O też Ci tak dymilo na początku jak odpalałeś?
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Dymi jakby miała olej w wydechu po postoju
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez giani Zobacz postaNo zobaczymy.
Zluzowalem korek i zaznaczyłem poziom oleju na bagnecie.
Rano się zobaczy.
A te simeringi nie mogą być przyczyną? Ktoś coś może wie na ten temat?"Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin
Komentarz
-
No jak na razie niestety Beniamina diagnoza się nie sprawdziła (szkoda). Korek był zluzowany a i tak dymiła na początku.
Najgorsze, że Marcina też raczej się nie sprawdziła odnośnie zaworu. Ale ciężko było mi określić czy tego oleju ubyło czy nie. Bo mogło zejść 0.5-1cm ale tą opcje muszę poddać bardziej wnikliwym testom
Tak czy siak pogodziłem się już z myślą o rozbieraniu głowicy.
Aha i zrobię filmik z następnego odpalania....tylko silnych los obdarza hojnie...
Komentarz
-
To też jest opcja.
Nawet sprawdzałem i puściły mi śruby na kolektorach. Przeważnie nie jest to takie oczywiste
Ale najpierw jeszcze ją trochę przegonie po okolicy. Zobaczę czy oleju ubywa. Przecież jak to są uszczelniacze albo nawet jeden który nie trzyma, to będzie tego oleju ubywać.
Bo jak na razie to po tych paru dniach odpalania i przepalania to nie zauważyłem żeby oleju ubywało....tylko silnych los obdarza hojnie...
Komentarz
-
Tego oleju może ubywać tak mało, że musiałbyś ze dwa zbiorniki paliwa przepalić, żeby cokolwiek zaobserwować.
A i tak dokładność pomiaru oleju w tenerce, może Ci to skutecznie uniemożliwić
Jeśli do głowicy nikt nie zaglądał przez kilka(naście) ostatnich lat, to rób remont głowicy przed sezonem i nie wnikaj.
Koszty nie są wielkie, a efekty rewelacyjne.
Jeśli budżet pozwoli, to wymiana pierścieni przy okazji i masz silnik po generalce na parę ładnych lat.
Komentarz
-
Panowie ja już zwariowałem.
Dzisiaj odpalam i wszystko jest okej. Nie kopci, nie dymi nie mam pojęcia co się stało
Fakt, że wczoraj trochę dałem jej po zaworach i dobrze ją przepaliłem.
Tak jak pisałem wcześniej nie zauważyłem ubytku oleju.
Jak na razie będę dalej obserwował.
A dzisiaj nawet przygotowałem się i kamerę włączyłem przy odpalaniu, żeby pokazać co się dzieje. I nicStandardowa mgiełka i tyle
...tylko silnych los obdarza hojnie...
Komentarz
-
Giani, może się po prostu zastała nieco, podobnie jak lagi, które lubią ciec gdy nie pracują.
Ja w swojej wymieniłem w zimę uszczelniacze zaworowe i pierścienie, po odpaleniu, dogrzaniu i przegazówce kopciła jak diesel, myślałem że przepala olej po składaniu silnika, ale było tego zbyt dużo. Teraz jest ok i myślę, że silnik musiał się ułożyć, głownie uszczelniacze.
Komentarz
-
z drugiej strony..skoro wczesniej nic nie zaobserwowales to nie powinno wydarzyc sie nagle najgorsze. Moja jak stała od zakonczenia sezonui i jak juz ja rozebralem to chwili poskladania i odpalenia, gdzie uplyneło pare miechów to jak ja zapalilem pierwszy raz to sie przerazilem..tez kopciła, strzelala..ale powolutku rozgrzala sie na wolnych obrotach potem ja przegonilem, wymienilem olej i jest zacnie...))trzeba obserwowac temat po prostu..i tyle...oby to nie bylo cos czym mozna byłoby sie martwić..zreszta jak pamietam to byla zawsze zdrowa!
Komentarz
Komentarz