Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Pytanie o części do XTZ 660

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[660] Pytanie o części do XTZ 660

Hej
    Na dniach planuje zakup paru czesci do mojej tenery lecz nie do konca jestem pewny co, jakiej marki kupowac. Tzn tak:
    1. musze kupic akumulator i postawilem na Yuasa dedykowany do tego modelu, czy jest jakas inna lepsza mozliwosc?
    2. lozysko glowki ramy - i tak w Larssonie jest JMT i chygba MC z tym ze tego drugiego jest o 50zl drozsze a znowu u Lucasa jest tylko JMT. I znowu pytanie, co brac? A moze szukac na allegro np. all balls lub innego producenta?
    3. usczelniacze lag - widzialem ze sa Atheny i chyba takie zamowie, chyba ze jest lepsza propozycja?
    4. olej do lag - jest tego spory wybor, do silnika leje motula ale widzialem ze u Lucasa jest tanszy motorex i teraz nie wiem juz sam. Planuje zalac 10w taki jaki jest dedykowany.
    5. klocki przod/tyl - temat rzeka jak dla mnie - widzialem ebc i nie wiem czy szukac czegos innego czy brac je?
    6. Lozyska kol - je chyba mozna kupic w normalnym sklepie z lozyskami? W serwisowce sa rozmiary?
    To by bylo chyba na tyle, jesli cos mi dojdzie to bede sukcesywnie to dopisywal w tym temacie Napewno juz to przerabialiscie i macie wyrobione zdanie co brac a czego nie.
    Ostatnie pytanie to gdziez to kupowac zeby bylo najtaniej albo przynajmniej tanio
    Take care of your Tenere she will take care of you

http://tablica.pl/oferta/yamaha-xtz-...5-ID1LXXh.html

jesli chodzi o aku tylko Yuasa reszte nie podpowiem sam jeszcze nie przerabiałem

Komentarz

1. yuasa jak najbardziej, droższa ale najlepsza
      2. co kupisz będzie ok, możesz kupić i w sklepie z łożyskami ale nie ma wtedy uszczelnienia więc nie opłaca się kombinić
      3. athena to moim zdaniem siuwaks, wolał bym wsadzić oryginał NAK, ale do zwykłego zawiasu jak u ciebie sie nadają
      4. obojętnie, ja lałem motula fork oil 15w i było dobrze, kondoniastego zawieszenia i tak nie usprawnisz więc tez nie ma sensu kombinować
      5. jeśli ma hamować i być tanie to ja bym proponował GoldFren AD na asfalt w sam raz, za 75zł sztuka na zacisk, EBC to kicha - szczególnie czerwone
      6. łożyska kupisz w sklepie ale w serwisówce nie znajdziesz numerów, musisz rozebrać i sprawdzić, to najmniejszy problem, jak będziesz to robił wymień od razu uszczelniacze kół i tulejki dystansowe na osi po których chodzą uszczelniacze, łozyska kup z oznaczeniem RS, szczelniejsze niż 2Z.
      Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
      No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
      sigpic

Komentarz

Co do klocków to EBC można sobie odpuścić,goldfreny są ok niezłe są też sifferty ,lepiej spisują sie w deszczu też
        Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
        Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

z tego co wiem to byl temat o łożyskach i uszczelniaczach do st w obu kołach a do małej teresy nic takiego nie widziałem, możecie podać jakieś dane techniczne z rysunkiem jak to zrobił lukass tutaj np.

http://xtzclub.pl/threads/199-%C5%81...247#post100247
          Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
          sigpic

Komentarz

1. Yuasa miałem przez dwa sezony, moto "poszło" do kumpla i przez kolejne dwa sezony akumulator nie zawiódł.
            2. Warto wydać na Łożyska o 50% kasy więcej, jakość kosztuje. Tak dla przykładu: w alternatorze łożysko taniej marki dostało tzw. raka po dwóch latach, zmieniłem na japońskie Koyo i mam spokój.
            3. W garażu mam opakowanie po uszczelniaczach więc spr. na jakie wymieniłem.
            4. Miałem w lagach: Aral, Castrol, Motul wszystkie bez zarzutu.
            5. Z klockami EBC rozstałem się bezpowrotnie. W ubiegłym sezonie na tył założyłem Lucasy i jest dużo lepiej.
            6. Łożyska do kół: SKF lub Koyo koniecznie z RS-kami.

Komentarz

A gdzie to najlepie kupowac? Bo placic za kazda czesc z osobna?

Komentarz

Zamieszczone przez esi Zobacz posta
                A gdzie to najlepie kupowac? Bo placic za kazda czesc z osobna?
                Chcesz to zamów w obojętnie jakim sklepie, prawie wszyscy mają to na stanie a jak nie to sprowadzą, możesz też zamówić u Lukassa, jak nie ma też sprowadzi i wyśle ci wszystko w paczce razem, policz sobie co i jak i gdzie możesz co kupić sam a będziesz miał odpowiedź.
                sigpic

Komentarz

Oleju do lag musze zamowic 2l tak?

Komentarz

Zamieszczone przez esi Zobacz posta
                    Oleju do lag musze zamowic 2l tak?

Chyba że znajdziesz gdzieś producenta który leje w butelki po 0.5 litra wtedy starczy ci 1.5 bo na lagę wchodzi coś ponad 700ml.
                    sigpic

Komentarz

Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
                      Chyba że znajdziesz gdzieś producenta który leje w butelki po 0.5 litra wtedy starczy ci 1.5 bo na lagę wchodzi coś ponad 700ml.
                      Castrol leje po 0.5 l.
                      "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

yamalube też ma 0,5l., ja za połówkę płaciłem 25zł

Komentarz

jesli chodzi o akumlator to tylko Yuasa kupuj umnie chodzi juz ok 8lat i ani razu nawet go nie ladowałem w okresie zimowym

Komentarz

Co do aku juz jestem pewny mam watpliwosci co do glowki ramy

Komentarz

Napisze tutaj zeby nie tworzyc nowego tematu. Jak to jest z tymi lagami, w czym to wszystko umyc? No i kiedy mierzy sie poziom oleju? Po wlozeniu sprezyny czy przed? Jak juz jest wszysto do kupy zlozone?

Komentarz

Pracuję...
                              X