Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Moto-komputerek? Czyli woltomierz, termometr, zegar i może jeszcze...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Kaytec
    odpowiedział(a)
    Co do obrotomierza to sprawa jest stosunkowo prosta - sygnał dochodzi do układu zapłonowego. Są to 3 impulsy o rożnych szerokościach - po prostu na obudowie magneta są 3 metalowe pasy różnej długości. Osobiście obrotomierze wolę wskazówkowe.

Bocian, dlaczego chcesz dawać elektronikę poza wyświetlaczem? Jeśli masz alfanumeryczny to w.g mnie najlepiej zrobić płytkę z elektroniką w smd bezpośrednio za wyświetlaczem, tak jak we wszystkich współczesnych konstrukcjach. Największym problemem jest zrobić obudowę pod wyświetlacz, tutaj panuje totalna samowolka - co kto komu pasuje.

Co do płytki za wyświetlaczem to mam na myśli konstrukcje "kanapkowe" tego typu:

Z reszto, po co zaczynać wszystko od nowa - napisze do kolegi niemca co stworzył "germański komp" z prośbą o udostępnienie schematu.

Tam jest wszystko co nam potrzeba. Nawet godzina jest podtrzymywana przez małą bateryjkę.
    Jak coś do mnie napisze to powiem na forum. pozdrawiam.

Zostaw komentarz:

• Mateusz Woj
    odpowiedział(a)
    Myśle że damy rade, musze poprosić znajomego. Jak bedziesz miał projekt to podeślij, zrobimy kilka sztuk, zobaczymy jak to wyjdzie

Zostaw komentarz:

• Cezary
    odpowiedział(a)
    podpisuje się pod pawlos'em bajery typu stoperow, biegów, są dla mnie zbędne. Fajnie jak by jedynie podświetlenie było

Zostaw komentarz:

• pawlos133
    odpowiedział(a)
    No chłopaki, kibicuję wam w tej czarnej magii

Zgłaszam się jako chętny na komputer typu:
    - termometr (otoczenia)
    - zegarek
    - voltomierz
    - licznik spalania

- może jeszcze kontrolkę oleju by się dało zrobić? (w KLR nie ma)

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    Kaytec ->.
    Hmmmm też się zastanawiałem nad graficznym wyświetlaczem, ale jakoś kupiłem alfanumeryczny i chyba na razie tak zostanie ( przynajmniej w prototypowych )
    Właśnie wczoraj też znalazłem końcu tego linka do przepływomierza. W sumie chyba się skuszę koniec końców w kolejnej wersji na to cudo.
    Co do Bascom'a to ja raczej jestem z tych od ANSI-C, ale przy projektowaniu ( szczególnie pod Mateusza laser ) chętnie skorzystam z pomocy
    A co do biegów -> Kurde to fajna sprawa będzie, z tymże ja nie wiem do końca jak to sprawdzić u siebie. Na razie zostawię wolne 3 porty na AVR i jakoś obsłużę systemowo to, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Mateusz->
    Dało by rade u Ciebie "wypalić" płytkę? Bo wcześniej albo wytrawiałem we własnym zakresie albo dawałem na światło. Nie znam technologii
    Ostatnio edytowany przez bocian; 441.

Zostaw komentarz:

• Mateusz Woj
    odpowiedział(a)
    Też mogę wykonań płytkę wg projektu na laserze

Zostaw komentarz:

• Kaytec
    odpowiedział(a)
    Podepnę się do tematu i powiem że również przez zimę zamierzam coś takiego zbudować. Tylko z tą różnicą że u mnie na głównym ekranie wyświetlać się będzie zużycie paliwa, średnie - na 100km, a także chwilowe - po prostu na wyświetlaczu będzie liczba z dokładnością do 1/10 litra tego co już zleciało.
    Do tego użyję - tego przepływomierza (klik).

Dla mnie najważniejsze rzeczy jakie powinny się znaleźć na wyświetlaczu to właśnie ilość zużytego paliwa oraz numer wbitego biegu. To akurat do zrobienia bardzo łatwe bo silnik mam obecnie na stole warsztatowym.

Najprościej użyć procesora AVR i wyświetlacza graficznego LCD, oprogramowanie napiszę w bascomie. Dlaczego lcd graficzny? Bo można sobie zrobić duże cyfry do biegów, a obok kilka rzeczy dla własnych potrzeb - ja np. wstawię obok paliwo - średnie i chwilowe tak jak pisałem.
    Taki pasuje do czarnej tenere

Bocian - jeśli chcesz mogę ci zaproponować pomoc przy projektowaniu płytki, programowaniu AVR.

Zostaw komentarz:

• DanielD
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Rudolf000 Zobacz posta
    ja proponuje zegarek, wys biegu, termometr, temp oleju i plynu, cisnienie.
    Po co Ci temp cieczy skoro masz ją na tablicy wskaźników?

Zostaw komentarz:

• Rudolf000
    odpowiedział(a)
    ja proponuje zegarek, wys biegu, termometr, temp oleju i plynu, cisnienie. Czas jazdy wychodzi z zegarka wiec kazdy wie o ktorej startuje. Chodzi o to aby byly dane ktorych nie da sie odczytac od tak poprpstu. Wiekszosc z nas juz jezdzi na gpsach wiec wiekszosc danych podrozy jest znana. Danych typu cisnienie czy temp oleju nie odczytamy pl krótkich obliczeniach patrzac na zegarek. Generalnie najwazniejsze aby powstaj udany prototyp. Później podejrzewam ze bedzie mozna kombinowac tak jak z tym obrotomierzem do lc4.
    Ostatnio edytowany przez rootolf; 7. Powód: ort

Zostaw komentarz:

• DanielD
    odpowiedział(a)
    średnie spalanie nie koniecznie mnie interesuje, bo każdy wie mniej więcej ile jego tereska pali i są to wartości raczej stałe.
    Bardziej interesujący jest moim zdaniem wskaźnik czasu jazdy i ewentualnie średniej prędkości, ale z tą prędkością troszkę się komplikuje z wyżej wspomnianego powodu

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    Yhm. Ogólnie to trochę gdzie indziej rozpoczęła się dyskusja odnośnie średniego spalania/chwilowego spalania. Da rade coś takiego zrobić, tylko że są dwie opcje.
    Zamawiamy wspólnie - forumowo od helmuta czujniki. Za sztukę koło 25euro, za 10 sztuk pewnie zjadą do 17euro, lub każdy szuka wartburga i wyciąga z niego przepływomierz

Zostaw komentarz:

• DanielD
    odpowiedział(a)
    Moje propozycje:
    - zegarek,
    - temp. zewnętrzna,
    - voltomierz,
    - wskaźnik biegu,
    - wskaźnik czasu jazdy (uruchamiający się po odpaleniu motocykla i zerujący się po 1 godzinie od jego zgaszenia)
    Z dodatków do przemyślenia mogą być:
    - temp. oleju,
    - ciśnienie oleju,
    - średnia prędkość jazdy (z tą może być problem, bo prędkościomierze mamy na linkę i trzeba by było wykorzystać licznik rowerowy z czujnikiem montowanym na szprychę).

Pomysł świetny i też się piszę

Zostaw komentarz:

• LukaSS
    odpowiedział(a)
    Przepraszam, że tak sie wtrące, ale proponowałbym zrobienie dodatkowo samego termometru mierzącego temp. otoczenia. W innym temacie koledzy ostro szukają i kombinują, zresztą ja też i "nicziewo niet".
    Myślę, że byłoby nawet duże zainteresowanie tym ustrojstwem.

Zostaw komentarz:

• bocian
    odpowiedział(a)
    fx->
    Łeeee no to bajka ;D Tylko zastanawiam się, czy elektrycznie ten sygnał będzie spełniał wymagania ( typu czy czas wzrostu sygnału z 0V do (powiedzmy) 5V będzie dość krótki )
    Umówmy się tak, że ja będę pamiętał o tym KTM'ie Twoim, ale najpierw skupię się jak to zrobić w tenerce. A potem to już tylko przeskalować sygnał. Poszperam w manualach do terere może coś będzie.

Zostaw komentarz:

• Mateusz Woj
    odpowiedział(a)
    To ja jestem chętny

Zostaw komentarz:

Pracuję...
X