Witaj na XTZclub.pl!
Aby pisać posty musisz być zalogowany, a więc uprzednio należy się zarejestrować. Z obsługą forum możesz zapoznać się w FAQ. No i baw się dobrze
Mam pytanie.
Jak to jest z tymi trzema białymi kablami?
Jak znam życie to na pewno jest zasadnicza różnica jak mają być podłączone.
Chodzi oto, że już dawno wywaliłem kostki i teraz już nie jest tak łatwo zachować odpowiednią kolejność.
I/albo będę musiał zdjąć to czarne coś co okleja kable(żeby znać kolejność kabli wychodzących z regulatora) albo nie ma znaczenia kolejność białych kabli(ale to pewnie nie może być tak łatwe) i podłączam jak idzie.
sigpic
"Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"
"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."
"Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania."Benjamin Franklin
Wsadziłem wczoraj regulator Rn 05, no i napięcie spadło o ok 1v w porównaniu do regulatora made in taiwan. Na zimnym silniku na wolnych obrotach (ok 1000-1100) ładowanie mam na poziomie 12v bez świateł. Gdy obroty wzrosną odrobinę do 1500, ładowanie momentalnie się poprawia - bez świateł do prawie 14v i ze światłami spada mi do ok 13-13,2v. Wywaliłem wszystkie kostki, przewody od alternatora polutowałem z konektorami, poprawiłem nawet przewód plusa przy głównej klemie, bo trochę słabo się trzymał i był zaśniedziały. Przewody między regulatorem a wiązką z moto, też na nowych konektorach. Minus z regulator podpiąłem bezpośrednio do minusa akumulatora. Minus z wiązki, do ramy.
Nie wiem czy RN 05 tak działa? Czy plusa z regulatora podpiąć dodatkowo do + akumulatora ?
Regulator made in Taiwan, któremu zbytnio nie wierzyłem (jeden już poszedł z dymem wcześniej) na wolnych obrotach bez świateł dawał ok 14,5v. A tu ledwo powyżej 12v.
Sprawdziłem napięcie pomiędzy 3 białymi kablami, idącymi z wiązki do regulatora. Na wolnych obrotach było po ok 13v, przy ok 2000obr - ok 30v, i przy ok 4000obr - ok 50v.
To normalny objaw wynikający z charakterystyki alternatora. Przy obortach 1000-1100 masz ledwie 50 - 80 wat. Przy 1500 jest już prawie 200W. regulator charakterystyka.jpg
Jak najbardziej możesz jeszcze podpiąć plus z regulatora bezpośrednio do akumulatora, jednak przy kierownicy zrób węzeł plusa, i tak samo przy akumulatorze.
To normalny objaw wynikający z charakterystyki alternatora. Przy obortach 1000-1100 masz ledwie 50 - 80 wat. Przy 1500 jest już prawie 200W.
[ATTACH=CONFIG]10806[/ATTACH]
Jak najbardziej możesz jeszcze podpiąć plus z regulatora bezpośrednio do akumulatora, jednak przy kierownicy zrób węzeł plusa, i tak samo przy akumulatorze.
Się znaczy co, charakterystyka alternatora jest taka, że na wolnych obrotach będzie ledwo powyżej 12 V?
"Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania."Benjamin Franklin
Przy sprawnym regulatorze tak. Mając ledwie kilka amperów do wykorzystania nie będzie nawet ładowania, bo wszystko zabierze iskra, moduł, kontrolki. Czyli mamy wtedy napięcie takie jak na akumulatorze.
Dziś zamontowałem stary regulator, wolne obroty - 14,8v, ze światłami ok 13-13,2v. Na wyższych obrotach ładowanie rośnie, max jakie było bez świateł 14,8v. Czyżby coś nie tak z Rn05?
Tenerka przestała prawie 2 lata "na przeglądzie" aż wreszcie przyszedł czas na uruchomienie. I nastąpiło zdziwienie. Napięcie na aku przy 4000rpm to około 12,6V przy reglerze podłączonym w oryginalne miejsce instalacji a przy podłączeniu plusa z regulatora bezpośrednio do aku wzrosło do 13,3V. Napięcia bez obciążenia. Alternator połączony z reglerem bez kostki.
Zakładam, że stare kable i konektory powodują duży spadek napięcia więc jest różnica między 12,6 a 13,3V. Ale generalnie to i tak za małe napięcie. Czyżby problem z alternatorem? Co o tym sądzicie?
Dodam, że w tenerce zawsze były problemy z ładowaniem (na badziewnym regulatorze, który w końcu się stopił) więc nie mam pewności, że alternator jest OK.
Poprowadź dodatkową masę od ramy do akumulatora i wyczyść miejsca połączenia starej masy do silnika oraz poprowadź kabel + od reglera do + akumulatora.
Ja na przykład miałem straty na gnieździe bezpiecznika, a wyglądało świeżo. Po wymianie tego gniazda i poprowadzeniu nowych kabelków + - (nawet nie całe do reglera tylko przy samym akumulatorze) ładowanie jest ok.
Styki i pozaginane nadwątlone kabelki mają znaczenie.
Alternator można sprawdzić mierząc napięcie zmienne przy odłączonym od instalacji alternatorze.
Komentarz