Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Regulator napięcia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Daj spokój z radiatorem, rzeźbienie i kombinowanie. Tak samo wiatraczki.... To tylko półśrodki.
    Jeśłi masz teraz wydać 50 zł na regler z przesyłką, a później kupic nowy, to od razu kup nowy. Wykosztuj się, zaciśnij zęby i ciesz z czegoś porządnego. Będziesz miał spokój na długi czas i kilka razy w sezonie będziesz tylko sprawdzał stan styków.
    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Wiem co to znaczy nie mieć gotuwy przez chwile, sezon jeszcze na dobre sie nie zaczął więc proponował bym odłożyc teraz te 50zł i za miesiąc dołożyć 150 jak będziesz mial gotówe, może być tak że po założeniu tego taniego reglera usmaży się akumulator albo inne rzeczy i wtedy będziesz mial koszty na pewno większe niż 200zł
      Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
      No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
      sigpic

Komentarz

hmmm ...coś w tym jest, może faktycznie przeczekam w końcu mrozy mają wrócić to i tak nie pojeżdżę

Komentarz

LukaSS i marcinjunak mają 100% racji, oryginalny jak w trasie mi siadł to zauważyłem po fakcie, na światłach mi zgasł i zamiast sprawdzić aku to ja że z górki asfaltowej, stromej to na pych, odpalił na 3 sekundy i wszystko poszło w cholerę. Regler spalony aku do śmieci moduł też podziękował takiemu traktowaniu i na dodatek w trasie dobrze, że tylko 50km od domu. Łączne koszta uwierz są dużo większe od dobrego regulatora.
          PS instalacja w naszych motorkach jest do kitu gdyż są w paru miejscach oryginalnie łączone kable do tego stare i przegrzane a jak wiadomo każde łączenie jest słabym punktem po tylu latach. Na przyszły sezon będę wymieniał cała instalacje dając trochę grubsze przewody, lepsze kostki i bez zbędnych połączeń po drodze (co prawda wyjdzie trochę więcej kabelków).

Komentarz

Mam do was taką prośbę- czy mógłby ktoś przypomnieć jakie wartości pomiarowe powinienem uzyskać?chodzi mi o
            prawidłowe napięcie na
            -akumulatorze przy wyłączonym silniki, oraz przy włączonym, jakie na regulatorze napięcia(na których kabelkach?-podejrzewam że na 3 białych)

chce sprawdzić po podpięciu nowego regulatora czy wszystko ok z prądem
            Ostatnio edytowany przez peyter; 79.

Komentarz

Akumulator w dobrym stanie po naładowniu i odczekaniu np. doby powiniem mieć jakoś 12,7 V.

Na starym forum była masa postów o napieciach i jak mierzyć.
              --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

To może, pozbieramy dane pomiarowe dla diagnostyki ?
                W sensie wartości zwracane na reglerze po kolorach, aku, opory na kablach (normy).
                Puki co to ja jestem zainteresowany wartościami wyjść z reglera - bo padło mi aku i szukam przyczyny.
                http://www.informatyzacja.com

Komentarz

Był taki mój temat na starym forum. Spisałem dane ładowania, napięcia na reglerze, pobory prądu np przy włączonych światłach itd.
                  sigpic
                  "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

Głównie z lektury starego forum ale nie tylko wynika, że diagnostyka może wyglądać tak:

-Sprawdzenie akumulatora - poziom, gęstość i kolor elektrolitu, napięcie.
                    -Sprawdzenie alternatora - w kostce dochodzącej do reglera pomierzyć ze sobą białe kable wszystkich kombinacjach: 1 z 2, 1 z 3, 2 z 3. Napięcie powinno być jednakowe około 60v/70v
                    -Sprawdzenie regulatora - Napięcie wychodzące do akumulatora powinno być koło 13v prz 1200 obr/min do około 14,5-15,5v przy 5000 obr/min
                    -Sprawdzenie połączeń, kostek akumulator, alternator, regler.
                    http://www.informatyzacja.com

Komentarz

Jednak kupuje porządny regler http://www.reg_mot.republika.pl/index.html RN 05. Jak na razie same superlatywy. Kto na takim jeździ? Czy na prawdę bezproblemowy?Czy może udało się komuś upalić?

Komentarz

Rozumiem że nie kupiłeś wcześniej tego chłamu zalanego gumopodobną masą? To tylko szkoda kasy, mój znajomy kupił go w larssonie i od razu jak założył okazało się że jest zapsuty a o zrowcie nie było mowy.KASA W BŁOTO.
                        Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                        No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                        sigpic

Komentarz

No to zamówiłem RN 05 .Gość bardzo rzeczowy, pytał jaka mi długość kabli zostawić i czy chce z kostką czy bez. Pytałem o gwarancje( bo w regulaminie pisze ze ma być nie naruszony przy zwrocie) powiedział że nawet jak zwrócę o cm krótszy to nic sie nie stanie byleby nie uwalić połowy przewodu. no to czekam

Komentarz

Mam u siebie RN05 jak na razie regulator działa super. Poprzedni(Made in Tajwan)podczas pracy gorący wytrzymał 3 miesiące i się stopił.Wywaliłem kostkę,założyłem konektory regulator podczas swojej pracy ledwo ciepły, ładowanie ok, także polecam inwestować od razu http://www.reg_mot.republika.pl/index.html RN05.

Komentarz

to jednak masz go na konektorach?bo ja go chyba zlutuje na stałe, a swoja drogą to po przejrzeniu oferty z allegro 200zł za rn5 nie jest ogromna inwestycją (w końcu to do mnie dotarło ) bo na allegro są i takie za 250 i 350 zł a i też nic nie wiadomo o nich

Komentarz

Ja miałem RN05. Jeździłem na moto rok i nic się przez ten czas nie stało, Miałem go zamontowanego na konektorach za pomocą wielkiej wtyczki z malucha. Oczywiście co jakiś czas kontrola czy wszystko działa poprawnie.
                                BYŁA I POZOSTANIE NA ZAWSZE W MEJ PAMIĘCI
                                YAMAHA XTZ 750 SUPER TENERE 89' CHESTERFIELD

Ja tu tylko sprzątam

Komentarz

Pracuję...
                                X