Reasumując wesemy są dopuszczone w polsce (E20) do używania długich/mijania (C/R) i tyle. Nie żadne pojazdy wolnobieżne bo świateł drogowych nie ma do wolnobieżnych (ponad 40km/h). Jeżeli są dwie te same lampy, to mają świecić tak samo, mieć te same właściwości świetlne.
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
podwójne światła mijania
Zwiń
X
-
Reasumując wesemy są dopuszczone w polsce (E20) do używania długich/mijania (C/R) i tyle. Nie żadne pojazdy wolnobieżne bo świateł drogowych nie ma do wolnobieżnych (ponad 40km/h). Jeżeli są dwie te same lampy, to mają świecić tak samo, mieć te same właściwości świetlne.
-
Kaytec jak Chuck Norris wpadł, i z półobrotu rozwalił wszystkie dylematy
nic tylko wydrukować jego opinię i pokazywać w stacjach diagnostycznych
ps.
swoją drogą zawsze się zastanawiam czy w takich sytuacjach pracownicy ze stacji diagnostycznych sa niedoinformowani czy co ?ST legenda Dakaru http://passion4travel.pl/index.php/c...dow/motocykle/
FB: http://www.facebook.com/kamilltee
Komentarz
-
Czasami trafi się jakiś upierdliwiec i dla zasady będzie szukał żeby nie przepuścić. Sowizdrzał tak miał z DRZtą - za zbyt małe kierunki facet nie chciał podbić. Na kolejnej stacji już się o nic nie czepiali. Mi na razie sprawdzali jedynie czy wszystko działa typu światła, kierunki, stop, patrzą na grubość klocków, opony i tyle. Na ostatni przegląd specjalnie podłączyłem drugą H4, bo się bałem czepialstwa, że pisze H4, a nie świecą dwa na raz - miałem zrobione tak, że jedynie długie świeciły oba. Swoją drogą przegląd miałem zdrowo opóźniony, dopiero na granicy z Kosowem ktoś z ekipy zwrócił mi uwagę, że od kilku mies. jeżdżę bez badań
Komentarz
-
Mnie tam nigdy nikt nic nie zarzucił odnośnie oświetlenia, a w mojej 750 świecą dwa światła na H4 z przodu, a z tyłu światło świeciło bardzo często jak mu się spodobało, czasem na przykład nie działało w ogóle, czasem ciągle... więc raczej zależy od diagnosty. A wracając do dwóch świateł z przodu - dają radę, chociaż jak ktoś jak ja często nie pamięta o wyłączeniu świateł to wyładowują akumulator dwa razy szybciej niż pojedyncza odpalona lampa z przodu
Komentarz
-
Więc tak, Pan Diagnosta ( pozdrawiam go z tego miejsca) powiedział że to jest zespół reflektorów i w takim układzie na światłach mijania może świecić jeden reflektor a na drogowych dwa jednocześnie, mało tego w momencie nie świecenia jednego reflektora na światłach mijania nie powinna świecić nawet pozycja. Badanie przeszło dla tego że przyjeżdżam na tą stację już od kilku lat a nawet kilkunastu jak by przerwy policzyć i to trzy razy w roku, taką mam stajnię
ale gdybym trafił na inną stacje i diagnosta dopatrzył by się to musiał bym tą "niesprawność" usunąć. Facet mówił to pewnie nie zająkną się nawet więc raczej ma rację. Na wcześniejszych badaniach w mojej ST również świeciły dwa reflektory ale na 35-io W-owych banieczkach i tak jest dopuszczalne.
Komentarz
-
Zamieszczone przez robkri Zobacz postaWięc tak, Pan Diagnosta ( pozdrawiam go z tego miejsca) powiedział że to jest zespół reflektorów i w takim układzie na światłach mijania może świecić jeden reflektor a na drogowych dwa jednocześnie, mało tego w momencie nie świecenia jednego reflektora na światłach mijania nie powinna świecić nawet pozycja. Badanie przeszło dla tego że przyjeżdżam na tą stację już od kilku lat a nawet kilkunastu jak by przerwy policzyć i to trzy razy w roku, taką mam stajnię
ale gdybym trafił na inną stacje i diagnosta dopatrzył by się to musiał bym tą "niesprawność" usunąć. Facet mówił to pewnie nie zająkną się nawet więc raczej ma rację. Na wcześniejszych badaniach w mojej ST również świeciły dwa reflektory ale na 35-io W-owych banieczkach i tak jest dopuszczalne.
Czy ja dobrze rozumiem, że na bańkach mogą świecić jednocześnie 2 światła mijania lub drogowe plus dwa pozycyjne (czyli zawsze 4 źródła światła), a jak moc wzrasta (i technologia się zmienia), to już jest jakoś pokrętnie inaczej. Wg Twojego opisu: mijania tylko jedno i to bez pozycyjnych, a przy drogowych dwa (i nie wiem czy pozycyjne też)?
ja mam u siebie włoskie bańkii tam zawsze świecą 4 lampki: 2 mijania/drogowe plus dwa pozycyjne i tego nikt nigdy nie kwestionował. Natomiast regularnie jest rozmowa na temat jakiejś pier....j tabliczki znamionowej, której (z mojego rozeznania) we włoskich ST nie ma. Tzn tam jest coś innego, co w niczym nie przypomina tej tabliczki, ale przepis jest, a tabliczki nie ma.... Jeden kretyn (też go pozdrawiam) chciał mi nawet dowód zabrać z tego powodu....
Ostatnio edytowany przez qba; 437.
Komentarz
-
Ja także miałem taki sam reflektor tzn. 2x bańki świecące jednocześnie czyli wersja włoska i poprzednie dwa rok po roku badania techniczne ST przechodziła normalnie a przed sezonem przerobiłem je na Wesemy metodą ŁTP i teraz już nie bardzo się to diagnoście spodobało niemniej jednak pieczątkę do dowodu wbił. Tabliczka w moim motocyklu to po prostu naklejka na ramie w okolicy główki ramy ale do tego nigdy się nie czepiali.Ostatnio edytowany przez robkri; 269.
Komentarz
-
Zamieszczone przez qba Zobacz postaNo nie no, a rano wyglądało na to, że wszystko jest jasne...
Czy ja dobrze rozumiem, że na bańkach mogą świecić jednocześnie 2 światła mijania lub drogowe plus dwa pozycyjne (czyli zawsze 4 źródła światła), a jak moc wzrasta (i technologia się zmienia), to już jest jakoś pokrętnie inaczej. Wg Twojego opisu: mijania tylko jedno i to bez pozycyjnych, a przy drogowych dwa (i nie wiem czy pozycyjne też)?
ja mam u siebie włoskie bańkii tam zawsze świecą 4 lampki: 2 mijania/drogowe plus dwa pozycyjne i tego nikt nigdy nie kwestionował. Natomiast regularnie jest rozmowa na temat jakiejś pier....j tabliczki znamionowej, której (z mojego rozeznania) we włoskich ST nie ma. Tzn tam jest coś innego, co w niczym nie przypomina tej tabliczki, ale przepis jest, a tabliczki nie ma.... Jeden kretyn (też go pozdrawiam) chciał mi nawet dowód zabrać z tego powodu....
Komentarz
-
Pan diagnosta, powinien poczytać przepisy:
Tabela par. 2 wyraźnie pokazuje, że mogą być 2 światła mijania i 2 światła drogowe. Nic nie ma nt. mocy żarówek (oczywiście homologowanych). Jeśli oba reflektory są homologowane pod H4, to można używać H4 w obu jednocześnie. Ważne jest, aby oba światła drogowe nie dawały więcej, niż 120 tys. candeli, co chyba przy Wesemach z H4 jest niewykonalne.
Światła muszą byś rozstawione symetrycznie do osi wzdłużnej. Przepisów o minimalnej odległości między światłami nie stosuje się do motocykli.
- - - Zaktualizowano - - -
Zamieszczone przez Kaytec Zobacz postado używania długich/mijania (C/R)
Komentarz
-
Przekaźnik w motocyklu czy innym pojedzie mechanicznym ma za zadanie przekazać duży prąd na odbiornik elektryczny (np. Światła). Duży prąd, czyli większy niż przekazywany przez przykładowo cienkie blaszki wlacznika świateł. Nazwa też pewnie stąd że właśnie przekazuje większy prąd niż ten którym jest sterowany.
Komentarz
-
a praktycznie - nie ma strat na przełączniku = spadek napięcia = słabsze światła
nie ma zagrożenia "wypalenia" tych blaszek w przełączniku, jak miał np. KowalST legenda Dakaru http://passion4travel.pl/index.php/c...dow/motocykle/
FB: http://www.facebook.com/kamilltee
Komentarz
-
Zamieszczone przez szafura Zobacz postaCzyli tak na chłopski rozum - rozdzielamy obwód sterujący od zasilającego?"Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin
Komentarz
Komentarz