę ( zależy jeszcze jaki to byłby sygnał ). Powiedz mi co tam silnik może mi dać to zobaczę co da się zrobić.
    Podrzuć linka do tego ustrojstwa od temperatury cieczy.
    Hej,
    sygnał biorę (tak jak te LC4ki które mają obrotomierze - ADV) z sygnału wyzwalającego dla cewki zapłonowej. Czyli co obrót wału jeden impuls (dokładnych parametrów nie znam).
    Link do ustrojstwa (katalog acewella u Olka) : http://www.olekmotocykle.pl/files/do...ki_acewell.pdf

pzdr, Adam

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    Mateusz ->
    Generalnie na pewno 2 cyfry. Liczę, że za standardowy zestaw (woltomierz, zegar, termometr) będzie to koło 50zł-70zł. Ale to wszystko jest płynne, bo jakiś czas temu rynek mikroKontrolerów się "zapadł" i firma Atmel, na której to robię układy wstrzymała produkcję co skutkowało w sklepach ponad 300% wzrostem cen z 6zł do 20zł. Jak zakupie więcej ( liczę, że koło 10osób będzie przynajmniej chętnych na którąś z wersji ) to pewnie dostane jakieś upusty itd. Za dodatkowe rzeczy to kwestia dopłaty za element. Jeżeli np. ktoś chciałby ten obrotomierz, czy czujnik biegów to 10zł więcej za napisanie przeze mnie software'u i cena czujników. Więcej nie chcę

blady->
    Mniej więcej coś takiego otrzymacie jako skończony produkt, z tym że wrzucę to do jakiegoś szczelnego pudełka jak się uda.
    Ostatnio edytowany przez bocian; 441.

Zostaw komentarz:

• bladyxtz
    odpowiedział(a)
    Pomysł mnie zaciekawił aż zacząłem troszkę szukać i trafiłem na coś takiego http://allegro.pl/termometr-lcd-volt...255105270.html

Zostaw komentarz:

• Mateusz Woj
    odpowiedział(a)
    A jaki będzie przedział cenowy takiej zabawki?? Bym był zainteresowany

Zostaw komentarz:

• Bartas
    odpowiedział(a)
    Daj wcześniej znać na kom, to się zgadamy.

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    No to przy dobrych wiatrach podjadę do Ciebie, o ile będziesz w Ł. z pajączkiem kabli i zobaczymy czy to mierzy tak jak powinno.

Zostaw komentarz:

• Bartas
    odpowiedział(a)
    No ja tak jak pisałem, na testera sprzętu się zapisuję Jak będzie wyświetlacz biegów to wiadomo, że też w całości potem zakupie

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    fx->
    Generalnie to ja z wykształcenia jestem elektronikiem. Jak mi powiesz jak dostać jakiś "sygnał" z wału to myślę, że dało by radę ( zależy jeszcze jaki to byłby sygnał ). Powiedz mi co tam silnik może mi dać to zobaczę co da się zrobić.
    Podrzuć linka do tego ustrojstwa od temperatury cieczy.

dredol->
    Jest taki zamiar żeby wyprowadzić część sterującą na manetkę. W części sterującej będzie jeden switch tylko, ale muszę znaleźć jakiś odpowiednich rozmiarów i co najważniejsze - szczelny. Na urządzeniu będą przyciski ustawiające godzinę, ale to już detal.
    Co do wyświetlacza biegów. Good point! W sumie zapomniałem o nim a to fajna sprawa by była. Aczkolwiek jest na forum pewien wątek

Tylko ktoś by musiał się zająć "hardwarem", czyli tym nawiercaniem w częściach ma własnej maszynie. Wrzucenie tego na mikroKontroler to już banał. Także jak ktoś jest chętny na czujnik biegów - pisać, będzie beta-testerem. ( Bartas?... :p )

Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, to wersja pre-alfa tj. zegar, termometr, woltomierz będzie gotowa w niedziele. Schematy mam, po elementy pojadę za dłuższą chwilę.

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Mógłbyś zaimplementować tam obrotomierz? (pytam pod kątem mojej LC4).
    Co do czujnika temp. cieczy to można taki kupić od zestawów acewell - ma to formę tulei z czujnikiem, którą łączy się przecięty przewód układu chłodzenia.

Zostaw komentarz:

• Bartas
    odpowiedział(a)
    A do czego stoper? Wyświetlacz biegów też na moje jest zbędny

Zostaw komentarz:

• dredol
    odpowiedział(a)
    z pomysłów no to może podłączyć jeszcze wyświetlacz biegów ? Bocian co ty na to?
    Są jeszcze czasami w kopach motocyklowych takie bajery jak stopery... no i najciekawsze - przełącznik do zmiany danych może dałoby radę podłączyć i poprowadzić gdzieś koło lewej manetki?

Zostaw komentarz:

• Bartas
    odpowiedział(a)
    Aku nie wypina się tak często, a nawet jeżeli, to czas można raz dwa ustawić. ST nie ma zbyt dużo miejsca na dodatkowe zasilanie z baterii.

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    Najpewniej wyświetlacz będzie na kablu, a sam sterownik będzie można gdzieś pod kiere wstawić
    Rozmiary wyświetlacza to 83x18,6mm - takiego kiedyś używałem - mogą być odchyły do +/- 10mm
    Sam sterownik nie będzie wielki. 4cm x 4cm to chyba i tak za dużo.
    Osobno wyprowadzenie przycisków do ustawiania godziny, przełączania pomiędzy zegarem itd i włączanie podświetlenia ( być może na kierę, ale to jeszcze nieustalone, muszę zobaczyć jak to wygląda w realu )
    Nie wiem jeszcze jakie będzie tego zasilanie. Dopuszczam dwie opcje na razie. Kontroler będzie non stop zasilany z aku ( w celu podtrzymania pracy zegara ) a wyświetlacz włączany dopiero po przekręceniu stacyjki ) - niewątpliwa wada to przy rozłączeniu aku pada nam godzina...
    Lub zamiast podtrzymywania przez aku wrzucenie szeregowo wpiętych 4rech paluszków gdzieś pod siedzeniem

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    Odnośnie temp płynu chłodzącego:
    1. Spokojnie może być dodatkowy czujnik ale pozostaje kwestia uszczelnienia go. Czekam na propozycje. Sam czujnik to 1 przewód i na końcu główka wielkości dwóch łepków od zapałek. Jak ktoś ma pomysł to pisać.
    2. Nie mam manuala do tego zegara, ktoś ma jakiegoś datasheet'a? Wydaje mi się, że on dostaje temperaturę w formie napięcia - więc można się spokojnie podpiąć - tylko potrzebowałbym datasheeta.

Rozmiar... Nie będzie większe od tego AT'owskiego tripmastera ( chyyyyba... )

Zostaw komentarz:

• Bartas
    odpowiedział(a)
    Akurat temp płynu chłodzącego nie jest do niczego w zasadzie potrzebna. Proponowałbym coś, co by można zamontować nad zegarami w zaznaczonym miejscu:

Oczywiście niekoniecznie takie wąskie. Podświetlenie też oczywiście by się przydało + sterownik do podświetlenia na kierownicy. Kumpel coś takiego sobie zrobił. Folia jakaś (pewnie wiesz jaka) + podświetlenie nie stałe, tylko działające w chwili wciśnięcia przycisku. Mogę poszukać zdj jak to wygląda.

Zostaw komentarz:

Pracuję...
X