Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Remont silnika - pytanie dot. cylindra i "panewek" rozrządu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

No to okej bo sprężyny to pikuś a wałek można przeszczepić razem z całym dekompresnikiem.

Gdzieś widziałem przeszczep dołu ze starej XTZ z nową wtryskową górą. To byłaby ciekawostka Tak mi się skojarzyło bo jakimś dziwnym trafem całe silniki nowej i starej są w mniej więcej tych samych kwotach.

Komentarz

Ta tenerka co oglądałem złom.

Prince - niestety to co znalazłeś do raptora to tylko głowica. Wałek jest osobno: http://allegro.pl/show_item.php?item=5883475107 , dekielka głowicy nie znalazłem a nikt tam nie odbiera telefonu.

Tutaj jest coś podobnego, ale do Grizzly: http://allegro.pl/yamaha-grizzly-660...822939734.html wygląda troche inaczej niż w tenerze.

SKĄD TE CENY?! Kompletne silniki są wystawione na allegro za 2000-2500zł!

Dla porównania głowica do nowej tenerki: http://allegro.pl/yamaha-xtz660-xt-6...891959814.html

Jeszcze są motocykle SZR 660, silnik wygląda na taki sam ale nie mogę znaleźć informacji czy ktoś przekładał głowicę.

Komentarz

Popatrz także na niemieckich aukcjach na oferty z częściami do MZ Baghira/Scorpion bo to też ten sam silnik. SZR 660 to też to samo. O ile pamiętam to tylko tryby pierwszego biegu są inne.
        Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
        Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

Mówiłem tzn pisałem
          Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
          No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
          sigpic

Komentarz

Mógłbym prosić zdjęcie jak powinno wyglądać łoże najbliżej łańcuszka?
            Ciężko znaleźć głowicę która nie miałaby tam rys.

Komentarz

Nie bardzo wiem co chcesz tam zobaczyć i czemu sam nie użyjesz wyszukiwarki. Ale proszę

Komentarz

Prince załącznik u mnie nie działa: "Invalid Załącznik specified. If you followed a valid link, please notify the administrator"

Użyłem wyszukiwarki ale chodzi mi o to czy niewielkie ryski na gładzi są dopuszczane? Oglądałem jedną głowicę i porównując ją do mojej: łoża nie były rozbite na boki, wszystkie miały gładź ("świeciły się"), łoże najbliżej łańcuszka miało rysy.

Znalazłem na forum zdjęcia głowic, ale nie znalazłem zbliżenia na to łoże, a na oddalonym zdjęciu nie wiadomo czy to ryski czy ziarno aparatu. Miałem nadzieję że ktoś ma takie w swoich archiwach

Komentarz

Proszę bardzo. To u mnie. Na tym zdjęciu najbardziej dramatyczne widać. 11938784_877632365646840_117282053_n.jpg Śledzisz aukcje z tereferkami na części? Dziś rano w pracy zaglądałem i teoretycznie jest w czym wybierać.

Komentarz

Ok więc kupiłem drugi silnik, łoża w głowicy oczywiście mają ryski:

WP_20160115_20_57_35_Pro.jpgWP_20160115_20_57_45_Pro.jpgWP_20160115_20_58_06_Pro.jpg

Moto z ubezpieczalni z Włoch (teoretycznie nikt z Polski przy nim nie grzebał).
                    Rozrząd do pełnego wysunięcia 9 ząbków.
                    Skrzynia ok. Nic nie stukało. Olej bez opiłków.
                    Dekiel sprzęgła miał zieloną uszczelkę czyli było grzebane.

Wydawało mi się że dekiel alternatora ma oryginalną uszczelkę i śruby od góry też wyglądały na nieruszane, ale w domu zobaczyłem że śruba na samym dole ma umielony imbus.
                    Postanowiłem zdjąć magneto bo i tak już kupiłem łańcuszek rozrządu i ściągacz więc chciałem włożyć wszystkie części jakie mam w ten silnik.

Gwint na wale jest przegwintowany nakrętką. Wygląda to tak jakby ktoś nałożył nakrętkę na pneumata i strzelił krzywo.

Gwint z kupionego silnika (z lewej) vs mój gwint:
                    WP_20160117_22_18_49_Pro.jpgWP_20160117_22_19_09_Pro 1.jpg
                    Czy w silniku od tenere z jedną lampa ten gwint był dłuższy?

Co ciekawe po zdjęciu dekli zauważyłem że magistrale olejowe mają oringi. W poprzednim silniku ich nie miałem. Przegrzebałem całą piwnicę żeby zobaczyć czy mi gdzieś nie spadły i nie było tego ani nigdzie na podłodze ani nie mam ich w pudełku niezidentyfikowanych części, czyli najprawdopodobniej to było przyczyną zatarcia głowicy

Plan miałem taki żeby ten "nowy" silnik uzbroić tylko w nowe sprzęgło i łańcuszek i zobaczyć jak to jeździ, ale teraz zacząłem się zastanawiać co zrobić. Wklejam zestawienie różnic które widzę + listę części jakie mam.
                    silniki.jpg
                    Uszczelka sprzęgło
                    Uszczelka alternator
                    Uszczelniacze zaworowe x5
                    Uszczelka głowicy
                    Świeca NGK
                    Filtr oleju HF145
                    Filtr powietrza
                    Tarczki sprzęgła
                    Łańcuszek rozrządu
                    Ehh i co ja mam z tym teraz zrobić
                    Ostatnio edytowany przez tlaguz; 4376.

Komentarz

Wymień nakrętkę wału, ona jest miękka więc nie uszkodziła gwintu na hartowanym wale, widać że ktoś rozbił czop wału przy ściąganiu magneta i dlatego ta nakrętka weszła ciężko, przykręć nową nakrętkę na klej do gwintów dla pewności, poskładaj wszystko i jeździj. Jak widzisz oringi musza być, dobrze by było wsadzić nowe.
                      Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                      sigpic

Komentarz

Marcin - zastanawiam się czy nie taniej w perspektywie czasu dać nowy tłok (i nic nie robić z głowicą), bo jak okaże się że żre litr oleju na 1k to znowu będzie rozbieranie wszystkiego.
                        A tak to przynajmniej część silnika będzie pewna.

Komentarz

Albo złóż to wszystko tak jak jest i zobacz jak będzie się zachowywał nowy silnik albo rozbieraj całość do końca i wymieniaj przy okazji łożyska na wale i korbę i tłok.

Komentarz

Zamieszczone przez tlaguz Zobacz posta
                            Marcin - zastanawiam się czy nie taniej w perspektywie czasu dać nowy tłok (i nic nie robić z głowicą), bo jak okaże się że żre litr oleju na 1k to znowu będzie rozbieranie wszystkiego.
                            A tak to przynajmniej część silnika będzie pewna.
                            Jaki masz plan na sezon, tzn ile tys km chcesz zrobić ?
                            sigpic

Komentarz

Musi wytrzymać 2 sezony, na czerwiec miałem plan wyprawy na około 8k km.

Komentarz

Pracuję...
                              X